Kezdőoldal » Állatok » Egyéb kérdések » Miért csak Ausztráliában...

Miért csak Ausztráliában élnek erszényes állatok?

Figyelt kérdés
Miért csak azon az egy kontinensen terjedtek el?

2016. ápr. 11. 15:47
 1/8 anonim ***** válasza:
37%
Főképp az éghajlat és a növényzet miatt.
2016. ápr. 11. 16:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Azért, mert Ausztrália kontinense akkoriban szakadt le a Gondwana nevű szuperkontinensről és került távol minden más nagyobb földrésztől, amikor még az erszényesek voltak az uralkodó emlősfajok. A méhlepényes emlősök elterjedése a többi földrészről kiszorította az erszényeseket, mivel ezek rátermettsége nagyobb volt, az erszényesek nem állták velük szemben a versenyt. Ausztráliában viszont elszigeteltsége folytán még sokáig nem tudtak teret nyerni a méhlepényesek (egyszerűen fizikailag nem tudtak oda elterjedni), ezért ott szabadon terjedhettek és fejlődhettek az erszényesek.
2016. ápr. 11. 16:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
46%

Az ottani végtelen félsivatagban sokat kell táplálék után menniük a kenguruknak. Ezért ha méhlepényesek lennének az többszörösen hátrányt jelentene nekik. Egyrészt egy fészekben vagy helyesebben mondva valami búvóhelyen kellene hagyniuk kicsinyeiket amíg táplálékot keresnek és addig a kicsik ragadozók áldozatai lehetnének. Sok időt is elvesz a táplálékkeresés, ezért a szoptatásra alig maradna idő ha a búvóhelyre kellene visszamenniük. Továbbá rövid időt töltenek a méhben a kicsik és miután megszülettek máris párzásra kész az anya, így több kicsit hozhat világra mint ha hosszú ideig lenne méhben a kicsi. Az erszényben magával tudja hordani a kicsiket és táplálékszerzés közben szophatnak is. Így két legyet üt egy csapásra. Nem úgy mint mondjuk a házimacska, mert neki el kell mennie vadászni és csak utána mehet vissza szoptatni a magára hagyott kicsikhez.

Az ottani zord körülmények ilyen állatoknak kedveztek. A testfelépítése is olyan hogy óriási távolságokat képes bejárni.

2016. ápr. 11. 16:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:

Utolsó, te se igen vagy képben, megbocsáss. Az erszényesek nem csak félsivatagokban élnek, pl. erszényes a koala is, neki meg igazán nem kell sokat menni táplálékért.

"A trópusi és a mérsékelt övben fordulnak elő. Léteznek közöttük trópusi esőerdőkben, keménylombú erdőkben, mérsékelt övi lomberdőkben, erdős sztyeppeken, nyílt füves területeken, félsivatagokban, sivatagokban, illetve hegyvidéki körülmények között élők.


Ökológiai funkciós csoportok[szerkesztés]

Az erszényesek életmódja, alkalmazkodása igen sokrétű, ezért különféle csoportjaik a közösségeken belül igen sokféle funkciós csoporthoz tartozhatnak. Az ún. Eisenberg-mátrixban meghatározott ökológiai szerepkörök, macroniche-ek közül az erszényesek körében az alábbiakkal találkozhatunk:


talajlakó növényevő / füvet legelő

talajlakó növényevő / hajtást legelő

talajlakó gyümölcsevő / mindenevő

talajlakó húsevő

talajlakó hangyaevő

ásó növényevő / füvet legelő

fára kúszó növényevő / hajtást legelő

fán lakó növényevő / hajtást legelő

fán lakó gyümölcsevő / mindenevő

talajlakó gyümölcsevő / magevő

talajlakó gombaevő / mindenevő

szemiakvatikus rovarfogyasztó

fán lakó fanedvevő

talajlakó rovarfogyasztó / mindenevő

fára kúszó rovarfogyasztó / mindenevő

fán lakó rovarfogyasztó / mindenevő

fán lakó nektárevő

talajban lakó rovarevő / mindenevő"

Mellesleg, mikor betelepítették Ausztráliába a nyulakat, a szerinted hátrányban lévő méhlepényes hatalmas gondokat kezdett el okozni, mert rengeteg füves helyről kiszorította a kengurukat.

2016. ápr. 11. 19:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
40%
# 4: Azt írtam amit egyik Ausztráliában kalandozó ismerősömtől hallottam, ő meg az ausztráloktól hallotta. Kifelejtettem az erdő- és bozóttüzeket. Ha az erszénye helyett egy búvóhelyen hagyná kicsinyét miközben táplálék után kalandozik, a gyorsan terjedő bozóttüzek miatt akár meg sem tudná menteni kicsinyét és elpusztulna. Ha meg mégis megmentené akkor a házimacskához hasonlóan a szájában nehéz lenne átvágnia a sivatagon újabb tűzmentes élőhelyet találni. De a ragadozók miatt sem hagyhatja magára kicsinyét, percek alatt kígyóeledel lenne belőle és a faj kipusztulna.
2016. ápr. 11. 20:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Én meg pár biológia tanáromtól hallottam amit írtam, többek között evolúcióbiológustól. Ha igaz volna, amit hallottál, akkor Ausztrálián kívüli félsivatagos-sivatagos helyeken, vagy ahol gyakoriak a tüzek (pl. Afrikában, Amerikában is vannak ilyen helyek) miért nem erszényesek élnek? Plusz van egy csomó olyan erszényes, amely tűz esetén bajosan tud elmenekülni, mivel nem a gyorsaságáról híres, pl. a már említett koala.

És a nyulak elterjedésére Ausztráliában mi a magyarázat? Ajánlom olvasásra: [link]

Lehet, hogy amit írtál, ausztráliaiak mondták neked, de ők vajon hozzáértők voltak? Én inkább az evolúcióbiológiának hiszek, annak az érvelésében nincsenek akkora lyukak.

2016. ápr. 12. 16:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 sadam87 ***** válasza:
100%
Amellett, hogy én is úgy tudom, ahogy a 2. válaszoló (az elszigeteltség miatt), annyit tennék hozzá, hogy nem csak Ausztráliában élnek erszényesek, hanem Dél-Amerikában, sőt, egy faj (az északi oposszum) Észak-Amerikában is.
2016. ápr. 12. 18:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:

A nyulak elterjedésének 2oka van.

Az 1:nics olan nagy számu ragadozó ami komoly veszélyt jelenten rá.

2:a szaporodásuk,1párzásból akár 3almot is képes összehozni. Ja és 2hinapos koruktól ivar érettek.

Na most aki ilyen "adottságokkal" rendelkezik az bizony elszaporodik.

2016. szept. 10. 12:10
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!