Kezdőoldal » Állatok » Madarak » A kakukk hogyan képes szaporodni?

A kakukk hogyan képes szaporodni?

Figyelt kérdés
Azt a részét nem értem a szaporodásának, hogy az idegen fészekbe csempészett kakukktojás miután kikel és a fióka elkezd fejlődni, teljesen más lesz, mint a többi. Alkatra, kinézetre, tollazatra is. Hogy-hogy nem ismerik fel a költőmadarak, hogy nem a saját fiókájuk van előttük? Márcsak azért is furcsa, mert ha egy kakukk lenne a fészek közelében, akkor azt megtámadnák vagy elzavarnák, tehát a képességük megvan rá, hogy felismerjék az idegen fajtát.

jún. 1. 16:28
 1/10 A kérdező kommentje:
Például van olyan videó, ahol a kakukk fióka jól fejlett állapotban már bő kétszer akkora, mint a madár, ami eteti. Hogy nem veszi észre a költőpár, hogy valami nem stimmel?
jún. 1. 16:30
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Az ösztön egy jóval erősebb tényező mint az intelligencia az állatoknál. Énekesmadár párok sokszor amúgy sem közös fiókákat nevelnek, mert a tojó más hímekkel is párzik nem csak a fészektársával. Ilyen például amikor a gólya megöli saját fiókáit ha nincs elég élelem. Tehát nem azt nézik, hogy a saját fiókája, hanem táplálni kell mindenképp.
jún. 1. 16:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

A madarak a fiókanevelésnél nem a kinézetet figyelik, hanem az úgynevezett szignálokat: a fióka tágra nyutott csöre belsö oldala erösen szines, ez az, ami az etetési ösztönt kiváltja és mindig az a fióka kapja a táplálékot, amelyik a legjobban tátog.

A madárszülök nem "igazságosak" akarnak lenni, hanem a legéletrevalóbb fiókának adják a legnagyobb esélyt, ha van elég táplálék, akkor a következö legaktívabbnak is jut elég, optimális esetben mindegyik fiókát fel tudják nevelni, rosszabb idöszakban csak a legerösebbeket vagy a legerösebbeket.

Ezért a kakukkfiókának van a legnagyobb esélye, mert annak van a legnagyobb csöre, ezért ö kapja a legtöbb táplálékot.

A szülök meg teljesen ösztönösen, minden "gondolkodás" nélkül cselekszenek, és tényleg nem tudják, hogy az nem a saját fióka.

jún. 1. 16:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
90%
Meg alapból a kakukk hamarabb kikel a tojásból és a fióka ösztönösen letolja a fészekből a többi tojást
jún. 1. 17:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

A kakukk fióka kidobja a fészekből a többit.

A tojó meg ösztönből etet. Nyilván a legerőszakosabb kap először.

Sokszor van, hogy a kicsit "bénább" éhen hal a fészekben.

jún. 1. 17:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
67%
A nevelőszülők minden nap többször látják a kakukkfiókát, és két alkalom közt elenyésző mértékű a különbség. Ha az első napon elfogadták sajátjuknak, onnantól már folyamatosan gyakorlatilag ugyanazt látják, ahogy egy ember se veszi észre, hogy a gyereke egyik napról másikra változott. Hosszabb távon igen, de ez attól van, hogy az ember vissza tud emlékezni a régebbi időkre, hogy akkor hogy nézett ki a gyerek. De a madaraknak madáragyuk van, rengeteg viselkedési elemet nem gondolkodás, hanem ösztön alapján végeznek, mert ahhoz sokkal kevesebb agytevékenység is elég. Így a fiókanevelés is ösztönből megy, és nem is képesek visszagondolni a régi időkre. Csak azt látják, hogy a "csemetéjük" napról-napra gyakorlatilag ugyanúgy néz ki, mint előző napon, ugyanúgy adja a táplálékkérő jeleket (tátogás és hang), aminek nem tudnak ellenállni, és így nem is fognak gyanút.
jún. 1. 17:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 Grimfox ***** válasza:
3, majdnem minden jó, amit írtál. Egy rész téves. A kakukkfióka, amint kikel, kilökdösi az összes többi tojást a fészekből, így ő az egyetlen fióka. Ha nincs több fióka, csak őt kell táplálni, ami előnyös a számára, mivel nagyobb, mint a madarak, amiknek a fészkében fészekparazitaként nevelkedik.
jún. 2. 17:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 A kérdező kommentje:
Nagyon érdekes! És ha több tojást tenne a fészekbe, akkor a két kakukk fióka egymást is kilökné, ezért csak egyet csempész be? Ösztönös viselkedésről van szó vagy honnan tudják ezt, hogy a többi fiókát ki kell lökniük?
jún. 3. 01:00
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

7

Igen, ezt szokták lefilmezni, mert ez olyan érdekes.

De a gyakorlatban ez nem működik 100%-ban. Olyankor belép az, amit a 3-as írt, azaz a kis kakukk nő legjobban, neki lesz a legnagyobb csőre, egy idő után szinte már csak ő kap enni, a többiek éhen halnak.

8

A kakukk hátán keléstől 1-2 napig van egy érzékeny folt. Ha ehhez a részhez hozzáér valami, akkor belép a toló reflex, és azt, ami hozzáér, elkezdi hátrafelé tolni, ameddig meg nem szűnik az érzés, azaz, a tojás vagy fióka ki nem esik a fészekből. (Ha betesznek a fészekbe egy bármilyen tárgyat, azt is kilöki, mivel olyankor még vak, nem tudja, mi van mögötte, csak ösztönösen tolja hátrafelé azt a valamit, ami hozzáér.) Ebből adódóan, ha véletlenül két fióka kerülne egy fészekbe, egymást is megpróbálnák kilökni. De ez igen ritka, mivel a kakukk memóriája ilyen tekintetben jó, és tudja, hová rakott tojást. Másrészt meg, tojásrakás után egy darabig még járőrözik a területén a fészkek közt, és nem enged oda másik kakukkot. A kakukkolás is ezt a célt szolgálja, hogy jelezze, a terület már foglalt.

jún. 3. 05:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 Grimfox ***** válasza:
9, köszönöm, ezt nem tudtam.
jún. 4. 19:34
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!