Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ha a földhivatali tulajdoni...

Ha a földhivatali tulajdoni lap szerint lakástulajdonos-váltás történt, és banki önálló zálogjog bejegyzése iránti kérelem, és elidegenítési és terhelési tilalom feljegyzése iránti kérelem került bejegyzésre a tul. Lapon, akkor milyen ügylet is ez?

Figyelt kérdés
Eltartási/életjáradéki/akármilyen szerződés része lehet ez vagy eladták a lakást, és a vevő banki hitelre vette meg?
2011. márc. 24. 15:57
 1/7 A kérdező kommentje:
Előre is hálásan köszönöm annak, aki segíteni tud! Ma megyek ügyvédhez, de táncolnak az idegeim. Már nem merem újra felhívni, meg most pont vannak is nála, én meg estig megőszülök, hogy mi is ez?
2011. márc. 24. 15:59
 2/7 anonim ***** válasza:

Ehhez sok részletet tudni kellene.

Pl. a saját lakásod? Tudomásod volt-e a tulajdonosváltásról? Ki, kinek, milyen jogcímen adta? Mikor? Ehhez képest mikori az önálló zálogjog? Ha jól értem, széljegyként szerepel az önálló zálogjog?

2011. márc. 24. 16:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:

első vagyok.

Nem bírom kivárni, míg válaszolsz.

Az önálló zálogjog egy olyan hitel, ahol a zálog tárgya - ez esetben a lakás - önmagában a hitel fedezete. Egészen részletesen nem megyek bele. Szabad felhasználású hitel van mögötte. Elidegenítési és terhelési tilalommal jár együtt, ami azt jelenti, hogy a hitel lejártáig, teljes visszafizetéséig sem eladni nem lehet, sem megterhelni. Általában opciós vételi joggal együtt kérik a bejegyzését, ami azt jelenti, hogy 5 évig, ha nem fizetnél, akkor a banké a lakás: érvényesítik a vételi jogot. A jogszabály csak 5 évre engedi bejegyezni, de a bankok ezt ügyesen 5 évente aláiratják a kötelezettel.

2011. márc. 24. 16:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
"ha nem fizetnél, " = nem fizet a kötelezett (aki a hitelt felvette...
2011. márc. 24. 16:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 A kérdező kommentje:

"Nem bírom kivárni, míg válaszolsz." :)

Aranyos vagy és köszönöm a választ!

Voltaképpen anyám lakása, de nekem eltartási szerződést emlegetett, aztán azt, hogy 3havonta hosszabbítani kell az otthonban (idősek otthona, mert folyamatos ápolásra szorul) a szerződést, ebből a neten guglizva azt sakkoztam ki, hogy életjáradéki szerződést köthetett, mert nála nincs példány a szerződésből... Aztán meg azt mondta, hogy hagyjuk békén, eladta. Belegondolva, mikor az új tulaj (?) pasija ordibálva felhívta a barátom szüleit, hogy mégis milyen alapon jelennek meg ott (engem kísértek el, a cuccaimat szerettem volna elhozni), a barátom tudott egyedül higgadt maradni, és ő is azt mondta akkor, hogy ő határozottan emlékszik, hogy a fickó 2x is azt üvöltötte, hogy eladta nekik anyám a lakást. Anyámból 1 szót se lehet kihúzni. Én most már végképp semmit nem értek, és megőrülök még este 6-ig, míg az ügyvéd mond majd valamit - már ha ez neki egyértelmű ügylet. Mert ha eladta a lakást, akkor hol van a pénz? Félre ne érts, nem akarom én az ő pénzét, de mégis mit csinált akkor vele, ha lehet, hogy már nem is beszámítható? Bankszámlája nincs, olyan állapotban sincs, hogy egyáltalán elmenjen és nyisson egyet. Ha megbízott valakit... szerintem olyan ember nincs, aki ennyi pénzt becsületesen elhelyezne - hacsak nem a közjegyző vagy az ügyvéd, de én azért erre sem mernék mérget venni.

