Ha a fény kb 8 perc alatt jut el a Naptól a földig, akkor a Nap két egymástól legtávolabbi pontjainak útját kb mennyi idő alatt tenné meg?
Remélem érthetően fogalmaztam. Ilyenbe ne menjünk bele, hogy belemegy a Napba (nem is mehetne be gondolom), csak mégis milyen nagyságú kb a Nap ha a fény sebességével mérjük.
A válaszokat előre is köszönöm szépen! Ja és a ez kérdés csakis a kíváncsiság és a fantáziám szüleménye :D
A kérdésed nem egyértelmű,de próbálok válaszolni.
A Nap a galaxison belül keringve 60-65 Millió esztendő alatt kerüli meg a belső fekete lyuk adta pályát.
Mivel a teljes átmérőt kb 100ezer fényév alatt járja át a fény,a Nap átellenes oldalán(+33Milló éves keringési ciklus) én olyan 35-40Ezer évnek tartom (sac/kb) fénysebességgel való átjárásnak.
Ahogy az első válaszoló is írt,a igen az átmérőjére voltam kíváncsi.
Fantasztikus képességemnek köszönhetően, a google-ben megtaláltam (elsőnek dobta ki, igen, inkább kiírtam ide, hát az ember már csak lusta :D).
Nap átmérője: 1,392·10^6 km
Fény sebessége: 300000 km/s
Akkor úgy kb 4,64 sec alatt teszi meg a fény a Nap átmérőjének útját. Jól gondolom?
Idézek a wikipédiából:
"A nagy energiájú fotonok (gamma- és röntgensugárzás) számára hosszú időt vesz igénybe ez az út; a mag anyaga elnyeli és – alacsonyabb energiával – újra kisugározza őket. A fotonok utazási idejére vonatkozóan a számítások igen eltérő eredményeket adnak; 17 ezer – 50 millió év között. Miután sikerül a magból kijutniuk és a konvekciós rétegen is áthaladtak, a fotonok látható fény formájában távoznak; minden egyes gamma részecske több millió látható fény fotonra bomlik a Napból történő kilépése előtt."
A kérdező által felvázolt megközelítő értékekkel ahogy Ő is írta "kb" annyi. De azért azok az értékek nem annyira szép kerek számok.
Csak a számítását néztem, az értékek után nem volt kedvem most keresgélni és pusztán a memóriámból dolgoztam, ami nem megbízható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!