Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mire kell figyelni, ha egy...

Mire kell figyelni, ha egy Labrador fajtájú kölyök kutyát szeretnék vásárolni?

Figyelt kérdés

Kertes házba, gyerekek mellé szeretnék kutyust venni.

A csemeték vágya egy csoki barna fiú kutyus lenne.

Azonban az internetes keresgélés közbe nagyon elbizonytalanodtam. Nem csak a színekben, de az árakban is nagy szórást látok. Gyakorlatilag 12000 Ft-tól 120000 Ft-ig láttam árakat.


Lehet, hogy a kérdés, de miért vannak ekkora eltérések?


Nem tudok sok pénzt szánni a vásárlásra, de azt sem szeretném, hogy Labrador helyett valamilyen ahhoz hasonló kutyust sózzanak ránk, amiről majd nagyobb korában derülne ki, hogy mégsem az aminek vettük.


Mivel vélhetően a törzskönyves kutyusok drágábbak (pláne ha versenyeztetett díjnyertes szülőktől származnak) nekünk egy törzskönyv nélküli, de egészséges és valóban fajtatiszta kutyus is megfelelő lenne.

Családtagnak szánjuk, sem továbbtenyészteni, sem versenyeztetni nem akarjuk.

Hogyan győződhetünk meg arról, hogy egy olcsóbb kutyus is fajtatiszta és egészséges?


Ha esetleg valaki családbarát árakon dolgozó tenyésztőt is tudna ajánlani, annak is nagyon örülnénk.

Köszönöm.2012. márc. 27. 13:06
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
95%

Az árakban azért van ekkora eltérés, amiért (csúnyán fogalmazva) bármely termék árai között.

Vegyünk egy olcsó kínai cipőt, ami mondjuk olyan mint a converse által gyártott tornacipő. Igen ám, de a converse az kerül 20.000 Ft-ba, a kínai pedig 2.000-be.

A kutyáknál is, amelyik nem törzskönyves, annak eredetét NEM LEHET bizonyítani. Ezért is olcsóbb, mert azok az emberek, akik az olcsóbbat "gyártják" azok nem foglalkoznak azzal, hogy milyen vérvonalat szaporítanak, hanem csak azzal, hogy majd 20-30 ezer forintért az átlag ember, aki járatlan a témában megveszi.

Azok az állatok, amelyeknek nincs törzskönyve, de pl labradornak árulják, csak fajtaJELLEGŰ kutya. Akkor lehetsz biztos benne, hogy egészséges, ha az le van papírozva. A törzskönyv egy bizonyos garancia arra, hogy azt kapod amit vásárolsz. A minőséget, a garanciát.


Őszintén, ha én fajtatiszta kutyát szeretnék majd (és szeretnék), akkor én inkább adnék ki pénzt a drágábbra, ami garanciálisan jobb minőség, mint egy kétes eredetűre, ami lehet, hogy mondjuk idegbeteg, beteges. Neki is szenvedés lenne az élet, és nekem is.


Ha viszont nem lesz pénzem törzskönyves kutyára, akkor mindenképpen menhelyről hoznám vagy fajtamentéstől a következő kutyámat is.

Mivel én nem azt mondom, hogy CSAK a törzskönyves a jó, de ha én pénzt fogok kiadni, akkor ő olyan legyen amilyen az én elvárásom és ne a lutriba nyúljak.


És a másik még az, hogy alapból elvből nem gyarapítanám a szaporítók pénzét, mert őket nem a minőség, a kiskutya, vagy a saját kutyájuk érdeklik, hanem az hogy mennyi pénzt tudnak kicsikarni az emberből.


Az allatok.info -n tudsz keresgélni fajtára leszűrve, szerintem "ingyen" is hozzá tudsz jutni hasonló jellegű kutyára mint amire vágytok. :)

2012. márc. 27. 13:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/19 anonim ***** válasza:
100%

Első bekezdés utolsó mondata így helyes:

"A minőséget, a garanciát vásárolod meg."


:D

2012. márc. 27. 13:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/19 anonim válasza:
10%
Szia nekünk van egy fajtiszta törzskönyv nélküli fekete labradorunk a csoki a legdrágább felénk :) mi 5000 ft ért vettük :) na de a kérdésedre válaszolva ha ki választod [link] meik szin kell akkor. Nem hiszem hogy rád tudnának sózni bármiet is csak ez a 3 szin van ha tarka akkor már régen rossz.
2012. márc. 27. 13:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/19 Bozsikrisz ***** válasza:
100%

arra, hogy ne ilyen párosításból vegyél kutyát:

http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__kutyak__2802791-feket..

2012. márc. 27. 13:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/19 anonim ***** válasza:
93%

Mielőtt ideérnek azok, akik lekapnak a 10 körmödről amiért olcsón szeretnél kutyát, elmondom gyorsan, mi a helyzet.

