Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hányszor kell felfőzni a...

Hányszor kell felfőzni a ricinusolajat ahhoz, hogy 100%-ban kivonódjon belőle a ricin, illetve hogyan néz ki az eljárás? Simán felrakom a gáztűzhelyre forrni? Vegyek fel valamilyen maszkot?

Figyelt kérdés
Sikerült itthon ricinusolajat sajtolnom, de nem szeretnék megdögleni, amikor használni kezdem. (Tudom, hogy gyárilag is felfőzéssel távolítják el a mérget.)

2017. febr. 10. 16:19
 1/7 anonim ***** válasza:
Házilag nem tudod eltávolítani a ricint, ne is próbálkozz vele.
2017. febr. 10. 16:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:
És mi az oka annak, hogy nem lehet házilag eltávolítani?
2017. febr. 10. 16:42
 3/7 Walter_Dornberger ***** válasza:

Ha csak a ricin eltávolítása a lényeg, az olajat elég megmelegíteni a benne lévő fehérje (ricin) denaturálódására. Ennek hőmérséklete az angol wiki szerint 80 cFok, tehát még nagyon erölködni sem kell.

Ahogy leírtad: felteszed melegíteni, folyamatos és intenzív keverés mellett úgy 90 fokig hevíted (nem csak az alját, fontos a keverés. az olajat utána szűrd át pl papít kávéfilteren utána.

[link]

2017. febr. 10. 17:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:
És a ricin hová fog távozni az olajból? Esetleg elpárolog, elgőzölődik? Vagy az olajban marad, csak elveszíti mérgező hatását, átalakul? Miért kell az olajat átszűrni papír kávéfilteren? Azért kérdezek ennyit, mert úgy gondolom, hogy ilyen veszélyes anyag esetén mindent tudni kell. De az is lehet, hogy hagyom inkább az egészet a francba, aztán megvásárolom hivatalos helyen.
2017. febr. 10. 17:32
 5/7 anonim ***** válasza:
Hát figyelj, ha ez az ár még aktuális: [link] , akkor kár vele kínlódni.
2017. febr. 10. 19:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 Walter_Dornberger ***** válasza:

Nem távozik csak koagulál, vagyis térszerkezete megváltozik, kicsapódik és így hatástalanná válik.

A ricin egy fehérje, aminek nemcsak az elsődleges, hanem a másodlagos, harmadlagos szerkezete is számít ahhoz hogy hatásos legyen.

A koaguláció (kicsapódás) után a fehérjék magasabbrendű térszerkezete - így esetleges aktív centrumai- megváltoznak, eltünnek, és így már nem mérgező.

2017. febr. 10. 23:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2017. febr. 11. 22:43

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!