Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogyan taníthatnám meg a...

Hogyan taníthatnám meg a normális városi közlekedésre a kutyámat?

Figyelt kérdés

Külvárosi lakásban élünk, a környék olyan nyugodt, mint egy falu, kb.

Mivel alig találkozik más emberekkel, és barátságos kutya, mindenkihez menne oda ismerkedni, barátkozni. Hiába van megtanítva hogy egyébként laza pórázon sétáljon, ilyenkor ezt elfelejti, és húz. Nem tudja figyelmen kívül hagyni az embereket. Belvárosba ha viszem akkor is ez van.

Persze ha kutyát lát ugyanez van, mert ritkán találkozik kutyákkal is. Hiába jól nevelt, így nem is szívesen engednek oda hozzá más kutyákat, mert nem sok jót szűr le az ember egy pórázt rángató kutyából...


Hogy érjem el, hogy közömbös legyen az idegenekre, és más kutyához se akarjon odamenni? Tiltani próbáltam, de nem igazán hallgatott rá.

Ha többször vinném forgalmas helyre akkor hozzászokna? Most naponta 2-3 idegent lát csak.


1 éves, 3 hónappal ezelőtt menhelyről elhozott, terrier-keverék2014. nov. 29. 21:59
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Mivel még csak 3 hónapja van veled, a közömbösséget és kutyák láttán húzásról leszoktatást még jó ideig gyakorolnotok kell, hogy működjön.
2014. nov. 29. 22:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 A kérdező kommentje:

kérdésem: Hogyan?

Jutalomfalattal?


Amúgy nem mindig húz. Van hogy fogja magát és leül. Hiába hívom vagy akár húzom, ott marad. Elég ciki...

2014. nov. 29. 22:29
 3/11 anonim ***** válasza:
Az én kutyámnak úgy tanítottam mindent, hogy ha valamit jól csinál kap egy jutalomfalatot. Ha valamit rosszul csinál gazdának nem tetsző módra, akkor kicsit az orrára csapok. Hiszen a gazda a főnök. Elősször még rövid pórázon vidd és ezt gyakoroljátok amíg meg nem szokja. Eltarthat négy hétig is, de ez lell. Aztán jöhet a nagy póráz. Az is segíthet, ha beiratkoztok kutyaiskolába. :)
2014. nov. 30. 08:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:

"kicsit az orrára csapok"

Ezt sok kutya épp, hogy játéknak veszi.Kérdező:

Szintén egy nagyon kíváncsi, nyomulós kutyám van ill. volt. Én azt tanácsolom neked, hogy bizony-bizony minél gyakrabban vidd be a belvárosba. Ha nagyon sokat kell addig gyalogolni, akkor mondjuk ez legyen a hétvégi program, hogy szombaton és vasárnap irány a belváros.

Ott ugyanúgy követeld meg a laza pórázt és a viszonylag nyugodt viselkedést. Ha nagyon el akar rángatni valamerre, akkor szólj rá, parancsold magad mellé és szépen várjatok egy kicsit, amíg lenyugszik, legalább annyira, hogy ne tépje újra a pórázt. Ne kiabálj, ne legyél ideges, sugározz nyugalmat. Neki minden új, persze, hogy izgatott és érdeklődő :)


Kutyánál és embernél, ha nagyon oda akar menni hozzájuk, akkor vagy átirányítod a figyelmét (1.) vagy megköveteled a nyugodt közeledést (2.).

Kivitelezés:

1. Kiadsz egy hangot, amire a kutyád felfigyel (pl. cuppogás vagy fütty). Amikor rád figyel, jutalomfalatot kap, amit nagyon szeret pl. virsli darabka, sonka, sajtkocka, stb. Ezt jó párszor elismétled házon majd kerten ill. lakáson és lépcsőházon belül. A kutya megtanulja, hogy hang=finom falat.

Mentek sétálni, meglát egy másik kutyát a szemközti oldalon, ha hisztizik, hogy oda akar menni, akkor kiadod a hangot és HA RÁD FIGYEL megkapja a falatot. Ha megint visszanéz a másik kutyára, újra hang és ha figyel, falat.

Ezt a belvárosban, forgalmas helyen jól lehet gyakorolni.

