Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Red cherry tartása? (sok kérdés)

Red cherry tartása? (sok kérdés)

Figyelt kérdés

Tegnap reggel kaptam az instrukciókat nejemtől, a listán szerepelt egy garnélás akva is a gyerek íróasztalára, a bibi az, hogy nem értek a garnélákhoz.


Csersavra menyire érzékenyek? Mopani vasfa került be több éves kiázott, de még színez.


Rostált savazott sóder ajzat? vagy cseréljem le.

14 liter elég?

6 db 14 literbe?

Enni mit adtok nekik, elsősorban fagyasztott kaja, zöldség érdekelne (van mindig otthon) sera kaják vannak szárazban.


Az normális hogy reggel felkapcsoltam a villanyt és ki voltak fakulva? (20 perc múlva pirosak voltak)

23 c.fok? Kell fűtő?


(beállt vízzel töltöttem fel felesbe, a szivacsszűrőbe beállt sipoxaxot tömtem)


2014. febr. 15. 13:04
 1/9 A kérdező kommentje:

Három órám volt bevásárlással együtt összedobni, a gyerek örült, a garnik csipegetik a lemezest.


Még majd teszek be red moort egyenlőre ennyire telt:


Feltöltés után: [link]


Ma hajnalban: [link]

2014. febr. 15. 13:08
 2/9 anonim ***** válasza:

A Red Cherry Kezdőknek ajánlott. A hím kisebb átlátszóbb, a nőstény nagyobb és pirosabb, de stressz hatására bezöldülhet.


A Red cherry garnéla vitathatatlanul az egyik legkedveltebb édesvízi garnéla az akvarisztikában, köszönhetően a viszonylag könnyű szaporításának és annak, hogy nagyon sokféle vízben megél. A legtöbb akvarista ezzel a garnélával kezdi felfedezni és megismerni az akvarisztikának ezt az új vonalát. A Red cherry garnéla, szelektálás útján lett kitenyésztve a vad színváltozatból, amely inkább barnás-zöldes, vagy áttetsző volt. Mint minden más édesvízi garnélák, ők is érzékenyek a víz magas nitrát, vas és réz tartalmára.

Az etetési időszak jól mutatja a garnéláink egészségi állapotát, és a szaporodási kedvüket: ha a garnéláink egészségesek, akkor etetéskor megrohamozzák az ételt és egymáson átugrálva próbálnak egy-egy darabkát megkaparintani belőle. Ilyenkor jól megfigyelhetjük, hogy vannak-e kisrákok is közöttük. Ha garnéláink folyamatosan bujkálnak, és nem jönnek elő etetéskor, akkor az jelzi, hogy valami nincsen rendben. Etetni egy nap egyszer érdemes, és csak annyit adjunk nekik egyszerre, amit 2-3 óra alatt elfogyasztanak. A túletetés leronthatja a vízminőséget, ami a leggyakoribb halálozási ok. A Red cherry garnélák a természetben dögevők, és nem minden nap jutnak élelemhez, ezért ha 1-2 napig nem etetünk, akkor sem lesz semmi bajuk.

2014. febr. 15. 17:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:

A nőstények teste nagyobb és a színezetük sokkal pirosabb, valamint a hasi részük íves. Ezenkívül a nőstényeknél megfigyelhető egy ún. "nyereg" kialakulása a fej mögötti részen, ami a peték kialakulását, és a termékenységet jelenti, és egy nyeregre hasonlít. A nyereg és a peték színe sárga vagy zöld lehet. Ha a nyereg sárga, akkor a peték is sárga színűek, ha zöld, akkor a peték is zöldek. A színeknek nincs jelentősége.Tudományos név : Neocaridina denticulata sinensis

Magyar név: Red cherry garnéla, cseresznye garnéla

Szinonímák: Neocaridina heteropoda var. red

Csoport: Gerinctelenek

Származás: Ázsia; Taiwan

Testhossz: 2-3 cm

Természetes élőhely: A vad színváltozat Kínában, Taiwanon és Vietnámban honos, de a Red cherry garnélát mesterségesen Taiwanban kezdték tenyészteni.