Maga a törzskönyv pár ezer Ft, tehát nem a papír léte vagy nemléte az, ami megdobja az árakat. Van a tenyésztő, aki pénzt és energiát nem kímél, mikor az állatairól van szó. Egy laikus számára kevésbé lényeges az, hogy minél szebb kiskutyákat akar kihozni a tenyésztésből, mert neki nem a legszebb kiskutya kell, elég egy átlagosan szép is. De a laikus számára is nagyon fontos, hogy egészséges is legyen az a kiskutya. Ezért a tenyésztő mindenféle szűrővizsgálatokat megcsináltat a kutyáin (fajtától függ, hogy milyet és hányfélét) akiket tenyésztésbe von, amik viszont elég drágák. Ez a garancia arra, hogy nem lesz később a kiskutyának örökletes betegsége, vagy ha mégis, pl visszafizeti az árát.

Egyébként végig kell kérdezni a tenyésztőket, van, aki ad el olcsóbban kiskutyát hobbi célra, vagy ha pl küllemhibás kiskutya születik, pl nem megfelelő a fogazata, vagy egy heréje van, vagy lehet színhiba is, ami adott fajtánál tenyésztésből alapvetően kizáró hiba. Ezt laikus észre sem veszi egyébként. És törzskönyv neki is jár, tehát fajtatiszta. A tenyésztő emellett úgy adja oda a kicsit, hogy megvan minden olyan oltása, ami meg kellett kapni annyi idős korára és chip is van már benne. Ez benne van az árában. Egyébként chip nélkül már illegális kutyát nemcsak eladni, de ajándékozni is.

Van az, akit úgy neveznek, szaporító. Nála találsz 12000-es kiskutyákat. Ő is adhat törzskönyvet érte, nála jellemző az, hogy tk-el drágább, mint tk nélkül. Nem jellemző, hogy van chip a kiskutyáiban. Neki nincsenek meg a kutyáinak a szűrései, tehát nem lehetsz biztos benne, hogy a kutya 1 éves korára nem alakul-e ki valami olyan betegségei, ami miatt drága műtétre lesz szükség, vagy élete végéig drága gyógyszereken kell élnie. Ha ezt a költséget kiszámolod, akkor ez drágább, mintha tenyésztőtől vettél volna. Persze lehet szerencséd, és lehet soha nem lesz beteg az a kiskutya, maximum megfázás, hasmenés, de az más, az előfordul. De gondolj bele, mit fogsz csinálni, ha tényleg beteg lesz. Kiteszed az utcára, vagy beadod egy menhelyre? Miután a gyerekek megszerették? Veszel egy másik 12000-es kskutyát? Ez is egy lehetőség, a Te választásod. Egyébként, ha nincs tk-e a kutyának arról csak Te tudod, hogy fajtatiszta szülőktől származik, hivatalosan azonban nem az, csak fajta jellegű keverék. Azért is problémás még a szaporító, mert a jellemére sem tudsz következtetni a kiskutyáknak, nem biztos, hogy a fajtára jellemző viselkedést kapod, ha felnő. Pl. a labrador esetében, nem biztos egyáltalán hogy olyan gyerekbarát lesz. És ha már nem egy hivatalosan is fajtatiszta kiskutyát veszel, nem is illik ennyi pénzt elkérni érte.

Gondolom a menhely az fel sem merül, mint opció, ha már konkrét elképzelésetek van arról, hogy milyen fajta lenne a nektek való. Pedig ők tudnak beszélni az adott egyed jelleméről.

Egy opció van még, ha olcsón akarsz adott fajta kiskutyát. Kicsi rá az esély, és lehet le is pontoznak érte, de pl ha egy háznál születik kiskutya és a kölyköket ingyen adják, vagy max a féreghatás, oltások áráért (tehát max olyan 4-5.000 Ft) + ha van a chip ára, akkor megkockáztathatod, hogy onnan hozz el . Ő is szaporítónak számít, és nála is megvan a kockázatod, hogy rá kell még költened az orvosi költségekre. De ezt neked kell megítélni, hogy kockáztatsz-e. De kérdezz rá, hogy miért annyiba kerül az a kiskutya. Gyanakodj, ha túl korán oda akarja adni a kölyköt, onnan ne hozd el, aki 6 hetesen már adná is oda. 10-12 hetesen jó elhozni, és kérdezd meg hányszor volt féreghajtva, milyen oltásai vannak. Ha van már neki, akkor egész korrekt kis helyet találtál, ha tényleg csak azt a pár ezer Ft-ot kérik el, ami ennek az ára. De maga a kutya ebben a formában értéktelen, pont annyit ér pénzben, mintha az utcáról fogadnál be egy kölyökkutyát. A chip az már luxus, ne számíts rá, de ha van, az dobhat még az áron.

