Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Használt lakást szeretnénk...

Kakaóscsigu kérdése:

Használt lakást szeretnénk venni Budapesten, hitelre. Összesen havi nettó 380000 Ft folyik be családi kasszánkba. Önerő nélkül,2 ingatlanfedezettel van-e esélyünk 10.5 milliós Bp. -i lakáshoz banki hitelre?

Figyelt kérdés
Egyik ingatlanfedezetünket a megvásárolandó, másikat egy rokonunk (kb. 5,5 milliót érő) lakása biztosítaná. Feleségem 29 éves, én 34, egy kisgyermekünk, stabil munkahelyünk, plusz nekem egy havi 90 ezret hozó vállalkozói mellékállásom van. Évek óta albérletben lakunk, azt (rezsistől) probléma nélkül ki tudjuk fizetni - csak már elegünk van a "pénzkidobásból" (havi 50000 a bérleti díj). Érdemben félretenni - egyéb okokból - sajnos nem tudtunk (pl. életbiztosítást is fizetünk, amihez még sokáig nem nyúlhatunk). Szüleink nem tudnak pénzt adni nekünk, mi segítjük őket. Úgy tudom, lezáratlan adóév esetén a bankot nem érdekli a vállalkozásból származó keresetem, tehát csak kb. 290000 bevétellel számolhatunk.Kérésünk: kioktatást, észosztást mellőző, lehetőleg segítő, építő jellegű, érdemi hozzászólásokat várunk. Köszönjük segítségüket, fáradtságukat..

2014. nov. 1. 23:10
 1/7 anonim ***** válasza:
95%
En ugy tudom hogy par eve mar nem lehet onero nelkul sem lakas, sem autohitelt felvenni.
2014. nov. 1. 23:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
81%

De bizonyos esetekben lehet, például ha többszörös ingatlanfedezetet von be a hitelfelvevő a hitelbe.


De a kérdező esetében a bevétel kevés lesz szvsz.


Azt írod 380e az ÖSSZES bevételetek. Ebből vond le családi pótlékot, a GYES/GYED-et ha van. A vállalkozásodból befolyó összeget se számold.


Ha jól értem akkor így 290e marad (kettőtök bére).

Ha 10 évre vennéd fel a hitelt akkor ~ 110 e lenne a havi törlesztő, tehát 3 főre maradna fejenként 63e forint, ami kevés lesz a bank szemében.


Az 5,5M-ét érő ingatlant nagy valószínűséggel egyáltalán nem is venné figyelembe bank, mert nem fedezet egy 11M-s házra, illetve az ilyen kis értékű ingatlanokat amúgy sem szeretik a bankok.


Kérj egy előzetes kalkulciót, az nem kerül semmibe, de ne fűzz hozzá komoly reményeket szvsz.


Ha 4M körüli kezdőrészletet le tudnátok rakni (és ezáltal csak 6M körüli hitel kéne) az nagyban növelné az esélyeiteket.

2014. nov. 1. 23:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 kiad-lak ***** válasza:
92%
10% foglaló nélkül nem vagy tárgylóképes. A 90 % már lehet hitel. Szinte esélytelen, hogy egy eladó szóba álljon veled, nem a bankon fog múlni elbukni a dolog.
2014. nov. 2. 11:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
71%

Igen, jó az információd, lezárt üzleti év nélkül a vállalkozásból származó bevétellel nem számolnak a bankok, de ettől függetlenül egyáltalán nem esélytelen az elképzelésetek a megadott adatok alapján. Ilyen esetekre azt szoktam javasolni, hogy még az adásvételi megkötése előtt - tehát elköteleződés, foglalózás előtt - végezzünk el egy olyan részletes hitelképesség vizsgálatot, ahol már központilag bírálják el a hiteligényt Adásvételi nélkül. Ezzel a módszerrel teljes bizonyossággal kideríthető, mennyire vagytok hitelképesek. Olyan bankot célszerű választanotok, ahol az ingatlan forgalmi értékének 80%-áig hiteleznek, így elég lesz a két ingatlan fedezetnek, de lehet kérni akár előzetes értékbecslést is Adásvételi nélkül (ez már pénzbe kerül), így viszont 100% biztonsággal lehet adásvételit kötni.


Lenne néhány észrevételem:

Ok, eddig nem tudtatok félretenni "egyéb okokból". A havi bérleti díj 50.000Ft, ennyi viszont nem lesz elég egy 10.5M Ft-os hitel törlesztésére. Most már többet is tudnátok vállalni, mint a havi bérleti díj?

0 Ft-tal akkor sem szabad belevágni egy vásárlásba, ha van plusz fedezet, mert mindenképpen lesznek költségeitek a vásárlással. Pl lesz ügyvédi költség, lesz valamennyi banki induló költség is és lesz 2% vagyonszerzési illeték is. Erre lenne pénzetek?

2014. nov. 2. 11:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy az a megtakarítási célú életbiztosítás nagyobb pénzkidobás, mint a lakbér?


(Ha 5-6 éve vettél volna egy lakást, sokkal de sokkal többet buktál volna az értékcsökkenésen, a hitelen meg a forint inflációján, mint a lakbéren. Ez vigasztaljon.)

2014. nov. 2. 14:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
Én meg azt mondom, ne vegyél lakást. Várj ki. 34 éves vagy, 15-20 év múlva (addigra a gyerek is önálló lesz) bízvást dönthetsz úgy, hogy eleged van Pestből és főleg a társasházból. A nagy lakásból, amiben óhatatlanul is csak ketten maradtok majd. De fordulhat is a kocka, lehet, hogy az ország másik végében kapsz csak munkát. Semmi sem biztos a mai világban. Ebből a szempontból sokkal jobb egy albérlet.
2014. nov. 2. 15:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 tetro ***** válasza:
Még ha kapnátok is a teljes lakásra hitelt, az biztos, hogy egy ekkora összegnek a havi kamata és költségei többe vannak mint 50e Ft. Lényegében az albérleti díjat ugyanúgy továbbra is kidobod az ablakon. Sajnos ha albérlet mellett nem tudtok félretenni a lakásra, akkor esélytelen, hogy a törlesztő részletet fizetni tudjátok majd.
2014. nov. 2. 17:09
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!