Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Történhet olyan hogy a kisgyer...

Történhet olyan hogy a kisgyermek törli az emlékezetéből a molesztálást?

Figyelt kérdés
Tegyük fel a gyermekhez egy felnőtt ahogy nem kellett volna, és a gyermek tudatosan kitörli az emlékezetéből, és tagadja, pedig minden jel arra mutat hogy molesztálták. Létezhet ilyen?
febr. 12. 13:18
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Igen. Sokszor elnyomja az agy a traumákat a túlélésért... De azok előbb-utóbb előtörnek, vagy pedig ha elnyomva marad, testi megbetegedéseket okoznak.
febr. 12. 13:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
89%

Nem tudom biztosan, viszont szerintem itt van egy pontatlan fogalmazás. Nem részedről, hanem így szokták mondani, ahogy te is, de ez félrevezető. Azért gondolom ezt, mert pár éve felbosszantott, hogy mindenki a traumákról beszél, és így-meg-úgy. S akkor kísérletképpen elkezdtem összeírni, hogy nekem milyen rossz élményeim voltak. Akkor még azt gondoltam, hogy ezek apróságok. Aztán, ahogy leírtam őket, részletesen, akkor tettem ezeket, már felnőtt fejjel mérlegre, és hát arra jutottam, hogy igen, ezeket nevezhetjük, életveszélyes, fenyegető, megalázó, tehát traumatizáló eseményeknek. Tehát én inkább úgy mondanám, hogy egy gyerek, ha valami rossz is történik vele, igyekszik azokat a normális világ részeként eltárolni az emlékezetében.

Én legalább is mintha ezt tettem volna.

Tisztán emlékszem rá, hogy egyszer majdnem megfulladtam egy strandon, és anyám rám nézett, majd elfordult, mert nem fogta fel, hogy mi van. De erre korábban nem ÚGY emlékeztem, hogy ez egy borzalom, hanem, hogy hát így esett. Vagy amikor egy szadista szomszéd srác azt kérte, hogy hadd lépjen rá a nemi szervemre - ezt nem tettem meg, de azért basszus! És még sok ilyen volt, de korábban nem úgy gondoltam magamra, mint akinek traumája lenne. Tehát szerintem inkább erről van szó. De aztán lehet van olyan is, hogy valaki elfelejti, ezt nem tudom.

febr. 12. 13:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Visszaemlékezésekben olvastam hasonló esetekről, történhet ilyen.
febr. 12. 13:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 Maneko ***** válasza:
100%

Igen, vagy legalábbis megpróbálja.

Egyszer egy pszichológiai témájú könyvben olvastam egy nőről, aki mikor bement az pszichiáterhez a rendelőbe, mindig nyitva hagyta az ajtót. A doki rá is kérdezett, de a nő sem értette, hogy miért csinálja. Később a terápia során derült ki, hogy molesztálta az apja, és az ajtót azért hagyta mindig nyitva, hogy "menekülhessen", mert az apja mindig bezárta a bántalmazások során. A nő mellesleg durva drog-és párkapcsolati függőséggel küzdött, ha jól emlékszem, ezért járt a dokihoz. Szóval igen, az egyesnek igaza van: előbb-utóbb előtörnek a traumák.

febr. 12. 13:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 rikkmanus válasza:
85%
Nem vagyok nagy értője a pszichológiának, de Jung és Marie Lousie von Franz tanulmányai alapján létezik. Nem csak gyermekkorban, felnőttként is lehetséges az, hogy a traumatikus élményeket és körülményeiket az ego száműzi a tudattalanba, amelyek elnyomás révén komplexusokban, elnyomott ösztönökben és magatartásokbab nyilvánulnak meg. Jung pszichoanalitikus megközelítése többek közt a tudattalan szimbólumainak megnyilvánulását vizsgálta az álmokban. Az álomfejtés metodikájának megalkotásában nagy szerepet játszott, amivel ezeket a represszált élményeket tudatosítani lehet. Egyszóval igen, létezik ez a jelenség, bizonyították is számtalan esetben, de nem visszafordíthatatlan, sőt, egészséges tudat megformálása érdekében szükséges is ezekkel szembenézni. Ha érdekel a téma, ajánlom a tanulmányaikat.
febr. 12. 13:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
89%
Tudatosan nem. Tudatalatt igen.
febr. 12. 14:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Lehasitja. Az agy igy vedezik az ellen, hogy megbolonduljon, mert nem kepes feldolgozni azt, hogy pont azok bantottak, akiknek vedeniuk kellett volna. Nem tudatosan torli. De!!! A gyerekek azert tagadnak ilyen esetekben mindig, mert kivetel nelkul meg vannak felemlitve azzal, hogy a szuleinek (vagy barki szerettenek) komoly baja lesz, ha valakinek is elmeseli, mi tortent vele.
febr. 12. 14:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Az a legrosszabb!

Lenyomja a tudatalattijába és onnan fogja ez a trauma állandóan mérgezni a lelkét!

febr. 12. 14:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Nekem segített kicsit megbékélni a gyermekkori nyomoraimmal egy emdr terápia. Kicsit kevésbé vagyok függő azóta, meg jobban érzem magam.

Könyv alakban: Shapiro: Győzd le a múltad!

2# voltam.

febr. 12. 16:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:
100%
Kedves 9-es! Én azt gondolom, sikerült nagyjából túllépnem a múltamon, de folyamatosan dolgozom magamon. Köszönöm szépen ezt a könyvajánlást, meg fogom venni. Lehet, hogy segít még eggyel tovább lépnem.
febr. 13. 14:42
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!