Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A termőtalaj pusztulása a...

Kovács János Szal. kérdése:

A termőtalaj pusztulása a Földön tényleg ilyen riasztó méreteket öltött? Vannak olyan régiók, ahol több termőtalaj képződik, mint ami elpusztul vagy károsodik?

Figyelt kérdés

Az alábbi szöveget találtam egy cikkben (nak.hu), dátuma 2013. november 04.:


"Kutatások szerint Európában jelenleg 17-szer gyorsabban pusztul a talaj, mint ahogy épül vagy helyreáll, azaz 17 kg termőtalaj megy tönkre, amíg 1 kg újraéled. Amerikában ez az érték tízszeres, Ausztráliában ötszörös. A helyzet Kínában a legrosszabb, ahol a talajpusztulás mértéke 57-szeres. "



#humusz #Termőtalaj #talajképződés #talajpusztulás #termőtalaj károsodása
2014. jan. 9. 16:08
 1/5 anonim ***** válasza:
19%
A kérdésed a válaszodban van. Nem értem akkor a kérdésed
2014. jan. 9. 20:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 A kérdező kommentje:
Az időzőjeles állítás valóságtartalmára vagyok kíváncsi. Bárki mondhatja, hogy "brit tudósok bebizonyították" (jellemzően így kezdődnek a bulvármédia idióta álhírei) vagy "a kutatások szerint" stb. Nekem ennyi kevés, szeretnék több helyről tájékozódni illetve a "kutatások" teljes szövegét fellelni stb.
2014. jan. 9. 21:30
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

A cikk, amiből az idézet van sok helyen megjelent, a forrását még nem találtam meg.


A cikkben szó van arról, hogy a mezőgazdasági termékek ásványi anyag tartalma hogyan csökkent 1975 és 2005 között. Ez szorosan összefügg a termőtalaj állapotával is. Ezt az elemzést a Gödöllői Agrártudományi Egyetem felmérése támasztotta alá, azt nem tudom, hogy pontosan milyen termékeket vizsgáltak meg.


Itt a cikk egyik változata, ahol a Gödöllői Agrártudományi Egyetemet megemlítik:

[link]

2014. jan. 10. 18:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim válasza:
100%

Itt van egy alaposnak tűnő cikk a témában:


[link]


Itt az összefoglalás a cikk végén:



Összefoglaló


A legfontosabb dolog, amit ki kell hangsúlyozni, hogy a zöldségek és gyümölcsök továbbra is tápanyagban a leggazdagabb élelmiszerek, ezért mindenki étrendjének szerves részei kell legyenek. Igaz, hogy a bizonyítékok szerint ezekben egy mérsékelt csökkenés ment végbe a tápanyagtartalom szempontjából, de az átlagfogyasztónak vélhetően ezzel nem kell foglalkoznia.


Mindemellett a tápanyagtartalom-csökkenés egy olyan trend, amelyre az illetékeseknek figyelniük kell, valamint meg kell próbálni visszafordítani azt. Ez jelentheti egyrészt a talajnak a megfelelő kezelését, másrészt pedig a növények nemesítését vagy genetikai módosítását a jobb íz és a tápanyagtartalom növelése érdekében. Jó példa erre az aranyrizs, amely az A-vitamin előállításához szükséges béta-karotint termeli.

Felhasznált és ajánlott irodalom


Steven Novella - Nutritional Content of a Produce

Steven Novella - Nutrient Density of Crops Over Time

2017. jan. 26. 09:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
100%
The Instituto Terra
2018. márc. 5. 05:54
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!