Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Én a nényémnek kije vagyok?

Én a nényémnek kije vagyok?

Figyelt kérdés
Ha apukámnak a testvére a nényém, akkor én őneki ki vagyok?
2016. jún. 27. 20:36
1 2
 1/15 anonim válasza:
81%
Az unokahuga vagy unokaöccse.
2016. jún. 27. 20:39
 2/15 anonim ***** válasza:
0%
És akkor mi a fiatalabb unokatestvér? :)
2016. jún. 27. 20:40
 3/15 anonim ***** válasza:
62%
Nényéd? Ezt a szót hol használják, hová valósi vagy? Magyarul nagynénédnek nevezik. Te pedig az unokahúga vagy neki.
2016. jún. 27. 20:41
 4/15 anonim válasza:
27%
Én is nénnyének és báttyának mondom. Ez nem a lakhelytől függ, ugyan úgy használják ezt városban és falun is. Bár falun ez a szám egy kicsit több.
2016. jún. 27. 20:45
 5/15 anonim ***** válasza:
52%
unokaoccse vagy unokahuga vagy,ahogy mar mondtak. ha fiatalabb testver is van , o is unokahug vagy occs.
2016. jún. 27. 20:54
 6/15 anonim ***** válasza:
74%

4-es. A nényém és a báttyám tájszólás, és csak egyes helyeken használják.

A nagynéni,nagybácsi az általános szóhasználat. Te az unokahúguk vagy öccsük vagy. De neked unokatestvéred az ő gyerekük.

2016. jún. 27. 20:55
 7/15 anonim ***** válasza:
64%

Olyan szó, hogy "nénye" nincsen. Néném van, ami a nagynéném rövidítése.

Te pedig a nagynénéd unokahúga vagy unokaöccse vagy.

2016. jún. 27. 20:56
 8/15 anonim ***** válasza:
75%

De igen, sok helyen így mondják.

Bár nem így leírva, hogy nénye, vagy nyénye, de nénje igenis van.

Tájszólás, tájegységi nyelvhasználat, amit nem irtani kell, hanem tisztelni, megőrizni.

Nem kicsúfolni, mert az korlátoltság.

Attól, hogy te nagynénédnek nevezed, ne gondold, hogy csak ez a helyes.

Vagy beszélgess el erről a magyartanároddal. Ha igazi, lelkiismeretes, szakmáját szerető ember, el fogja magyarázni, hogy attól, hogy valaki tájszólással beszél, még nem kevesebb, mint egy fővárosi társa.

Aki szerint az unokaöcs az a fiatalabb fiú unokatestvér, és így tovább unokabáty, unokahúg, unokanővér:

ez egy nagyon téves megközelítés.

Az unokatestvérünk akkor is unokatestvér, ha fiatalabb, ha idősebb, ha fiú, ha lány.

Magyarban erre nincs pontosabb szóhasználat, és semmiképp sem nevezzük unokahúgnak, unokaöcsinek.

Az nem ugyanaz!

2016. jún. 27. 21:18
 9/15 anonim ***** válasza:
33%

Hehe, nagyon bírom ezt az új divatot: minden helytelen beszédre csak rá kell fogni, hogy tájszólás, és akkor már rendben is van.

Elképesztőek vagytok. :D

2016. jún. 27. 22:03
 10/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válszokat! Nem beszélek tájszólással, csak borsodi vagyok és nálunk így mondják:) Elnézést, nem tudtam. De mostantól így fogom használni akkor:)
2016. jún. 27. 22:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!