Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Vannak fizikai korlátai...

Vannak fizikai korlátai annak, hogy melyik aminósav melyik után következhet, vagy ha lényeges eltérést találunka gyakoriságban, az csak azért van, mert evolúciósan így alakult?

Figyelt kérdés

2012. dec. 6. 09:35
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

"Vannak fizikai korlátai annak, hogy melyik aminósav melyik után következhet"

Nincs ilyen korlát. Az aminosav szekvenciát egyértelműen meghatározza a nukleinsavak bázissorrendje: bármely aminosav követhet bármely aminosavat.


A gyakoriságban nyilván lesznek eltérések, nade igazából nem is gondoljuk azt, hogy a páronkénti előfordulásnak meg kellene egyezniük. Rendezetlen részeken valószínűleg gyakrabban vannak poáris aminosavak poláris mellett, a hidrofób magot alkotó szekvenciák között apoláris-apoláris párokat találunk inkább. Ez a 'bias' eltolja az eloszlást az egyenletestől. De meg kell nézni.... Szerintem kb. 2o sor egy ilyen script-et megírni... arra kell figyelni, hogy az aminosavak gyakoriságával le kell normálni az eloszlát.

2012. dec. 6. 10:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 A kérdező kommentje:
Világos, hogy meg lehetne nézni, és vannak is eltérések az evolúció jelenlegi állapotában, de éppenhogy nem ez volt a kérdés. A jelenlegi gyakoriságok kialakultak. A kérdésem viszont az volt, hogy a gyakoriságokat befolyásolta-e lényegesen valamiféle lokális fizikai kényszerfeltétel, vagy számottevő hatás nincsen ebből a szempontból.
2012. dec. 6. 12:51
 3/11 A kérdező kommentje:
Arról lehetne vitatkozni, hogy a másodlagos szerkezetek miatt megjelenő gyakoriságváltozásokat hova soroljuk, én azt is már evolúciós hatásnak veszem, hogy kialakultak.
2012. dec. 6. 12:52
 4/11 anonim ***** válasza:

" éppenhogy nem ez volt a kérdés"

Akkor tanulj meg rendesen kérezni, mert iszonyatosan béna kérdéseket teszel fel. Hülye kérdésre, hülye válasz.

2012. dec. 6. 15:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:

No most, ha azt kérdezed, hogy lehet -e bármilyen aminosavhoz peptidkötéssel bármilyen másikat kapcsolni, akkor a válasz igen, elméletileg bármelyik aminosav mellett bármelyik másik állhat, nem nagyon tudunk ennek fizikai korlátairól.


Ha azt kérdezed, hogy egy létező, egy élőlény genomjában kódolt fehérjében az aminosavak véletlenszerűen oszlanak -e el, a válasz nyilván nem, mivel a messenger RNS templát alapján készülő fehérje általában csinál valamit, így nyilván kötött az aminosavszekvenciája. Mondjuk ha fogsz egy E. coli baktériumot, és tejcukrot, mint egyedüli szénforrást tartalmazó táptalajra teszed, akkor egy enzimmel neki emészthető cukrokra bontja a tejcukrot. Nyilván ez a dolog addig működik, amíg működik a béta-galaktozidáz enzim, ezen a táptalajon minden olyan béta-galaktozidáz mutáns életképes, amelyik még képes elbontani a tejcukrot. Nyilván ez már a lehetséges csillagászati számú különböző fehérje (a béta-galaktozidáz 1024 aminosavból áll, nyilván ha mindegyik helyen bármilyen aminosav lehet, akkor 20^1024 számú, pont ilyen hosszú fehérje lehetséges matematikailag) egy töredéke lesz csak. Az összes többi elméletileg lehetséges lenne, csak éppen ezen a táptalajon éhenhal, így nem fogod őket látni, ezt hívják természetes szelekciónak. Ha nagyon sok ilyen mutánst megnézel, amelyik működő enzimet kódol, rá fogsz jönni, hogy vannak a fehérjében aminosavak, amik nem fontosak a működéshez, ezek helyén bármi állhat és vannak aminosavak, amik mindenképpen szükségesek a működéshez, ha ezek megváltoznak, nem működik tovább az enzim.


Ha ugyanezt a baktériumot csak szőlőcukrot tartalmazó táptalajra teszed, nyilván nem kell neki tejcukrot bontani, a béta-galaktozidáz minden olyan mutánsa életképes, amelyik nem öli meg a sejtet valahogyan, ilyen körülmények között már nyilván sokkal több különböző változatát képes megtermelni a sejt ugyanennek a fehérjének, mivel nem kell neki tejcukrot bontani, ez a kényszerfeltétel nem számít. Nyilván itt sem lehetséges, hogy minden elméletileg elképzelhető 1024 aminosav hosszúságú fehérjét megtermeljen egy-egy sejt, azért, mert lesznek olyan fehérjék, amik bezavarnak valamilyen másik folyamatba, így megölik a sejtet, nyilván ezek az egyedek elpusztulnak.


Magyarul elméletileg bármilyen polipeptidet össze lehet állítani, a gyakorlatban nyilván nem fogsz minddel találkozni.