A távot folyamatosan lehet csökkenteni az ember/kutya és a te kutyád között. Lehet, hogy eleinte csak akkor figyel fel a hangodra, ha 30 méterre vagytok az izgató dologtól (másik ember/kutya) és 25 méternél már nem képes rád koncentrálni. Ilyenkor a 30 métert kell tartani, később ha már jól megy a rád figyelés, akkor lehet csökkenteni. Én eljutottam odáig a kutyámmal, hogy ma elment mellettünk 2 vizsla fél méterre és képes volt láb mellett maradni és nem nyújtogatta a nyakát sem :)

2. Ha hisztizik és húz a másik kutya felé, akkor kell egy partner akivel gyakorolhatsz. Amint feszül a póráz megállsz. Nem rángatod, nem húzod, csak állsz. Ha lazít a kutyád, tovább mentek. Megint feszül, megállsz, ha lazít, tovább mentek. Lehet hogy 5 percig tart mire oda tudtok tyúklépésben menni a másik kutyához, de megtanulja, hogy csak úgy mehet oda a másikhoz, ha nem húz. Ha ugat, vonyít, ugyanez, addig nem mész közelebb amíg nyugszik le egy kicsit.A kutyád azért is kíváncsi minden idegen emberre és kutyára, mert vágyik az új dolgokra, a fajtársaira.

Ha esetleg van a közelben kutyaiskola, érdeklődd meg, hogy van-e náluk felügyelt futtató, ilyenkor felügyelet mellett találkozhat és ismerkedhet más kutyákkal. A belvárosban is ismerkedhet, de pórázon nem az igazi és nem tudod, a másik hogyan reagál egy ilyen izgága kutyára, mint a tiéd.


Mindenképp keresni kéne valami megoldást arra, hogy a kutyád a fajtársak között lehessen, erre minden kutyának szüksége van.


És vidd vidd vidd minél több új helyre, forgalmas helyekre is, úgy tanul igazán a kutya ha sokféle új inger éri :)

2014. nov. 30. 17:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó!

Nagyon szépen köszönöm a választ, nagyon hasznos volt.

Csak egy kérdés még: a hangra mindig kaja a jutalom (persze ha rám figyel) mint a klikkernél, hogy soha nem lehet elhagyni, vagy idővel elmaradhat a kaja, ha már szépen fejlődik/fejlődünk?

Ha rám néz, kaja, és utána vissza figyel a kutyára, mennyi ideig csináljuk? Vagy utána már valószínűleg nem fogja érdekelni?


Persze, fogom minél többet vinni. Ezt sajnálom én is, hogy a környéken nem sok kutya van, de majd akkor a városban. Kutyasuli pedig sajnos nincsen a környéken, már mentem volna vele, ha lenne.


Ha szabad érdeklődni, nálatok mennyi idő volt ezt az eredményt elérni? :) Nyilván kutya-, és környezetfüggő, csak érdekel. :)

2014. nov. 30. 20:01
 6/11 anonim ***** válasza:

Nagyon szívesen, örülök, ha tudok egy kicsit segíteni :D


Hang: kezdetben mindig kapjon falatot. Azért, mert az elején még teljesen új helyzet neki az, hogy rád kell figyelnie mikor más izgalmas dolog is történik körülötte. Ha csak hébe-hóba kap érte valamit, minek törje magát?Az elején nagyon finoman dolgokat kell neki adni (pl. sajt, kolbász), utána már ha remekül megy, átlagosabb nasi is mehet (pl. jobb minőségű kutyanasi amit szívesen eszik).


Amikor már nagyon jól megy neki, akkor lehet időnként nem adni neki. Ja, azt kihagytam, hogy amikor a falatot kapja akkor szóban is dicsérd, megpaskolhatod az oldalát is akár. És amikor épp nem kap falatot, ugyanúgy dicséred, megpaskolod, tehát a pozitív visszajelzés a részedről így is megvan :)


Hú, hát én hónapok óta csinálom ezt a figyelemelterelős dolgot vele, rengeteget fejlődött, kb. 5 hónapja rendszeresen. Sokszor nem is kell alkalmazni egy hétig mondjuk, utána meg minden nap minden sétán, ha olyan szitu van :) Igazából már az első ilyen tudatos séta alatt láttam a haladást. Nálunk egyrészt az volt a baj, hogy túl izgatottan reagált más kutyákra, másrészt viszont minden utcaseprőt, üldögélő csövest, neki cuppogó járókelőt nagyon durván megugatott. Utóbbi kettőről egyszerűbb volt leszoktatni.


