Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Ez így mûködne?

Ez így mûködne?

Figyelt kérdés

Egy 50 literes akváriumban, amelyik 22°C-os tarthatóak együtt a következôk?

10 db Zöldsávos Törbeazbóra, vagy 10 db Törperazbóra, vagy 8db Gyöngydánió rajhalként.

4db Törpe szívóharcsa, vagy 4db Panda páncélosharcsa, talajlakóként.

4db Pagodacsiga, vagy 8db Maláj tornyoscsiga, szintén talajlakóként.

És 4db Rejtélyes Almacsiga.


jan. 1. 17:09
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:

Vagy ötszöröse a megengedettnek az arzéntartalom, de nem a csapvizet isszuk.

Elhiszem, hogy a 22°C kevés, mindenki ezt írja. De akkor az oldalak miért írják, hogy még a 20°C is jó?

Ami azt illeti, egy jelenleg meglévô akváriumot akarok átrendezni, mert jelenleg nem épp a legjobb a megoldás.

Viszont lámpa nélkül tökéletesen elvannak benne a növények. A halak is élnek, bár nem nekik való ez, az akvárium, túl kicsi, bár még mindig jobb, mint egy 4 literes gömb.

Szûrô sincs rajta, se melegítô, bár a jelenlegieknek nem is kell melegítô.

3db aranyhal van benne.

Még mielôtt a torkomnak esik mindenki, nem én rendeztem be így, én csak akarok rajta korrigálni, de nem szeretnék mindenfélét beszerezni.

Nem oldható meg fûtô nélkül? Nincs valami olyan hal, ami tökéletesen elvan 22°C-ban? A galaxynak a 22°C-23°C nem elég? Az oldal azt írta, 20°C-26°C, a 23°C pont a legideálisabb volna akkor, nem?

Visszatérve az arzénra, van ilyen szûrô, bár úgy se isszuk, mert nem túl kellemes az íze. De lehet, hogy a halaknak jobb lenne az, ami azon átmegy.


„Bika szűrő, fűtő és világítás nélkül ne is álmodozz ezekről a fajokról.”


Lehet, hogy ez gyakorlatban így van. Viszont, akkor miért írja máshogy az összes oldal?

Tudom, hogy kell szûró, azt mindenhol írják, viszont mindenhol azt írják, hogy a lámpa opcionális, hogy a növények ne ferdén nôjenek (mellesleg ezzel eddig sose volt probléma) és a hôfok az összes oldal szerint megfelelô. Valaki elmagyarázza, hogy ez hogy van? Kicsit belezavarodtam. :D

jan. 2. 10:16
 12/24 anonim ***** válasza:

Panda harcsáknak is jó a 22 fok.

Viszont fény nélkül a növények vegetálni sem tudnak és nem is lesz szép az akvárium.

Még abban is durva különbség van, amikor a fénycsöves világítás helyett felteszem az erősebb LED-est.

jan. 2. 13:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/24 A kérdező kommentje:
Az ablakon keresztûl átszûrôdô az nem elég?
jan. 2. 14:03
 14/24 A kérdező kommentje:
Csak azért, mert eddig elvoltak a növények, még szaporodnak is.
jan. 2. 14:04
 15/24 anonim ***** válasza:
Ami az ablakon jön, az a növényeknek kevés lesz. Főleg télen.
jan. 2. 19:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/24 A kérdező kommentje:
És a szobalámpa (ami kb. mindig ég) nem elég kiegészítés?
jan. 2. 20:01
 17/24 A kérdező kommentje:
Mert, ahogy írtam, eddig mûködött, már vagy 8 éve.
jan. 2. 20:01
 18/24 Salx Narval ***** válasza:
100%
Nézd, ha te 8 éves tapasztalattal a hátad mögött azt írod, hogy a szoba közepén 50-literben 3db aranyhalat tartasz, dús növényzettel és mindenféle technika nélkül, akkor nekem kellene kérdeznem tőled mert én ezt biztos, hogy nem tudnám összehozni. A halak ismertetésekor az élőhelyük szélsőséges vízhőmérsékleti adatait közlik. Az alsó és felső határokat viszonylag rövid ideig kell elviselniük a halaknak és ezt gond nélkül el is viselik néha még jóval többet is de attól még nem ezek a hőmérsékleti csúcsok az ideálisak. Nem véletlen az sem, hogy a felső hőmérsékleti határ közelében ikráznak. Nagyot nem tévedsz ha a két érték között kb középen határozod meg az akvárium fix hőmérsékletét. Tudom én mi a te problémád, nem akarod az akváriumot máshová tenni, ide viszont nem tudsz áramot vinni csak hosszabbítóval.:D Tessék más helyet keresni és rendesen felszerelni azt az akváriumot ha tényleg jól szeretnéd csinálni. Nem a 22-23 fok a legnagyobb probléma itt, hanem a hozzáállásod, miszerint a halak igényeit szeretnéd a saját elképzeléseidhez igazítani és nem fordítva. Azt hiszem én elmondtam amit akartam a többi rajtad áll én ehhez az önző elképzeléshez nem tudok és nem is akarok segítséget nyújtani.
jan. 3. 02:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/24 A kérdező kommentje:

