Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Összeállítottam egy kutyaparko...

Összeállítottam egy kutyaparkos kérdőívet, ha valakinek van kedve töltse ki, hogy ki hogy látja a dolgokat?

Figyelt kérdés

Szóval mostanában járunk egy kutyás parkba ahol általában 10 kutya szokott estére összegyűlni. Figyelem a viselkedéseket,így falkaszerint és ezért érdekelnének hogy mi miért van és mit helyes csinálni? 2 kistestű kutyával mentem egyik az enyém pincsimix Lüszi,másikra vigyázunk ideiglenesen,másfél éves kan shih-tzu!

Első:

Eljátszanak szépen a kutyák,vagyunk mondjuk kb 7en! Megjön egy óriás schanuzer aki kan és nagyon domináns! Az akkori idilből veszekedés lesz,mert neki az én kan kutyám ismeretlen kutya(gazdája mondta nem bírja az idegen kutyákat), és rátámad az én kan shih-tzumra! Ez a többieket felhergelte és az egész falka egyszerre ment neki egymásnak,egy nagytestű szuka kutya védte a shih-tzut és ebből lett egy nagy verekedés. Onnéttól a shih-tzu meg van ijedve teljesen,minden kutyától fél,ugrál ránk,remeg és nem mozdul el mellőlünk. Ilyenkor mi a helyes?

A.,Felvenni ölbe/vagy földön simogatni a kutyát és csítítani hogy semmi baj,ne aggódj,okos vagy stb.(tehát nyugtatni)

B.,Figyelmen kívűl hagyni a félelmét oldja meg saját maga a konfliktust

C., Elhagyni a helyszínt ahogy lehet


Másik eset ez is tegnap volt. Volt ott a kan shih-tzuval még egy kan tacskó. Elejétől fogva a tacskó dominált folyamatosan mászott rá a kan shih-tzura. Végén már hágó mozdulatokkal. Gazda csak nevet,hiába szólok hogy túl domináns a kutyája,állítsa le! Ha lelököm róla a tacskót akinek már a nemi szerve is kijött a nagy akcióba,akkor meg rosszallóan néz rám a gazdi,miért fegyelmezem én a kutyáját- Ez velem szemben, a kutyával,vagy a gazdájával szemben nem pofátlanság a tacskótól? Végülis nem párosodott persze de akkoris?..Ilyenkor mi a helyes?

A.,Hagyom hadd oldják meg a 2 kutya,hiába hogy a shih-tzu hagyja hogy ledominálja

B.,Rángassam el a kutyát onnét

C., Tacskót kell leállítani


Harmadik csak egy eset megfigyelés. Van egy nagytestű keverék szuka! Az én kutyámmal is meg a másik kutyámmal is teljesen jól elvannak,labdáznak futkároznak én kutyám is nyugodt eléggé. De amint kitört az a fent említett balhé utána folyamatosan ment a shih-tzura,csípkedte ugatott rá,és elég erősen csípkedte mert az én kezemet is megcsípte mikor löktem el a kutyától. Ezt eljátszotta a szuka pincsimmel is mikor félt. De miért ugat és csípkelődik mikor érzi a kutya félelmét? Ez minek tudható be ez a viselkedés? Ha a kutya normálisan,határozott nem csinálja csak akkor ha ilyen labilis lesz az idegrendszere! Ez valami dominancia,vagy falka gond?


Köszönöm mindenkinek,akinek lesz ideje türelme elolvasni ezt és válaszolni! Most fedeztük fel ezt a helyet mégcsak,eddig nem szoktunk ilyen gyakran ennyi kutya közt lenni,és ezért furcsák nekem még ezek a dolgok,mert 1-2 kutyával nincs ilyen,de 10-el? És normális a falkába ezek a dolgok? Kíváncsi vagyok mit kell helyesen reagálnom mert ugye félős kutyám van alapból és hogy mikor mi a helyes? Köszi!2012. jún. 2. 09:00
 1/9 anonim ***** válasza:
8%

1. Kérdésedre szerintem az A.

2. Kérdésedre szerintem a C.


"De miért ugat és csípkelődik mikor érzi a kutya félelmét? Ez minek tudható be ez a viselkedés? Ha a kutya normálisan,határozott nem csinálja csak akkor ha ilyen labilis lesz az idegrendszere! Ez valami dominancia,vagy falka gond? "


Ezt még én se tudom. :)

2012. jún. 2. 09:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:

Az első esetben én egy D megoldást mondanék. Nem felvenni a kutyát, nem simogatni, ugyanis ezzel csak megerősíted abban, hogy jó az, ha fél. Szóval én ilyenkor azt szoktam csinálni, hogy vagy leguggolok a kutyámhoz és megfogom a nyakörvénél, vagy pórázra veszem közben pedig hárítom a többi kutyát, amíg meg nem nyugszik. Ha megnyugodott, akkor ismét elengedem és ilyenkor általában újra bekapcsolódik a játékba, vagy csak szaglászik.


