Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi a különbség konformáció és...

Mi a különbség konformáció és konfiguráció között? Mi az egyik, mi a másik?

Figyelt kérdés
2014. dec. 12. 16:54
 1/2 Nolis ***** válasza:
A konformáció egymással közvetlenül nem kapcsolódó atomok, atomcsoportok kapcsolódási sorrendje. Egy adott molekula különböző konformációit a szigma-kötés mentén bekövetkező szabad rotáció teszi lehetővé. Az így nyert - azonos összegképletű, de eltérő térszerkezetű molekulákat - konformereknek nevezzük. Pl. az etánban a szén - szén kötés rotációja során a hidrogénatomok egymáshoz viszonyított helyzete egy teljes körbefordulás (360 °) folyamatosan változik, de két szélsőérték között változik. Az egyik a nyitott állású konformer, ami a stabilabb, hiszen a ligandumok ekkor a lehető legtávolabb vannake gymástól. A másik a fedő állású. Ilyen esetben feszültség keletkezik két azonos állású hidrogénatom között, ami miatt ez magasabb energiájú konformer. Szobahőmérsékleten a részecskék hőmozgása egyébként már elég ahhoz, hogy legyőzze ezt az energiagátat, így az etángázban mind a két konformer előfordul. A konformerek fizikai, kémiai tulajdonságai azonosak, csupán konformációjukban különböznek.
2014. dec. 12. 17:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 Nolis ***** válasza:
A konfiguráció az egymással kapcsolódó atomok, atomcsoportok térbeli elrendeződését jelenti egy központi atom, vagy egy kettős kötés körül. Egy molekula különböző konfigurációit, vagyis magát a konfigurációs izomériát, az teszi lehetővé, hogy itt nincs szabad rotáció. A konfigurációs izomérának két alap típusa a geometriai ill. optikai izoméria. Ezen esetekben egy molekulának nem különböző téralkatairól van szó, hanem két különböző molekuláról. Geometriai izoméria esetében a jelenség oka a kettős kötés mentén gátolt rotáció. Optikai izoméria esetében pedig ha a központi atomhoz négy különböző ligandum kapcsolódik, akkor ezen molekulából kettőt lehet létrehozni és ezek tükörképi párjai egymásnak, viszont bárhogy próbálkoznánk forgatni, fedésbe nem hozhatóak, tehát különböző molekulák.
2014. dec. 12. 17:25
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!