Szerintem nem jól jött le neked ez az egész. Eddig nem én gondoztam az akváriumot és most sincs teljesen szabadkezem, de azért valamivel jobbá szeretném tenni, mert tudom, hogy az, ahogy most van, az sokkal roszabb. Vagy így marad, vagy úgy, ahogy írtam. Erre kértem tanácsot, hogy ezek a halak megférnek-e együtt és, hogy jó e NEKIK a hômérséklet. Arra legalább kaptam is választ, hogy elvannak, kivéve az algázók. Így pl. egy galaxy+panda jó volna. Viszont a hômérsékletre érkezett válaszok, az ellentétét írták, amit azok a weboldalak, amiket ajánlottak. Érvelés emellett, pedig csak egyetlen egy jött, az is azt mondja, hogy a középérték az tökéletes, vagyis a galaxy teljesen jól megvolna, viszont a panda már kevésbé.

Esetleg valami géb-féleség a helyére?

Visszatérve az alkalmatosságra, egy 4 literes akvában is túléli egy aranyhal és tudom, hogy ez állatkínzás, ellenzem. De egy 50 literesben, 2 centis halak nem igaz, hogy ne lennének meg növényekkel, talajjal és szûrôvel, ha még a hômérséklet is MEGFELELÔ. A növényekkel pedig sose volt gond fényhiány miatt, mindig tökéletesen nôttek és szaporodtak.

Az pedig, hogy nincs árramforrás a közelben, az nem igaz, pont ott van egy konnektor, de szerintem egy szûrônél több minden felesleges volna, vagy csak minimális hatással lenne.

Akkor átfogalmazom egy kicist a kérdést. 8db Galaxy és valamilyen féle gébbôl, vagy hasonló talajlakóból pár darab jó volna együtt ebben az akvában. Ha nem, akkor miért?

jan. 3. 10:58
 20/24 anonim ***** válasza:
100%

#4 vagyok. Te szent tehénhal, mi lett itt, amióta nem jártam erre :O


Nem fogsz örülni nekem Kérdező, mert a mentés az nem így működik. A mentés az úgy működik, hogy:

- vagy tudom biztosítani a megfelelő környezett, ellátást a mentett állatnak

- vagy továbbadom (esetleg némi rehabilitáció után)

Amit most csinálsz a halak szenvedésének a meghosszabbítása. Szóval hátrább az agarakkal!ű


Legelőször is, linkelem az akváriumhoz szükséges kötelező olvasmányokat, mert úgy látom, ez eddig elmaradt:

- [link]

- [link]


A szűrő kötelező eleme az akváriumnak. Mondanám, hogy a szíve, de inkább az pöcegödre.

Ha nem tűnt volna fel, a halaid nem szobatiszták: ugyanabba a vízbe szarnak, amiben esznek és lélegeznek. A halszar ammóniát tartalmaz. A halak légzésének szintén ammónia a mellékterméke. Tehát a halak ammóniát termelnek, erősen mérgező a számukra. (Gondolj bele, egy kisbaba bőre is kipörsen, ha véletlenül sokáig van pisis pelusban, ezek meg ebben úsznak.)

A szűrő azért KELL az akváriumba, mert a porózus szűrőanyagban megtelepszenek azok a lebontó (nitrifikáló) baktériumok, amelyek az ammóniát előbb nitritté majd - a csak nagyon magas koncentrációban mérgező- nitráttá bontják. A bacik életben maradásához nemcsak porózus anyag szükséges, hanem folyamatos vízmozgás, oxigénellátás.