Viselkedés: Békés, külön a számukra berendezett akváriumban tartsuk őket.

Táplálkozás: Nem válogatós, alga tablettáktól kezdve a különféle haleledelekig mindent megeszik. Adhatunk nekik forrázott spenótot, zöldségeket, Shrimps Narturals száraz tápot.

Szaporítás: Könnyű

Medence: Minimum 15 literes

Halnépesség: 15 literre 8-10 garnéla

Dekoráció: Növényekkel dúsan teleültetett akvárium, használjunk a víz színén úszó növényeket, hogy tompítsuk a világítás erősségét. Használjunk sötét színű aljzatot.

Hőmérséklet: 18-28 °C

pH: 6,5-8

Keménység: Nem kritikus

Várható életkor: 1-2 évHa szaporítani is szeretnénk garnéláinkat, akkor célszerű őket külön akváriumban tartani, mert a kis garnélák könnyen a halak áldozatául eshetnek. A Red cherry garnélák nagyon szaporák, az egészséges kolóniákban a nőstények szinte folyamatosan tele vannak petékkel. Tipikusan 30-45 nap alatt kelnek ki a petékből a kisrákok. Ha a nőstény petéin megfigyelhető már a szemek kialakulása, akkor a kisrákok hamarosan kikelnek. Ilyenkor a nőstény a kis garnélákat kiengedi, amelyek kb. 1,5 mm-esek és átlátszóak. Majd csak egy hét múlva kezdenek el színesedni.

2014. febr. 15. 17:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
jávai moha, lakás hőmérséklete 24 fok, Schrimp naturals kaja napi 1 szem egy garnélának, vízcsere heti 30%-os
2014. febr. 15. 17:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:

Neve(/Nevei): Red Cherry garnéla, Cseresznye garnéla, Red Fire, Neocaridina heteropoda var. Red, Neocaridina denticulata sinensis

Beszerezhetőség (a tapasztalataim alapján): Elég könnyű


Táplálkozás: A haleledeleket is elfogyasztja, ami lesüllyed, és a forrázott spenótot, és más növényeket is szívesen elfogyaszt.


Méret: 3cm


Ajánlott akvárium méret: 15liter


Környezet: Sötét talaj, sok növény, mohafélék, és rengeteg búvóhely.


Optimális vízértékek: 18-26°C, 6,5-8pH, A keménységet nem kell annyira szem előtt tartani.


Viselkedése: Békés. Ajánlatos egy külön akvárium számukra. A halak nagy része veszélyt jelent rájuk nézve.


Csoport: Garnélák


Eredeti élőhely: Taiwan


Szaporodás(+nehézségi fokai): Nagyon könnyű. Gyakorlatilag nincs is semmi dolgunk, csak berendezni egy külön akváriumot, beletenni a garnélákat, és várni hogy a nőstények bepetésedjenek. A nőstények hasa ívesebb mint a hímeké. A hímek kevésbé pirosak, és egy picikét kisebbek mint a nőstények. A peték 4-6 hét alatt helnek ki. A nőstény egy ideig a „Hasi úszók”-nál hordja a petéket, és folyamatosan mozgatja nekik a vizet. Később a petéket elhullajtja a növényeken, mejből idővel kikelnek a kis garnélák. Eleinte színtelenek, pár hét elteltével kezdenek színesedni. Az utódokat nem kell külön táplálni, csak gondoskodjunk róla hogy elegendő élelmet/algát találjon az akváriumban. Az sem baj ha egy üvegben kiteszünk az ablakba algásodni köveket, így mindig lesz elegendő alga a garnélák számára. Az algásodást segítsük elő azzal, hogy némi haltápot szúrunk az üvegcsébe.