2012. márc. 27. 14:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/19 anonim ***** válasza:

Utolsó vagyok. Egyébként az én párom is azt mondta, addig nem lesz olyan kiskutyánk, amilyet én szeretnék, amíg ez a saját életszínvonalunkat fenyegetné, pl nem tudnánk elmenni emiatt nyaralni. Őt is megértem, ő ezt az egész kutya kérdést máshogy látja. De mondtam neki, nem menne a romlására, előre gyűjtök rá, minden hónapban teszek félre valamennyit a kiskutyára, és ha összegyűlik, akkor lesz kiskutyánk.

lehet olyan szerencséd is, hogy van, aki részlete is odaadja a kiskutyát, ha szimpatikus vagy neki, látja, hogy jó helyre kerülne, ilyesmi.

2012. márc. 27. 14:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/19 anonim ***** válasza:
82%
Vagy tenyésztőtől vegyél kutyát és fizesd ki a drágább árat vagy fogadj örökbe körültekintően menhelyről. Az olcsó, szaporítóktól származó kutya a legdrágább, hisz sokszor örökletes betegségük van + nagyon rossz idegrendszerük a kizsigerelő, lélektelen, szemét szaporítójuk miatt. Ráadásul az olcsó kutyák nagy része keverék, ami későn derül ki, de azok legalább egészségesebbek szoktak lenni.
2012. márc. 27. 15:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/19 anonim ***** válasza:
82%

Osztom a véleményt: vagy tenyésztőtől, vagy menhelyről, fajtamentőktől.

A 'valóban fajtatiszta' kutyusok törzskönyvesek. Olyan nincs, hogy törzskönyv nélküli fajtatiszta.

Szerintem telefonálj, vagy írj tenyésztőknek. Mondd el, hogy hobby célra szeretnél csoki labradort. Ha van 'hibás' kiskutya, azt általában olcsóbban szokták adni ivartalanítási kötelezettséggel. De így biztos, hogy fajtatiszta, szűrésekkel rendelkező szülőktől származó kutyát kapsz, garanciával.

A fajtamentőknél a csoki színű labrador elég ritka, de itt a honlapuk:

[link]

2012. márc. 27. 16:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/19 anonim ***** válasza:
82%

A converse mondjuk pont egy rossz példa, mert az se bírja tovább, mint a 600 Ft-os kínai :D


Na de viccen kívül: egy 120ezres labradorban te megfizeted:

- a szülők megfelelő egészségügyi szűréseit (tehát hogy vélhetően nem lesz genetikai betegségekkel terhelt kutyád)

- a pároztatás minőségét (tehát hogy a tenyésztő nem rontja el a fajtát, csak mert a szomszédban van egy olyasmi kutya, hanem a legjobbat igyekszik kihozni a szukájából)

- az anyakutya megfelelő ellátását (az egészséges kölykök egyik alapfeltétele)

- a kölykök megfelelő ellátását a táplálástól kezdve az egészségügyi ellátásig és szocializálásig (hogy egy megalapozott egészségű és kiegyensúlyozott lelkiállapotú, tökéletes kölyökkutyát vihess haza)

- törzskönyvet (hogy biztosan tudd, hogy a te kutyád labrador, nem pedig egy labradorszerű keverék)

- a megfelelő tájékoztatást, segítségnyújtást a kiskutya vásárlása előtt és élete további részére (hogy semmivel ne kelljen egyedül megbírkóznod)


Szerinted egy 12 ezres kutyába ebből mennyi fér bele? Még ha teszkós táppal tömik az anyát meg a kölyköket, akkor is ráfizetés kéne hogy legyen, és akkor állatorvos nem látta se az anyát, se a kölyköket egyáltalán. Hazaviszed, aztán kiderül, hogy valójában nem is labrador, vagy ha igen, allergiás mindenre, vagy négy évesen tele lesz daganatokkal, vagy hat évesen már ízületes lesz, vagy egyszerűen csak aktív családbarát kutya helyett kapsz egy idegbeteg rettegő szőrcsomót. Ezeket nem látod előre, csak amikor már bőven késő...

2012. márc. 27. 17:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/19 anonim ***** válasza:
100%
Ja igen, ráadásul a labi amúgyis elég rizikós, mivel a menhelyi keverék kölyökkutyáknak egy jelentős hányada az átlagember szemében nem különbözik egy labikölyöktől, tehát kvázi bármilyen rövidszőrű világos, fekete vagy barna kutyát eladhatnak labradornak, aztán isten tudja mi lesz belőle. Egy bernáthegyinél vagy rottweilernél elég szembetűnő, ha köze sincs a kölyöknek a fajtához, de a labikölkök annyira átlagos kölyökkutyák, hogy ember legyen a talpán, aki nem szakember és mégis kiszúrja. Szóval ha tényleg labit akarsz, akkor vagy tényleg örökbefogadsz felnőttet, vagy megfizeted, hogy az legyen.
2012. márc. 27. 17:08
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!