Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hamarosan állami pénzen...

Hamarosan állami pénzen folyik majd a magyar fajták SZAPORÍTÁSA. Mit lehetne tenni?

Figyelt kérdés
A kormány kitalálta: tenyésszenek kutyát a nemzeti parkok! De nem ám kicsiben kezdik, a kunsági 10 mudi szuka beszerzését tervezi, de van nemzeti park, ahol több fajtából is vesznek, hasonló mennyiséget. A tenyésztők és a fajtamentők ki vannak akadva, a nemzeti parkoknak meg úgy kell ez, mint púp a hátukra.
2015. nov. 26. 12:25
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:

Van erről bármilyen hivatalos nyilatkozat?


Amúgy szerintem úgysem lesz ebből semmi. Miért lenne ez jó a kormánynak? Csak költségbe vernék magukat, még mit csinálnának ennyi kutyával, ki foglalkozna velük? Ezek nem szarvasmarhák, hogy ellegelésznek a legelőn.

2015. nov. 26. 12:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/16 A kérdező kommentje:
Nem tudok róla, de több, általam ismert tenyésztőt is megkerestek már, hogy kutyát vennének, vagy, hogy ajánljanak tenyésztőt.
2015. nov. 26. 12:33
 3/16 A kérdező kommentje:

A neten ennyit találtam róla:

[link]

2015. nov. 26. 12:38
 4/16 anonim ***** válasza:
Bizony, bizony. Kiemelt, védett lett az összes magyar fajta. És a tervezet szerint bent is maradnak a haszonállatok tenyésztési törvényében. Szerintem, ha tenyészteni kötelezik a fajtát a parkokban, annak ugyanúgy az ETSZ égisze alatt kell történnie, mint a többi tenyésztőnél.Innentől mi a gond?
2015. nov. 26. 12:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/16 anonim ***** válasza:

Ez a riporter verzió:


"Kiszáll az állam a kutyatenyésztés felügyeletéből, az erről szóló törvénytervezetet már benyújtották a parlamentnek. A tervezethez fűzött magyarázat a módosítást az ebtenyésztés közel 20 éve tartó kaotikus helyzetével magyarázza, amelyet le kell zárni. Jelenleg csak az állam által elismert tenyésztők végezhetik a szaporítást. A követelményeket azonban sok fajta tenyésztői nem tudták teljesíteni, így előfordult, hogy évekig is várni kellett például egy anyakönyvezésre. A Hír Tv riportja szerint emiatt sok szakember ment külföldre. A kormány most visszaadja a fajták felügyeletét a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének. Csupán nyolc őshonos magyar fajta marad állami kézben, a komondor mellett például a kuvasz, a puli vagy a vizsla tenyésztése."


Én sehol sem olvasok se nemzeti parkokról, se kutyafelvásárlásról.

2015. nov. 26. 12:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/16 anonim ***** válasza:
Az, hogy valaki kitalálta, hogy a nemzeti parkok is tenyésszenek magyar fajtát, az nincs a törvénytervezetben. Az, gondolom, valamelyik okos, hazafias embernek jutott eszébe, hogy , mivel nemzetivé lettek nyilvánítva a magyar fajták, hát a vendégek láthassák, miként " tenyésztődnek".
2015. nov. 26. 13:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/16 anonim ***** válasza:
100%

Hát gyerekek, feltúrtam a netet, de sehol nem láttam rá utalást, hogy a nemzeti parkok tucatjával vásárolnák a kutyákat. Persze ettől még lehet igaz, de szóbeli közlésekre, fórumbejegyzésekre hivatkozva én még nem ragadnék vasvillát a lincseléshez.


Az, hogy mennyire lenne jó döntés a nemzeti parkokat bevonni a tenyésztésbe... nos, felemás. Pl. a kuvasz fajta újraélesztésében igen nagy szerepe volt az Állatkerti Kennelnek, meg a Gyapjús Kennelnek, mindkettő "állami" tenyészet volt. Gyapjúsék ráadásul használatra (telepőrzésre) tenyésztették a kutyáikat, nem csak szívjóságból.


Nem borított asztalt senki a Kuvaszok és Nagyragadozók program megindulásakor sem.

Ha pl. a Kiskunsági Nemzeti Parkban saját tenyésztésű mudikkal vagy pulikkal tereltetnék a saját tenyésztésű rackákat, azzal mi lenne a baj? A nemzeti parkok állandó forráshiánnyal küzdenek, nem hiszem, hogy százával produkálnák a kutyakölyköket. Azon kiakadni, hogy na ez majd jól megdobja a fajtamentések létszámát, szerintem értelmetlen. Nem ezen fog múlni.


Mindenki azon sír, hogy meg kell őrizni a munkakutyáink használhatóságát. Tessék, egy remek lehetőség.


Hogy az adott nemzeti parkos kutyáknak milyen élete lenne... nos, ez inkább fogas kérdés. Vagy nagyon jó, vagy nagyon rossz. Nem hordanák őket agilityzni meg kutyakozmetikushoz, az biztos. Cserébe az ösztöneik kielégülnének, dolgozhatnának, és valószínűleg lenne olyan szoros kapcsolatuk a gazdájukkal, mint sok világgyőztes kiállítási kutyának.

Mivel itt nemzeti parkokról beszélünk, szerintem az általános imázsuk miatt sem hanyagolhatnák el a kutyáikat.

Az állami felügyelet szerintem egyfajta biztosíték is lehetne a soproni mudis esethez hasonlók elkerülése érdelében.


A keresztül-kasul pároztatott sinkáktól mindenki el van ájulva, ott miért nem acsargunk a szaporítás ellen?

2015. nov. 26. 13:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/16 A kérdező kommentje:
4: csak pár probléma: hol tartják majd a kutyákat? Kifutóban, emberektől elzárva, mint néhány állatkertben, ahol jelenleg is van pár szerencsétlen magyar fajta? Vagy valakinek az otthonában? Biztosan van minden nemzeti parknál legalább 10 lelkes önkéntes, akik mindig magyar fajtát akartak tartani, csak az állami utasításra vártak... Mi lesz, ha mondjuk 5 ev múlva megvonják a támogatást a projekttől, akkor hova teszik a kutyákat? Ki fog kiállításra meg munkaversenyekre járni velük? Ki szocializálja őket? Mennyire szakmai az, hogy állami utasításra felvásárolnak egy csomó szukát? Ha pl a haverod kijelentené, hogy "vettem 10 mudit, mától tenyészteni fogok", megveregetnéd a hátát,vagy próbálnád lebeszélni? Stb stb.
2015. nov. 26. 13:29
 9/16 A kérdező kommentje:
Én a sinkától sem vagyok elájulva, de az egy más kérdés. Én sem találtam erről infót a neten, de olyanoktól hallottam, akik elég komolyan foglalkoznak a magyar fajtákkal.
2015. nov. 26. 13:32
 10/16 anonim ***** válasza:
Miért kellene kiállításra, meg munkaversenyre járniuk? A másik dolog, fogalmad nincs róla, miként akarják megoldani, de már sorolod a "milenneha" feltételezéseidet. Gondolod, hogy egy államilag ellenőrzött fajtát, államilag ellenőrzött helyen nem az államilag előírt tenyésztési szabályokkal tenyésztenének?
2015. nov. 26. 13:36
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!