A második esetben egyértelműen a C. Nekem szuka kutyám van és többször előfordult már, hogy egy kan "megmászta". Miközben én is lelökdöstem a kan kutyát az enyémről a gazdi vagy elkezdi mondani, hogy jajj, hát ivartalanítva van, úgysem tud semmit csinálni, vagy szótlanul nézi. Egyrészt egy kutya se dominálja le az én kutyámat, akár szuka, akár kan, ugyanis az én kutyám mellett én vagyok a falkavezér, így senkinek nincs joga dominálni felette, rajtam kívül. Másrészt ahogy írtad, nem csak felém, hanem a saját gazdája felé is tiszteletlenség. Lehet, hogy ez a gazdáját nem zavarja, de ez már nem az én gondom. Pl. pár napja volt erre egy példa, hogy egy kan mászott rá a kutyámra én pedig lelökdöstem, aztán közéjük is álltam és kitartóan néztem a kant. 3 próbálkozás után a kan vette a lapot, hogy én vagyok a főnök, szóval már az én közelembe sem mert jönni. Közben a gazdája még uszította (!!!) a kutyáját, hogy "Jól van, okos fiú, udvarolj a kislánynak!".:S Aztán mikor látta, hogy már nem próbálkozik, akkor elkezdi, hogy "Nem baj picim, azért megpróbáltad. Egyébként azért nem mászik már rá, mert rászóltam!" Hát azt hittem lemegyek hídba! Azonnal irányt váltottunk és otthagytuk őket!:P


A harmadik esetben én arra tippelnék, hogy a keverék kutya is be akart szállni a "harcba", de nem volt egy domináns kutya így csak azzal mert kikezdeni, akin érezte, hogy felé kerekedhet!:) Vagy egyszerűen rosszul szocializált és nem tudott mit kezdeni a félelemmel! Igazából itt én is csak tippelni tudok!:)

2012. jún. 2. 10:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
A harmadikba a szuka oldani akarja a si-cu-t!A kutyáknál nem elfogadotta labilis idegállapot.:)
2012. jún. 2. 10:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
Ha rámászik egy másik kutya a tiedre (második eset), akkor egyszerűen bevéded a sajtát kutyádat és kész. Lezavarod róla a másikat, ha kell megfogod és leveszed róla, majd nem engeded rá vissza. Ha a gazdi pampog, hogy ne fegyelmezd a kutyáját, akkor megmondod, hogy amennyiben megteszi ő helyetted, akkor neked nem kell fegyelmezned. Ha viszont ő nem fegyelmezi, akkor neked jogod van megvédeni a sajátodat.
2012. jún. 2. 11:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 A kérdező kommentje:

Hú nagyon szépen köszönöm,főleg a részletes értékelést,érdekes volt nagyon!:)) Köszönöm,ha valakinek még van persze kedve "kitölteni" szívesen veszem!

Mindenkinek ment a zöld kéz!

2012. jún. 2. 16:11
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Az első esetnél egyik általad felsorolt megoldás sem igazán helyes. Az lenne a leghatásosabb, ha ilyenkor kivinnéd a kutyát a feszült helyzetből (nem ölben!) és elkezdenél vele játszani, futni. Te ne legyél ideges ilyenkor! A mozgás nagyon jó stressz oldó neki. Keress a parkban egy olyan kutyát, amelyik szépen kioldja a feszültségből a tiédet, akit a gazdája tökéletesen tud kontrollálni, akivel tud játszani a tiéd. Nem szabad a kutyában hagyni ezt a félelmet, mert rögzülhet és később sokkal rosszabb lesz a helyzet. Rádicsérni még kevésbé szabad (felvenni, simogatni, stb.) És ha megnyugodott, vissza kell vinni a többiek közé úgy, hogy azok ne okozzanak neki újabb kényelmetlen helyzetet. Ne hagyd, hogy ilyenkor mindegyik egyszerre vonuljon oda hozzá. Az lenne a legideálisabb, ha megkérnéd a gazdikat, hogy hívják be a kutyáikat, míg ti bementek a csoportba és csak egyesével engedjék oda a tiédhez. A snacis gazdát meg le kell teremteni, hogy hagyja, hogy a kutyája ilyen helyzetet teremtsen. A gazdának nincs joga veszélybe sodorni egy másik kutya életét és biztonságát, csak mert ő ennyire felelőtlen. Az agresszió nem normális viselkedés egy kutyánál sem, a meglétéről a gazda tehet. Nyugodtan szólj neki, hogy szépen akkor kösse meg a kutyáját vagy távozzon.


