Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Tényleg igazak ezek a cicákra?

Tényleg igazak ezek a cicákra?

Figyelt kérdés

A párommal gondolkodtunk cicán, de viszont vegyes dolgokat írnak róluk (tudom hogy személyiség függő is)

Szóval pár kérdés amire örülnék,ha egy tapasztalt, de akár egy kezdő gazdi válaszolna:

- Tényleg szétkarmolja az összes bútort? (hallottam, hogy szinte az összes cica össze vissza karmolja a dolgokat)

-Hálátlanok, ritkán dorombolnak (többsége)

- felmásznak a pultra és nem lehet megtanítani,hogy nem szabad

- Éjszaka nagyon hangosak (tudom, hogy éjszakai állatok)


Köszönöm a válaszokat!


2020. ápr. 7. 17:40
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
100%
Aki ezeket mondja, nem ismeri a macskákat.
2020. ápr. 7. 17:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/18 anonim ***** válasza:
100%
Nem. Az a legkevésbé sem, hogy hálátlanok lennének! De ebben a formában a többi sem. (Jó, mondjuk hogy mindenhová felmennek, annak van valóságalapja, de egy csomó mindent meg lehet nekik tanítani.)
2020. ápr. 7. 18:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/18 anonim ***** válasza:
100%

Erősen függ az adott cica természetétől. Általánosságban igaz, hogy nehéz nekik bármit megtanítani, öntörvényűek, sosem lesz olyan, mint egy kutya. Még ha tudják is, hogy vmit nem szabad, attól még csinálják, ha olyanjuk van, meg ha nem látjátok éppen.

Mindenképp kell neki karmolófát venni, és megmutatni, hogy azt kell karmolni. Ha bútort karmol, vagy olyan helyre ugrik fel, ahová nem kéne, akkor határozottan kell neki mondani, hogy nem szabad! Érteni érti, más kérdés, mennyire akar szót fogadni.

Általában viszont nagyon kedvesek, hálásak, és sokat dorombolnak. Ha épp nem akarja, akkor nem hagyja magát simogatni, de ha olyan kedve van, szinte követeli a kényeztetést. A tévhitekkel ellentétben igenis ragaszkodnak az emberhez, örülnek, amikor hazaérsz, üdvözö stb.

Nem szoktak éjjel hangosak lenni. Az viszont lehetséges, hogy hajnalban felébreszt, ha éhes. Amúgy 16 órát alszanak, tehát vmennyit éjjel is alszik.

Érdemes utánaolvasni a macskafajtáknak, hogy melyikre mi jellemző. Pl a Sziámi cica elég hangos tud lenni, viszont az oroszkék nagyon csendes, nyugis természet. Vagy ha nem fajtisztát, részben fajtisztát szeretnétek, akkor megbízható gazditól érdemes szerezni, aki őszintén megmondja, milyen jellem az anyacica. A fajtiszta, tenyésztésre szánt macskák is szoktak néha félrelépni, olyankor a keverék cicákat meg lehet kapni ingyen, de vmennyire igazak lesznek rá a fajra jellemző tulajdonságok.

Mindenképp érdemes ivartalanítani, különben nem csak hangos lehet a párzási időszakban / tüzelés alatt, de megjelöl a lakásban dolgokat, ami számunkra igen büdös és kellemetlen tud lenni.

Összességében nagyon aranyosak, imádni valóak a cicák, úgyhogy én személy szerint ajánlom, de természetesen alaposan fontoljátok meg, mert jó esetben 15-20 évre szóló döntés.

A bútorokat szükség esetén lehet plusz védőhuzattal ellátni.

2020. ápr. 7. 18:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/18 anonim ***** válasza:
51%

Az én macskám nem minden bútort karmolt szét, csak a bőrrészeket a fotelen, kanapén, esetleg ágyszélen kapirgál. Van 3 kaparója. Ja és a függönyt is szét tudja kapni. Szereti a kilógó cérnaszálakat enni.

Az én macskám sokat dorombol, mondjuk közben a mellkasodon fekszik és az éles karmaival éppen szétkarmolja a bőröm, jobb esetben a plédet dagasztja.

Az én macskám nem csak éjjel nyávog,cserébe nagyon hangosan. És düdörög egész nap, mióta itthon vagyok home office-ban, nem hajlandó aludni napközben.

