Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért robban fel a nitroglicer...

Miért robban fel a nitroglicerin ütés hatására?

Figyelt kérdés
2016. márc. 2. 22:05
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
32%
Mert az átalakulás exoterm, melynek során gázok (nitrogén, szén-dioxid és víz keletkeznek). Ezzel egy energetikailag kedvezőbb állapotba kerül a nitroglicerin.
2016. márc. 2. 22:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 A kérdező kommentje:
Átalakulás? Milyen átalakulás?
2016. márc. 2. 22:14
 3/14 anonim ***** válasza:
2016. márc. 2. 22:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 A kérdező kommentje:
De miért alakul át attól, hogy ütés éri? Instabil vagy mi?
2016. márc. 2. 22:26
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

Kicsi az energiagát, ami a reakciót elindítja.

Az ütés által átadott energia ehhez elég.

És ha egy molekula elbomlik az ütés hatására,

a bomlás közben felszabaduló kötési energia aktiválja

a környéken lévő molekulák bomlását, és tovább,

ez a láncreakció pillanatok alatt megtörténik.

2016. márc. 2. 22:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 A kérdező kommentje:
Á értem, köszönöm! :)
2016. márc. 2. 22:56
 7/14 anonim ***** válasza:
100%
Szerepet játszik benne az is, hogy a nitroglicerin folyékony. Egy robbanóanyag annál hatékonyabb és egyben érzékenyebb, minél kisebb a távolság a molekulái között. Folyadéknál ez gyakorlatilag elhanyagolható, még molekuláris szinten is. A közeli kapcsolat miatt maguk a folyadék molekulái képesek egymáson olyannyira súrlódni, hogy az beindítsa a bomlást. Ezért robban, ha jól odavágod. Különben annyira könnyen a nitroglicerin sem robban, mint a filmekben, egy kis meglötyögtetéstől nem valószínű, hogy elszáll, de azért ne nagyon lötyögtesd.
2016. márc. 2. 23:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 Wadmalac ***** válasza:

Az egy méterről padlóra leeső csepp már szépet pukkan. Amikor már olyan étolaj kinézetűre van többszörösen desztillálva. Amikor még tejes, satun kalapács alatt sem csinál semmit.

Attól, hogy én élek és el tudom mondani, ez még mindig "do not do it at home" kategória. :D

Ja és nem mellesleg illegális is az ezzel kísérletezés.

2016. márc. 3. 09:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 Walter_Dornberger ***** válasza:

Ad 8:


Ez így biztosan nem igaz! A pH papírra, amivel a savmentességet ellenőrízte az előadó, ráütve szépet pukkant. a vízmentesség a döntő.

2016. márc. 3. 15:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 Wadmalac ***** válasza:

Nekem a tejes kinézetű, a vizes nem akart "elsülni" sehogy.

Csak amikor a víz kipárolgott.

Télen készült, amikor a műhely 10-15 fokos volt, meg is lepődtem, hogy másnapra a "cucc" megkötött, mint a zselatin. Kézmelegen már folyt, mint az étolaj.


Persze akkor még nem tudtam, hogy már a sav-glicerin bekeverésnél elpuffanhattam volna, mert ha túl gyorsan adja hozzá az ember, túlmelegszik.

Mázlim volt.


Senki ne próbálgassa otthon.

2016. márc. 4. 08:19
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!