Bevallom, egy bizonyos szintig én hagyom, hogy a szukámra rámenjenek a kanok. A kutyám nagyon domináns és hamar megérteti a kanokkal, hogy nem tolerálja, ha őt fedezni akarják vagy megpróbálják ledominálni. (Ivartalanított a kutyám, domináns de egyáltalán nem agresszív.) Bizonyos mértékig normális, ha ő oldja meg a problémákat, de ha kezd túlzásba esni, akkor is egy szóval le tudom állítani. Sajnos azok a gazdák, akik hagyják, hogy a kan kutyájuk rámásszon más ebekre, le sem tudják tiltani őket erről. Szóval fölöslegesen kérném meg őket, hogy csináljanak valamit, úgy sem képesek rá. Általában a behívás is reménytelen vállalkozás nekik. (nekem kell behívnom a kutyámat, hogy ők elkaphassák a sajátjukat.)

De neked azt javaslom, hogy ha a gazdi nem hajlandó, te szedd le a kutyádról a másik kant. Már csak azért is, mert könnyen lehet baleset ebből (ízületi gond, ficam, stb).


A harmadik eset nem agresszió, csupán dominancia. A szuka érzékeli, hogy a másik kutya gyengébb, védtelenebb és ezt kihasználja, hogy tekintélyt szerezzen magának. Ha a másik kutyának ez feszült, kényelmetlen helyzetet okoz, akkor le kell tiltani erről a viselkedésről a szukát.


Valójában a parkban lévő kutyák nem alkotnak falkát, hisz nincs köztük egy vezető. (Akkor nem is lehet falka, ha a gazdáik mögé beállnak a kutyák és/vagy ha mindig érkeznek új egyedek, ezzel mindig felborítva az addigi rendszert.) Az agresszió helyzet az anarchiára utal és arra, hogy a gazdák nem képesek fegyelmezni és kontrollálni a kutyáikat. Ami kint van a parkban, az egy horda. Nincsenek szabályok, nincs vezető, az az egyed dönt a konfliktus helyzetben, amelyik épp benne van.

2012. jún. 2. 16:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 A kérdező kommentje:

Ne haragudj utolsóó nem is vettem észre hogy kaptam választ:(

De lehidaltam tőled,ez igen így minden világos!! Mindegyik válasz persze hasznos volt nagyon,de tiedből tanultam a legtöbbet! Annyit szeretnék kérdezni ha lesz legközelebb ilyen domináns helyzet..A tacskó (jó tudom kicsi kutya) de akárhányszor lelöktem a shih-tzuról morgott meg vicsorgott rám(gazdája képén még mindig vigyor),és hát persze tartottam hogy megkap engem ez miatt:/ Ezért akartam hogy a gazdája lépjen,mégiscsak az ő kutyája! De ennyire még egy kutyámat se dominálták le az biztos,de legközelebb biztos erélyesebb leszek!

Elsőnél: Hát elég durva helyzet alakult ki az snaci miatt az biztos! Főleg óriás szóval nagytestű kutyáról volt szó.. És az a baj a legtöbb ember ül ugye a padon míg történik az eset és mindegyik csak mint a jómadarak ordibál kutyájuk hogy "nee" "neem szabad", de oda nem menne a nagykutyájához hogy nem kéne összeverekedni egy 7 kilós shih-tzuval,meg amúgysem!! Amíg nem jött a snaci nem is volt konfliktus! De utána is ment ám a támadás folyamatosan menni akart a kutyámra,gazdája meg mondja hogy nem bántja ám,ez fajtajelleg..ez hülyeség nem?

3. ezzel egyetértek teljesen,én is ezt gondolom,de imádom azt a nagytestű szukát,csakhát ha rájön az 5 perc csípkelődik meg ugat egyfolytában:)


Akkor hagytuk el amúgy a terepet miután megjött a snaci rá 10 percre mert mindkét kutyá(m)nak halálfélelme lett ugye,megadták magukat teljesen,ugráltak fel remegtek.. Persze ilyenkor nem veszem fel azt én is kizártam azt a választ,páromra is rászóltam hogy ne vegye fel a kutyát mert táplálja ezzel a dolgot! Inkább elhagytuk a helyszínt sok volt ez nekik egyszerre!

Vezető az tényleg nincs,az biztos..:)

2012. jún. 2. 19:17
 8/9 lakle ***** válasza:

Én mindkét esetben az elhagyom a terepet választanám és választom is ilyen esetben. Tudom, nem ez a legjobb megoldás, de ahogy te is írod fent, hogy ezeknek a kutyáknak a gazdája nincs tisztában azzal mit művel a kutyája. Sokszor fel sem fogják és tudod ilyennel vitatkozni...

A 3. esetben szerintem rossz volt a kutya szocializációja.

2012. jún. 2. 21:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 A kérdező kommentje:
értem persze. Csak így is lenézik a kiskutyákat ugye,és nem akarom hogy kibeszéljenek mikor elhagyom a terepet,hogy "jajj hogy elmenekül a kis ebeivel, minek hozza ide őket akkor?" vagy ilyesmi tudod..mikor nem is mi generáljuk a veszekedést,akkor is ez lehet bármikor:(
2012. jún. 2. 22:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!