Lefagyasztás utáni kiolvadt kefírben miért válik élesen kétrészre a víz és maga a kefír?
Figyelt kérdés
Lehet köze a(z) (inverz) kondenzàciòhoz?
Nem tudom, mi az ellentettje.
Esetleg valami emulziós folyamat?
2014. máj. 9. 22:14
2/3 A kérdező kommentje:
Ja, meg elromlott a liszt.
2014. máj. 9. 23:46
3/3 anonim válasza:
A kefír magas víztartalmú tejtermék, valamint tudni kell még azt, hogy a különböző összetevők más és más olvadás illetve esetünkben fagyásponttal rendelkeznek. Így amikor az ember fagyasztóba teszi, a kb.25°-os cucc hűlni kezd, és amint eléri a 0°C-t a víz elkezd megfagyni, és mivel a fagyás esetünkben lassan történik, lehetőség van nagy kristályok képződésére,így az emulzió két fázisa elválik, és felolvasztáskor is úgy marad. Az iparban ezt a problémát folyékony N2-vel való fagyasztással akadályozzák meg. Ekkor a gyors fagyás miatt a molekuláknak nincs ideje rendeződni és a termék kevés vízveszteséggel visszaállítható eredeti állapotába.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!