Leírás: A Red Cherry garnélák stressz hatására elvesztik színüket, kifakulnak. Ha éppen akkor vettük meg őket, ne ijedjünk meg, hogy milyen „ronda színű” példányokat vettünk, mert idővel a színük visszajön(Kb.: 1-2 hét). A Cseresznye garnélák a legnépszerűbb garnélák közé tartozik könnyű tenyészthetősége és tartása miatt. Akváriumukba elegendő egy szivacsszűrés. Fűtés nem feltétlenül szükséges. A Garnélák kedvenc növénye a moha. Legyen az Gömb moha, jávai moha vagy egyéb fajta. Sötét talajt kedvelik, mert biztonságérzetet ad, a világos talajon színük fakóbb. Ezek a garnélák szelektálás útján nyerték el mai alakjukat. Minden tenyésztő igyekszik a lehető leg pirosabban megőrízni állományát, így a nem eléggé piros egyedeket kiemelik a csoportból. De arra vigyázni kell, nehogy a hímeket nézzük „Nem túl piros egyednek”, hiszen a hímek színe gyengébb sokkal, mint a nőstényeké. Nem él túl hosszú időt. 1,5-2 évig él maximum.

2014. febr. 15. 17:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
Nem nehéz a tartásuk nekem 26literben van pár darab mert a kicsiket beszedi a szűrő én mindig dobok be azt ami a kezem ügyébe kerül mindent megesznek.Mondjuk job nekik a sera shrimps natural meg főtt zöldségek.Tök jól sikerült az aksi grat!Ha jól tudom már nem neocardinia heteropoda a nevük hanem neocardinia davidi.
2014. febr. 15. 17:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat.


A szabvány írásokat ismerem, a Schrimp naturals halkaját viszont nem ismertem eddig.


Van otthon rendszeresen zöldségből friss, saláta, uborka, retek(sziámi ormányos kedvence) fagyasztva répa, spenót, van még fagyasztva felkockázott főtt csibemáj, ezeket szoktuk halaknak adni, a kimondott fagyasztott halkajákon kívül, ebből mit szeretnek a garnik akkor így kérdezem, de lehet végig próbálgatom és majd kiderül.


apajatszik nem sok időm volt rá, két bazalt kőre pillanatragasztó, dobáltam rá gömb mohát, meg amit találtam otthon hirtelen, vettem egy üveget meg egy csíptetős lámpát 7000 volt a kettő, red moor nem volt hétfőn kapnak, ph az reggel volt 6,5 remélem nem megy lejjebb.


A világítás kicsit erős, az előbb beszéltem a nejemmel jól vannak a garnik, csak bubizik minden, a hm meg a hínár is, a gömb alga is tiszta buborék, reggel nyomtam egy kevés Nature aqua tápot lehet túl lőttem, 18 wattos lámpát kaptam csak.


Meg kell szokni hogy ez csak 14 liter, eddig az 54 literest tartottam kicsinek.

2014. febr. 15. 19:29
 8/9 anonim ***** válasza:
Az a lámpa ha ADs akkor 13wattos ekkorára pont jó.Nálam szeretik a salátát almát sárgarépát de a kedvenc a borsó(érdekes mert a gazdájuk 1 szemet nem enne meg :D megeszik helyette) A víz ha 6.5nél még lejjeb lesz szerintem valamivel fel kellene vinni az rck 6.5-7.5 között szeretik igaz nálam jó magas phjú szikes vízbe vannak ezt már nem annyira tolerálják azért van kevés kicsim még a szűrőn kívül mert ledobja sok csaj a petét.
2014. febr. 15. 20:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 A kérdező kommentje:

Valami H betűs a lámpa, reggel hazakeveredek akkor megnézet, lehet 13watt nekem mintha 18 rémlene.


Alma, borsó is van otthon, a bolti borsót mi sem esszük ehetetlen, magam termelem, zsengén szedem sok van a fagyasztóba.

Ph ra holnap ránézek, ha megy lejjebb kiveszem a vasfát, vagy nem használok náluk aquatant az is lágyít meg farag a ph értéken.

2014. febr. 15. 23:32

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!