Ha láttam, hogy ki kell a szűk utcában kerülnünk egy utcaseprőt, akkor úgy helyezkedtem, hogy én a kutya meg az utcaseprő KÖZÖTT helyezkedjek el. Póráz laza, de röviden volt. Ha láttam, hogy a kutyám már borzol vagy csak befeszül, cuppogás-nasi, cuppogás -elhaladtunk az utcaseprő mellett - megint nasi. És legvégül hatalmas dicséret. Most már az utcaseprő mellett 5 centivel is szépen elsétál, ha elkezdi netán nézni, akkor cuppogok, rám néz, pár lépés, dicséret szóban.


Ma az esőben, sötétben sétáltunk (ilyenkor elég morcos) és egy családnyi ember odatotyogott felénk, hogy "Jajj szia de cuki vagy!!!", felé is hajoltak, erre korábban ugrott a kutyám, most cuppogtam neki egy rövidet, rám nézett és aztán szóban nagyon megdicsértem.


Ha esetleg az elején nem figyel fel a cuppogásra, elhúzhatod az orra előtt a falatot :)


Nekem is fogadott kutyám van, elég sok mindenre rosszul reagált (kapucnis emberek, utcaseprők, csövesek, tolószékesek, hangoskodó emberek), de ezzel a módszerrel többé egyik sem mumus, nem fél tőlük :)


Lényeg, hogy legyél következetes, türelmes, nyugodt és gyakorolj és vidd, vidd.

2014. dec. 1. 00:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:

Ja és ha netán gyakorolni szeretnéd egy másik kutyával a nyugisabb közeledést és a másik gazdi normálisnak tűnik nyugodtan szólj oda neki, hogy azért totojázol mert épp tanulja a tiéd hogy hogyan kell rendesen üdvözölni a másikat. Ha normális a gazdi akkor várni fog :)


Én is szívesen segítek ha tudok ilyen téren más kutyásoknak :)

2014. dec. 1. 00:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:

Én a második válaszoló vagyok: :)

Kedves utolsó válaszoló! :)

Nagyon örülök, hogy ilyen bölcs, okos, és nyitott vagy a kutya témában. Rengeteg új információt mondtál. Ebből még én is tanulok. :)

Én is köszönöm amit írtál, sokat tanultam belőle :)

2014. dec. 1. 17:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 A kérdező kommentje:
nagyon szépen köszönöm. :)
2014. dec. 1. 20:56
 10/11 anonim ***** válasza:

"Nagyon örülök, hogy ilyen bölcs, okos, és nyitott vagy a kutya témában. Rengeteg új információt mondtál. Ebből még én is tanulok. :) "


Ez kedves, köszönöm :D Én se voltam túl "bölcs" az elején..Nyitott, inkább :D Első kutyám nagyon könnyen megtanult mindent, de ez mostani...Feladta a leckét! Ráadásul elég hirtelen haragú, idegeskedő ember vagyok, nagyon sokat kellett változnom mindkettőnk érdekében, hogy a lehető legnyugodtabban tudjam kezelni a rázós helyzeteket is. Először a tipikus poroszos módszerrel próbáltam erre-arra tanítani a kutyát(pl. normális sétára),amiket ugye én is láttam az őseimtől meg a tévéből (tudjuk kire gondolok...) de közben sokat olvastam a nevelési módszerekről és a pozitív megerősítésről. Na az nagyon megtetszett gondoltam kipróbálom, nekem is jobban tetszene, ha kutya lennék. És nagyon-nagyon bevált, a kutya is sokkal lelkesebben csinálja a dolgokat, nyugodtabb, ahogy én is.


Azért félreértés ne essék, ha a kutya valami hatalmas pofátlanságot csinál, akkor leszidom, de emellett rengeteget dicsérem is. Tényleg az a jó ebben, hogy a kutya elkezdi élvezni, ha azt csinálja, amire utasítod (pl. fekve helyben maradás), mert utána meg nagyon megdicséred és büszke vagy rá :)

2014. dec. 2. 00:17
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!