Az én macskám amúgy átalussza az éjjeleket, egészen 5.30-ig kussol, de mondjuk hétvégén is ilyenkor üvölt a kajáért.

Az én macskám általában A Fotelban alszik, kivéve mikor nagyon álmos vagyok és korán kidőlnék, olyankor a karom a legjobb párna. És MINDIG megvárja, hogy lefeküdjek és betakarózzak, és utána még wc-zik és addig nyávog, míg ki nincs tisztítva az alom.

Az én macskám nem mászik fel a pultra, nagyon magasabb helyekre sem, mert van egy kis mozgásszervi baja, ami félig genetikai, félig besikerült.

Az én macskám nem volt finnyás, addig, míg ki nem derült, hogy csirkehús allergiája van, azóta a legdrágább sz.rok is a kukában végzik és az én drága marhapárizsim fogy.

Az én macskám amúgy utcai mentett, emellett igazi szörny, hálátlan, és dagadt is, meg szokott harapni, 5 éves és játszani kell vele minden nap, fél az idegenektől, nem szereti a többi állatot sem, mindig láb alatt van... DE, szeretem. Nem, nem voltam ennyire felkészülve, mikor befogadtam (hiába volt előtte is macskánk). Amikor elutazok, este az ajtóban ülve vár rám. Mikor hazaérek a munkából, rezegteti a farkát és dörgölőzik. Mikor először aludt el mellettem, tudtam, hogy bízik bennem végre (ez jó pár hét volt!).

Nagyon sok a baj vele, mind eü, mind viselkedés szempontjából, de én vállaltam ezt fel, ő rám van utalva.


Na ezeket gondold végig.

2020. ápr. 7. 18:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/18 anonim ***** válasza:

-Nem karmolnak össze mindent. De lesz néhány hely, ahova kell védelem, akkor is, ha van kaparófa.

-Egyáltalán nem hálátlanok, üdvözölnek, örülnek, kaját kérnek, dorombolnak, ha jólesik a simogatás.

-A pultra (is) felmásznak, akkor is, ha tudják, hogy nem szabad. Érdemes macskabútort venni, és jól jöhet egy polcrendszer is a falon, ahova felmehet. (Nálunk szekrény tetején alszik.)

-Éjszaka nem hangosak, felveszik az életritmusunkat, alszanak.

2020. ápr. 7. 18:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/18 anonim ***** válasza:

Nekem 2 macskám van, egyikre se igaz egyik állítás sem.

Az egyikük kicsiként szerette hegyezni a körmét a kanapé oldalán, de meg lett neki tanítva, hogy nem szabad.

Mindenre meg lehet tanítani egy macskát is, csak több idő és türelem, mint amennyit egy kutya igényel általában, de ez sem feltétlenül igaz.

Testvér macskáim vannak. Az egyik világ életében jó cica volt, sose mászott fel semmire, nem karmolt szét semmit sem, nem kergetőzött a házban. A testvérét meg kellett tanítani rá, hogy a kanapét ne bántsa és, hogy ne ugorjon fel a pultra.

Annyi a titok, hogy következetesnek kell lenni, de ez minden állatra, sőt a gyerekeknél is igaz.

Amikor a konyha felé ment és nem volt senki a konyhában, utána mentünk, rászóltunk hangosabban, ha fel akart ugrani a pultra. Egy idő után elég volt utána szólni, hogy ne menjen ki a konyhába, ma meg már oda se figyelünk, hogy merre, mit csinál, mert max a székre ugrik fel.

Az esték meg... hát az egyik velem alszik, a másik szüleimmel vagy tesómékkal. Még később is kelnek, mint mi, szóval nem dorbézolják át az éjszakát.


Nekem hagyományos házi cicáim vannak, nem nehéz természetűek, de vannak olyan fajták, amik öntörvényűbbek, mások barátságosabbak. Ha valamilyen fajtájút akartok, akkor érdemes utánuk olvasni, hogy mik a jellemzőek az adott fajtára. De még akkor sem biztos, hogy igazak lesznek rá a viselkedési fajták.

Ja, és olyan hangosan dorombolnak, hogy nappali másik végébe is elhallatszódik.

2020. ápr. 7. 18:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/18 anonim ***** válasza:

Nem. Aki ezetekt állítja, az nem macskabarát, nem állatbarát, nem ismeri a jószágot, nem szereti és hülyeslgeket veszél róluk.