A szűrőkön azért szoktunk még lovagolni, mert a gyári ajánlások szarok: tehát, ha belelilulsz SE tudsz annyi szűrőbacit "tartani" az szűrőben, mint amennyit a halak piszkítanak, amennyiben az ajánlást veszed alapul és normálisan telepíted az akváriumot. (Te meg mégy a boltba, veszed a gyógyszert, az újabb halat, az újabb gyógyszert, mire leesik a tantusz, aztán veszed a normális szűrőt, a boltos meg a gyártó pedig gennyesre keresi magát.)

Itt egy tudományos(abb) értekezés a témában, ha a fentebb linkelt beugró szint nem lenne elég: [link] (azzal a megjegyzéssel, hogy meglévő halaknál csak belerakod a szűrőt az akváriumba és várod, hogy a szűrőbacik betelepedjenek, a "csalogató" ammóniát a halaid adják.)


Na már most, brutál sok, gyorsan növő növény mellett konkrét szűrés nélkül is elél egy-két picurka hal, de amit te szeretnél, az még csak nem is normális telepítés, hanem barokkos túltelepítése az akváriumnak. Innentől kezdve meg időzített bomba az akváriumod. Ha eddig nem tapasztaltál nagyobb elhullást, azt kizárólag a vakszerencsének és a halaid immunrendszerének köszönheted.

Ha nem akarod magad nagy költségekbe verni, de a DIY dolgokban jó vagy, akkor a Hamburger Mattenfilternek nézz utána!


Na már most aranyhal téma: ezek tavihalak. 30 cm hosszúra és fél kilósra megnövő pontyfélék. Igen, az osztott farkúak is. [link]

A tiéid sajnos a nem megfelelő tartási körülmények miatt satnyák maradtak. Az kizárt, hogy ezek nagyra nőnejek (az aranyhalak az első 2 évükben nőnek rohamosan, majd a növekedésük szinte észrevétlenre lassul, de nem áll meg), attól függetlenül őket is megilleti az egészséges környezet, ami nem a te akváriumodnál kezdődik. Az ilyen módon a fejlődésben visszamaradott hal, nem az egészségesnek a miniatűr változata és nem fogja a teljes élettartamát leélni (aranyhalaknál ez 20+ év!). Erről többet itt tudsz olvasni: [link]

(A bika szűrő azért kötelező elem az aranyhalaknak, mert sokkal nagyobbak, szélesebbek, súlyosabbak, mint a klasszikus 5 cm-es, torpedó alakú csapathalak, ennek megfelelően több táplálékot fogyasztanak és a végtermékük is több.)

Őszintén, nem hiszem, hogy ezeket már bárkinek is el tudnád sózni, szóval én a helyedben szereznék egy szűrőt és megpróbálnám a lehető legjobb életkörülményeket biztosítani nekik, ameddig csak lehet. Aztán majd ha hajlott öreg korukban meghalnak, akkor gondolkodnék új halakban."de azért valamivel jobbá szeretném tenni, mert tudom, hogy az, ahogy most van, az sokkal roszabb"

Igen, magad számára :)

Ha a halaid jólétében gondolkodnál, akkor nem azon rugóznál, hogy hogy tudnál még több halat belezsúfolni az amúgy is túltelepített, szűretlen akváriumodba, hanem hogy honnan akassz le szűrőt, hogyan tudod megfelelően gondozni, a legegészségesebben etetni az aranyhalakat stb.+1 A géb territoriális. Egy átlagos 50 literes akváriumban ha nem is vernék agyon egymást, de hülyére stresszelnék. Ráadásul eredeti helyükön a gébek gyors folyású, hegyi patakokban élnek magas oxigén tartalmú vízben és ahhoz, hogy hosszú életük legyen, az akváriumban is ugyanezt kell reprodukálni nekik (értsd: nemcsak "bika szűrés", hanem extre szűrőfejek a vízmozgás és a megfelelő oxigénbeoldás biztosítása végett). Ráadásul ezek a dögök vadon fogottak, így matekozd ki, mennyire etikus ilyet venni...

jan. 3. 14:26
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!