Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen folyamat zajlik le az...

Milyen folyamat zajlik le az emberi bőr sejtekben, amelyeket nagy hő ér? Az eset a fürdőben sikerült bele nyúlnom a tök forró vízbe és leégette a fél tenyeremet.

Figyelt kérdés
Két kérdés: - ekkor miért éreztem szúró érzést? Ez ugyan az az érzés, mint mondjuk a simogatásnál csak sokkal "koncentráltabb"? Tehát a receptorok mondjuk adott idő alatt nem 3 ingert kapnak, hanem 130-at? - a hasonlat költői, mielőtt valaki ezért nem tudna válaszolni! : ) - miért éreztem az égető érzést 10 perc múlva is, hisz' már megszűnt a forró vízzel történt kapcsolat, ill.5 perce már a jeget is markolásztam. A sejtek ilyenkor megjegyzik, hogy mi történt velük vagy a többlet hőt a jég nem tudta kiegyenlíteni?

2016. okt. 31. 18:01
 1/2 EagleHUN ***** válasza:

Fő kérdésedre:

Az élő sejtek elhalnak, mert 42C fölött bomlanak a fehérjék.

100 C fölötti hőhatásnál gőz képződik és szét is durrannak a sejtek.

A hólyagok kialakulásához nem kell 100 fok, mert azok az elhalt sejtek miatti vizenyősödés okán keletkeznek, tehát tartós 50-60 fok is tud hólyagosra égetni.


Alkérdésekre:

A simogatást más receptor érzékeli mint az égést.

Tehát van mechanikai "nyomás" érzékelőnk és van hő érzékelőnk.

Az égető érzést pedig azért érzed később is mert ott megsérült maga a receptor is. Nem megjegyzésről van tehát szó, hanem arról hogy a hőérzékelő sejtek is pusztultak!

A jegelés jó, kezdetnek.

De más kiegészítő kezelésre is szükség lehet a gyorsabb gyógyuláshoz! Gézlap, és pl fenistil, vagy speciális égésre való habok is vannak.


[link]

2016. okt. 31. 18:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 sadam87 ***** válasza:

Az égés főleg a fájdalomreceptorokat (nociceptorokat) ingerli. Ezek a receptorok (általában szabad idegvégződések), főleg arra reagálnak, ha az adott szövet sejtjei károsodnak, és így a sejtekben levő anyagok a sejtek közötti térbe jutnak. Mivel a szövet sérülése hosszabb ideig fennáll, a fájdalom érzet is tovább fennmaradhat. (Persze nyilván a melegreceptorok is ingerületbe jönnek, és lehet, hogy ez is segíthet kiváltani a hatást, de én erről nem tudok.)

A szövet károsodását valóban elsősorban a fehérjék denaturációja, kicsapódása okozza (azért lebomlani csak magasabb hőmérsékleten kezdenek).

2016. nov. 2. 20:18
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!