2012. dec. 7. 08:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 A kérdező kommentje:
Nem azt kérdeztem, hogy elméletileg bármilyen bármelyikkel összekapcsolható-e. Ezt én is tudom, hanem hogy elvileg bármelyik bármelyik után NAGYJÁBÓL azonos gyakorisággal következik-e egymás után, vagy vannak eltérések a fizikai-kémiai felépítésükből adódóan? A valós szervezetekben természetesen a gyakoriságban vannak eltérések, a kérdés, hogy ennek vannak-e fizikai okai, vagy MINDEN ok lényegében evolúciós.
2012. dec. 7. 08:40
 7/11 anonim ***** válasza:
Te vagy az értetlen, kedves kérdező, és nem az előző válaszoló. Te is leírtad az utolsó kommentedben, hogy elvileg mindegyik mindegyikkel összekapcsolható. Akkor mi a kérdés? Ez azt jelenti, hogy fizikai-kémiai korlátja nincsen neki, hogy melyik melyik után következzen. Tehát ez a kérdés: ,,A valós szervezetekben természetesen a gyakoriságban vannak eltérések, a kérdés, hogy ennek vannak-e fizikai okai, vagy MINDEN ok lényegében evolúciós." értelmetlen. Hiszen ha elviekben nincsenek fizikai korlátai, akkor csakis azért nem alakult úgy ahogy, mert közbeszólt az evolúció.
2012. dec. 8. 19:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 A kérdező kommentje:
mindegyik mindegyikkel összekapcsolható, de nem biztos hogy azonos valószínűséggel! Például, ha mint egy ősleves összedobálod őket, amit akár ki is lehet mérni! Ez a kérdés lényegében!
2012. dec. 9. 09:20
 9/11 anonim ***** válasza:
Szerintem, ha összedobálnád egy nagy őslevesbe,véletlenszerűen kapcsolódnának össze, de ha úgy nézzük, akkor természetesen a fizika is közrejátszik abban, hogy amik egymás mellé kerülnek a levesben, azok fognak összekapcsolódni valószínűleg, és nem azok, amik egymástól távol vannak. De ez csak a véletlennek köszönhető, ugyanúgy, mint mondjuk egy mutáció a gén átírásakor. Ezekből fognak azok fennmaradni, amiknek a térszerkezete olyan, hogy evolúciósan megfelelő- ha akarod nézhetjük úgy, hogy a fizikai-kémiai behatásoknak jobban ellenáll-, a többi meg elbomlik. És gondolom így alakultak ki a gyakoribb kombinációk.
2012. dec. 9. 10:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:

Na, csak mert ráértem délután elkészítettem azt a kis programocskát, ami összehasonlítja az egyes dipeptidek előfordulását a természetes fehérjeszekvenciákban. Nyilván itt egy 2D mártixot kapunk, ahol azt látjuk, hogy x aminosav után y aminosav mennyire alul vagy felülreprezentált y aminosav általános gyakoriságához képest. Minél zöldebb egy spot, annál gyakoribb az adott aminosav az x aminosav után. Azt lehet mondani, hogy nincs különösebben meglepő eredmény, a dipeptidek eloszlása viszonylag egyenletes, azaz a legalulreprezentáltabb pozíció másfélszer ritkább, a legfelülreprezentáltabb másfélszer gyakoribb az egyenletes eloszlásból számoltnál.


Itt a grafikon:

[link]


Mi látszik:

1) A mátrixknak erős a főátlója. Ennek az lehet az oka talán, hogy könnyen duplikálódhat aminosav, ami nem okoz nagy problémát, mivel azonos helyen egy másik azonos tulajdonságú aminosav nincs nagyon útban.

2) A mátrix nem szimmetrikus a főátlóra. xy és yx dipeptidex preferenciája nem ugyanakkora. Ez picit meglepő lehet első látásra, de valójában nem az. pl. a GP és PG párok között nagy különbség van, amit a béta turn-ök dúsító hatása okozhat.

3) Érdemes megfigyelni az alul és felülreprezentált aminosavpárok előfordulását, számos érdekes fehérszerkezeti alapvetés rajzolódik ki belőle: WF - aromás clusterek, KK, EE, KE elektroszatikus interakciókban, főleg a hélix stabilizálás. De az alulreprezentáltak is érdekesek: az aromás és savas oldalláncok nem szeretik egymást! És általában elmondható, hogy hidrofóbok szeretik a hidrofóbokat, hidrofilek viszont. Érdekes látni, hogy a KY és RY gyakori, míg a YR és YK nem, ez egy érdekes páros, ami a pi-kation interakciót sejteti. Érdekes, hogy más aromásnál ezt nem lehet látni... Ennek biztosan az az oka, hogy ezek a Y hidrofil, és nem kell nagy szekvenciális távolság a kedvező interakcióhoz. Érdemes megnézni, hogy a P, mint hélixtörő aminosav a hélixkedvelő aminosavakkal alkotott dipeptidjei alulreprezentáltak.


A teszthez felhasznált fehérjeszett kb. 55oo fehérjeszekvenciát tartalmazott (emlős 5o% similarity filtered, referencia szett), amiből olyan két és félmillió dipeptidet szedtem ki az analízishez.

2012. dec. 11. 03:40
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!