16 évig volt macskám (majdnem 4 éve ment el, szegényke).


1. Soha nem karmolt egyetlen bútort sem, még okítani sem kellett rá vagy ellene, mert volt egy olyan szőnyeg a bejárati ajtó előtt, ahol szabadon "garázdálkodhatott". Autós szőnyeg, szennyfogó szőnyeg. Elég csak az elején egyszer-kétszer áttenni rá, amikor kaparászik, és megszokja, hogy ott lehet. Ha nem megy, van direkt erre spray, amit ráfújsz a bútorra és a macska nem fog neki örülni.


3. A macska nemhogy hálátéan, hanem - mint minden jószág - a leghálásabb, ha szerető gazdik veszik körül. Majd meglátod.


4. Mindent meg lehet tanítani a macskának, csak nagyobb türelem kell hozzá, mint egy kutya mellé.


5. Éjszaka: ez marhaság. Megvan a maguk ritmusa, hogy kb. 3-4 krül mennek pisilni, kakilni, enni - akkor kell őket kiengedni abba a helyiségbe, ahol ezt elvégezheti. A kaját és a vizet, meg a tálcát mindig fix helyen kell tartani, mert a macska, ha egyszer megszaokott valamit, abból nehezen enged.


Nagyon szívesen. :) ha szered az állatokat, ők is szeretni fognak téged - ez így működik mindig, mindenhol, de náluk különösen. Ja: és ivartalanítsd, minél előbb, mert jóval kevesebb gond lesz vele.

2020. ápr. 7. 18:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/18 anonim ***** válasza:

A taníthatóságról jutott még eszembe, hogy az én macskám megtanulta, hogy a laptopra nem mehet fel, nem fekhet rá. Ma már csak távolról szemléli. A TV sem játék, a tablet sem, a zsinórokat se rágta soha.

Az én macskám nem eszik bele az otthagyott kajába, hiába van az orra előtt pl felvágott, husi, tudja, hogy csak akkor ehet, ha adok belőle.

Az én macskám érti a nem szót! Ha pl látom, hogy ugrani készül, rászólok és elég.

2020. ápr. 7. 19:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/18 anonim ***** válasza:

Az én macskámra sem igaz egyik sem. Semmit, de tényleg semmit nem karmol szét. Sehova nem mászik fel, max az ágyra de csak akkor ha ott fekszem. Taníthatóság... Hát igazából annyit tanítottam neki, hogy gyere. De azt szépen megtanulta :D

Egész éjszaka, sőt addig teljesen csendben van amíg ki nem megyek a szobából reggelente.

És nagyon hálásak!!! Sőt szerethetőek/imádhatóak!! Olyan jó, amikor fekszem az ágyon, jön és odafekszik a hasamra. Dorombol, dagaszt :D

Talált cica, a telephelyünkön árválkodott, így hazahoztam. De imádom azt a hülye fejét :)

Biztos, hogy macskafüggő, belelehet nyúlni "balhés" cicába dehat próba-szerencse

2020. ápr. 7. 19:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/18 anonim ***** válasza:

Macska-függő és nevelés kérdése is. Volt olyan cicám, amelyik "nevelhetetlen volt", de nagyon ügyes. Ő pl. addig pofozta a száraz eledeles dobozt a polcon, amíg az leesett és kigurultak belőle a szemek.:)

Másik imádta a tapétát lebontani és az ajtófélfákon élezni a karmát. Nem sikerült leszoktatni róla.

A mostani egy tünemény, csak a kijelölt helyen kapar, ha nagy ritkán felugrik a konyhapultra, elég csak kiszólnom, hogy "mit csinálsz a konyhaasztalon? ", és már ugrik is le. Akkor fekszik és kel, amikor én, éjszaka csendben van, ha hajnalban mégis felkel, megy az ablakba, de engem nem ébreszt fel. Bújós, dorombolós és nem a kajáért. Evés után jön hozzám az ölembe és akkor nyomja a dorombolást.

Javaslom, hogy befogadáskor elsősorban a jellemére figyelj, állatmentők, menhelyek honlapján részletes leírást találhatsz a cica természetéről, így nem "zsákbamacskát" kapsz.

2020. ápr. 7. 19:59
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!