Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Én a nényémnek kije vagyok?

Én a nényémnek kije vagyok?

Figyelt kérdés
Ha apukámnak a testvére a nényém, akkor én őneki ki vagyok?
2016. jún. 27. 20:36
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
80%
9-es, attól, hogy te nem vagy képes különbséget tenni a helytelen beszéd és a tájszólás közt, attól a tudomány még megkülönbözteti az egyes tájszólásokat, és nem tartja őket helytelennek. Mondom ezt úgy, hogy sose hallottam, hogy "nénye", pedig én is borsodi vagyok.
2016. jún. 28. 01:30
 12/15 anonim ***** válasza:
44%

"9-es, attól, hogy te nem vagy képes különbséget tenni a helytelen beszéd és a tájszólás közt, attól a tudomány még megkülönbözteti az egyes tájszólásokat, és nem tartja őket helytelennek. Mondom ezt úgy, hogy sose hallottam, hogy "nénye", pedig én is borsodi vagyok."

Akkor talán épp arról van szó, hogy én tudok különbséget tenni, és tudom, hogy ez nem az, hmm...?

Lassan a "mennyünk" is jó lesz, csak már sokan írják itt és talán borsodiak is...?

2016. jún. 28. 06:26
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

Van ilyen szó egyes nyelvjárásokban. Ajánlanám a tájszótárakat... Feltételezem, a nénje szó nj kapcsolatából származik. Így könnyebb kiejteni. Ez meg fonetika.

Azért különbséget kell tenni a helytelenség és a nyelvjárások közt. Egyébként ezt elég könnyű megtenni, bár ma már egyre inkább terjed ez a "pesti-nyelvjárás", de ez az internet műve.

Egyébként, kedves kérdező, a nagynénéd unokaöccse/huga vagy. Ugyanúgy, ahogyan a nénéd gyerekeinek is az unokatestvére vagy. A magyar nem tesz különbséget.

2016. jún. 28. 06:43
 14/15 anonim ***** válasza:
88%
Úgy mondják, de nem úgy írják. Nénje és Bátyja van valakinek.
2016. jún. 28. 08:08
 15/15 anonim ***** válasza:
80%

Nem, a mennyünk nem lesz jó, mert az nem tájszólás, hanem a helyesírás hiánya.

Te is így mondod ki, nem azt mondod, hogy menJÜNK, hanem szóban igenis úgy mondod, hogy mennyünk.

Ebben mi a tájszólás?

Nagyon próbálsz kötekedni, de nagyon nem jön össze.

És egy orbitális baromság, hogy bármire ráfogjuk, hogy tájszólás. Nem fogjuk rá bármire, főképp nem a helytelen szóhasználatra.

De fogadd már el, hogy van, ahol így mondják, nem csak azok a szavak léteznek, amiket te ismersz!

Kérdező, ne szokj át más formára, ha nálatok a családban így mondják, nincs azzal baj, teljesen normális.

Egyébként nekem is borsodi ismerősöm mondja így.

Pontosan ny-nyel, ahogy a kérdésben szerepel, nem úgy, hogy néném.

Eleinte nekem is furcsa volt, mert itt Hajdú-Biharban nem hallottam még, de már megszoktam. Pedig HB megyében is van ám tájszólás rendesen.

Sokan azt hiszik (=hiszitek), hogy nem beszéltek tájszólással, mert számotokra csak az a furcsa, amikor egy messziről jött ember megszólal. De neki meg ti vagytok furcsák, és furcsa a kiejtésetek.

Nem kell messzire menni, sok tévészereplő beszél úgy, ahogy arra a tájegységre jellemző, ahonnan jött.

És ezzel önmagában nincs is baj.

De ezt továbbra se keverjük össze a helytelen beszéddel, mert arra is van példa: Jakupcsek Gabriella. A hideg kiráz tőle.

Tessék, ő nem beszél tájszólással, viszont nem is képes helyesen ragozni.

Nem tudja, mit jelent a -ban/-ben, és ez nagyon idegesítő.

Úgy mondja: "Debrecenbe vagyok".

Vagy DebrecenbeN vagyok, vagy Debrecenbe megyek. De semmiképp sem Debrecenbe vagyok.

Na tessék, meg tudjuk különböztetni a két dolgot, kedves kötekedő.

Az, hogy te nem tudod, és nem is akarod, már legyen a te problémád.

2016. jún. 28. 17:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!