2011. márc. 24. 16:40
 6/7 anonim ***** válasza:

Nézzétek meg a szerződést alaposan, amivel átruházta. Ha nincs, csaka földhivatalban, akkor kérheted, ki, ha már irattári anyag. Nem lehet tudni, mit kötött, de ha egyedül kötötte, a tudtotok nélkül, akkor csőbe is húzhatták. Alaposan járj utána, és esetleg keressetek szerződés megtámadhatósági okot. Ezzel, azaz bírósági eljárással földhivatali eljárást is fel tudtok függesztetni - a bíróság megkeresésével.

Most elmegyek a gyerekkel sétálni, írj mi volt. Baromi kíváncsi vagyok, amolyan megszállott...

2011. márc. 24. 17:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:

:) Aranyos vagy, köszi! Tegnap már nem volt lelkierőm az ügyvéddel folytatott csevely, valamint az ennek folyományaként folytatott jó pár telefonbeszélgetés után bekapcsolni a gépet.

Szóval. A szerződést nem tekinthetem meg, még az ügyvédem sem, mert nem én kötöttem, nem az én tulajdonomról szól.

Hogy csőbe húzták, abban biztos vagyok, mert bujkálnak előlünk az új tulajok/tulaj.

Megtámadni nem lehet, főleg, mert nekem semmi közöm hozzá, nem az én tulajdonom, nyerés meg kizárt. Utólag senkit nem lehet beszámíthatatlannak nyilvánítani, ami amúgy is egy min. 200,000 Ft-os dolog, és egy biztottság dönt róla. Ügyvéd vagy közjegyző ellenjegyezte a szerződést, akinek becsületességét szintén nem lehet megkérdőjelezni - veszítés esetén akár többmilliós kártérítést is kérhet hitelrontás címén...

Ha anyám felbontja a szerződést, az új tulaj banki kölcsönére, valamint annak kamatára való tekintettel, az ügyvéd szerint nemhogy a lakást bukja, de még adóssága is keletkezik.

Én személy szerint, bár laikus vagyok, de nem hallottam olyanról, hogy egy adásvételi szerződést fel lehetne mondani 3 hónapon belül. Anyám meg ragaszkodik ahhoz, hogy így kötötték. A szerződést nem mutatja meg, a lakásért kapott pénzét nem tudjuk, hová tette, félünk, hogy valami hülyeséget csinál, és nem marad egy vasa se. A tulajdoni lapon haszonélvezet nincs bejegyezve a nevére, viszont valami széljegyzet (nincs most előttem a tulajdoni lap) van a bank által bejegyzett kölcsönről. Erre már nem emlékszem pontosan, mit mondott az ügyvéd, de azt hiszem csak annyi, hogy még folyamatban van a végleges bejegyzés, de csak adminisztratív oka van a dolognak.

Én most attól félek, mi van, ha felmondja a szerződést... Nem marad semmije, csak 3 váltás ágyneműje, meg többmillás adóssága. Logikusan gondolkodva, abban reménykedem, hogy mivel a szerződést nem én kötöttem, az ingatlan nem az én tulajdonom volt, így nem is hajthatják be rajtam az esetlegesen keletkezett adósságot. Viszont az ügyvéd ismerősömet már nem merem felhívni, hogy ezt megkérdezzem, mert mindig újabb és újabb dolgok derülnek ki, örökké nem hívogathatom őket.

Valamilyen szerződésnek valóban kell még lennie, hogy az új tulaj fizeti az idősek otthonában fizetendő havi díjat, de a szerződést nem láttam, a tulajdoni lapról sima adásvétel derül ki, mint jogi ügylet... Felteszem, áron alul, potom összegért vette meg a lakást. Valamennyit nyilván kellett fizetnie, ha hitelt vett fel, de az idősek otthonába nem volt több millás beugró, ez a honlapon is rajta van.

Én már próbálom távoltartani magam, amennyire tudom, mert felőröl ez az egész. Anyám 5 embernek 6félét mond, és mindig újabb részletek derülnek ki...

2011. márc. 25. 11:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!