Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az eszkimók hogyhogy nem...

Az eszkimók hogyhogy nem lesznek skorbutosak?

Figyelt kérdés
Vagy egyéb hiánybetegség sincs náluk, pedig gondolom, nem túl sok citromot, meg narancsot esznek. A fókahúsban meg nincs túl sok C vitamin.

2018. dec. 11. 21:18
 1/8 anonim válasza:
39%

Valószínű alkalmazkodott a szervezetük a c vitamin csekély beviteléhez.

De lehet feltalálták a fagytűrő citromot és narancsot csak titkolják :)

2018. dec. 11. 21:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
A nyers húsban spec van C vitamin, és az eszkimók többnyire nyersen eszik.
2018. dec. 11. 21:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Ha jól tudom, esznek nyers halat és algát, zuzmót, vad gyümölcsöket; legalábbis hagyományosan. Újabban pedig visznek oda is narancsot, almát.
2018. dec. 11. 21:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:
Hoppá, azt nem tudtam, hogy a nyers húsban van C vitamin. Köszönöm, és én kérek elnézést!
2018. dec. 11. 21:45
 5/8 anonim ***** válasza:
61%

NAGYON kevés C-vitamin van a nyers húsban s a bogyókban, amit a klasszikus étrendű eszkimók esznek.

Viszont olvastam róla egy cikket, bevallom, nem fogtam fel a nulla kémia tudásommal, ami szerint remekül alkalmazkodik a szervezet s ilyen étrenden eleve minimális a C-vitamin szükséglet. Sok ilyen van az embernél, hogy az általános igénytől jelentős eltérés tapasztalható igen speckó étrenden. Pl. ketogén étrenden erősen leesik az agy cukorigénye (mondjuk az ember élelmi szénhidrátigénye mindig nulla, szóval akkor sincs gond, ha ezt se visszük be, de az agy attól még használ cukrot, ez elkerülhetetlen). A zerocarbereknek pedig nem kell sok C-vitamin. Ha valami fontos anyagból kevés van, a test olykor takarékosabban tud bánni vele, illetve jobb lehet a felszívódás valamilyen okból (persze ha felszívódást rontó valami más, amit eszünk, akkor az ezzel szembemegy)... Nagyon ügyes, alkalmazkodó a szervezetünk, ha nem teszünk neki túlzottan keresztbe, ugyebár megvannak a korlátai, pl. az aminosav igényünkkel nem lehet sokat tenni, az van és muszáj bevinni, még akkor is, ha kolibrik vagyunk, a nektár nem elég...

2018. dec. 11. 21:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
30%
Az elsőre még azt reagálom, hogy nem az eszkimók alkalmazkodtak, hanem az emberben van ez meg. Volt már fehér ember, aki odament, egy évig alig evett C-vitamint s nála sem fejlődött ki a skorbut. Illetve sokfelé élnek zerocarberek, némelyikük kizárólag húson él és kiegészítők nélkül sem jön a skorbut.
2018. dec. 11. 22:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
83%

Talán más jobban megérti, ez alapján még nyers hús sem kell (bár a zerocarberek nagyon gyakran úgy eszik):


[link]

2018. dec. 11. 22:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 Wadmalac ***** válasza:

Nyers narválbőr a trükk. Tele van c-vitaminnal. Ők meg ezt úgy rágcsálják, mint mi a Wrigley Spearmintet.

De alapból alacsonyabb c-vitamin igényre vannak beállva.

2018. dec. 14. 12:23
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!