Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések

A kérdés

16 év be nem jegyzett élettársi kapcsolatom megszűnt. Megcsalt, kivágtam, elvitte a cuccait. Közös vagyon nincs. Lehet e bármilyen anyagi követelése?


Keress kérdéseket hasonló témákban: élettárs, válás, vagyon

 2019. jan. 13. 18:56  Privát üzenet  

A válaszok
Nem. De neked sem.

A válasz 76%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 69%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/10Időpont 2019. jan. 13. 19:05 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Mit követeljen, ha semmitek sincs ami közös?

A válasz 56%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/10Időpont 2019. jan. 13. 19:24 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Moncsicsi9876 nevű felhasználó válasza:

Nem

A válasz 58%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/10Időpont 2019. jan. 13. 19:25 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Semmilyen követelése nem lehet.

A válasz 58%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 69%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/10Időpont 2019. jan. 13. 19:29 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Na most Kérdező, miután többen leírták, amit hallani akartál, ismerkedj meg a hatályos törvénnyel (Ptk):


"XXV. CÍM

AZ ÉLETTÁRSI KAPCSOLAT

6:514. § [Az élettársi kapcsolat létrejötte és megszűnése]


(1) Élettársi kapcsolat áll fenn két olyan, házasságkötés nélkül közös háztartásban, érzelmi és gazdasági közösségben (a továbbiakban: életközösség) együtt élő személy között, akik közül egyiknek sem áll fenn mással házassági életközössége, bejegyzett élettársi életközössége vagy élettársi kapcsolata, és akik nem állnak egymással egyenesági rokonságban vagy testvéri kapcsolatban.


(2) Az élettársi kapcsolat az (1) bekezdésben foglalt feltételek fennállása esetén az életközösség létesítésével jön létre, és megszűnik, ha az élettársak egymással házasságot kötnek, bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítenek vagy az életközösségük véget ér.


6:515. § [Az élettársi vagyonjogi szerződés]


(1) Az élettársak egymás közötti vagyoni viszonyaikat az élettársi együttélés idejére szerződéssel rendezhetik. A szerződés akkor érvényes, ha közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalták.


(2) A szerződésben az élettársak bármilyen olyan vagyonjogi rendelkezést kiköthetnek, amely - szerződés vagy e törvény alapján - a házastársak között érvényesülhet.


(3) A szerződés harmadik személyekkel szemben akkor hatályos, ha a szerződést az élettársi vagyonjogi szerződések nyilvántartásába bevezették, vagy ha az élettársak bizonyítják, hogy a harmadik személy a szerződés fennállásáról és annak tartalmáról tudott vagy tudnia kellett.


(4) Az élettársi vagyonjogi szerződések nyilvántartására a házassági vagyonjogi szerződések nyilvántartására vonatkozó rendelkezéseket megfelelően alkalmazni kell.


6:516. § [Élettársak közötti törvényes vagyonjogi rendszer]


(1) Ha élettársi vagyonjogi szerződés eltérően nem rendelkezik, az élettársak az együttélés alatt önálló vagyonszerzők. Az életközösség megszűnése esetén bármelyik élettárs követelheti a másiktól az együttélés alatt keletkezett vagyonszaporulat megosztását. Nem számítható a vagyonszaporulathoz az a vagyon, amely házastársak esetén különvagyonnak minősül.


(2) Az élettársat a vagyonszaporulatból a szerzésben való közreműködése arányában, elsősorban természetben illeti meg részesedés. A háztartásban, a gyermeknevelésben valamint a másik élettárs vállalkozásában végzett munka a szerzésben való közreműködésnek minősül.


(3) Ha a szerzésben való közreműködés aránya nem állapítható meg, azt egyenlőnek kell tekinteni, kivéve, ha ez bármelyik élettársra nézve méltánytalan vagyoni hátrányt jelentene.


(4) Az élettársat a vagyonszaporulatból megillető részesedés védelmére és a vagyonszaporulat élettársak közötti megosztására - ha e törvény eltérően nem rendelkezik - a házastársak között szerződéssel kiköthető közszerzeményi rendszer rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni."


Ezt elolvasod, meg tudod ítélni, hogy a ti esetetekben követelhet-e valamit, vagy nem.A válasz 94%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 63%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/10Időpont 2019. jan. 13. 19:32 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Kicsit bővebben? Mondjuk ha ez idő alatt volt komoly lakásfelújítás, akkor de.

A válasz 88%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/10Időpont 2019. jan. 13. 19:32 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Ha kultúremberek vagytok, mindketten csak a saját dolgaitokra tartotok igényt, és képesek vagytok követelőzés meg civilizálatlan veszekedések nélkül megoldani a helyzetet. Ha ez nem áll fenn, akkor tanulmányozd át, amit az #5 válaszoló írt.

A válasz 86%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 70%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/10Időpont 2019. jan. 13. 20:10 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Persze, mert a lakásfelújításról mindenki elteszi a számlákat, meg be lehet bizonyítani, hogy a szigetelést ki fizette, vagy az új ablakot.

A válasz 51%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 69%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/10Időpont 2019. jan. 14. 22:44 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

#8, az tök mindegy... ha nem teszi el, akkor azt vélelmezi a bíróság, hogy a jövedelmek arányában (ha hasonló a jövedelmek szintje, akkor egyenlő arányban) fizették, és kész.

(mellesleg én az egész kérdést nem értem valahol... hogy hogyan csinálták a "Közös vagyon nincs."-et 16 év alatt... visszagondolok, nekünk 10 év után közös volt a dolgaink zöme... hisz pont azért élünk együtt, hogy a közös életünket építsük)A válaszíró 63%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/10Időpont 2019. jan. 15. 08:45 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Rejtvényjáték 728x90

Az, meg hogy kivágtad, az egy kicsit durva kifejezés max kitessékelted ennyi. Viszont amennyiben egyáltalán nem fektetett az ingatlanba például építőanyagokat meg egyebeket stb, és nincs semmilyen közös vagyonotok és ha minden a te neveden van, és az ingatlan is a kizárólagos tulajdonodat képezi, és mindezek neked már meg voltak a be nem jegyzett élettársi kapcsolat létrejötte előtt, akkor úgy viszont nem lehet semmiféle anyagi követelése.

Na de ha viszont közösen fektettetek volna bele mindenbe, akkor úgy igen, mert akkor az ingatlan másik fele az övé is.

Itt még azonban van egy másik véglet, még pedig a haszonélvezeti jog hogy amennyiben valóban a te kizárólagos tulajdonodat képezi az ingatlan, és ha úgy állapodtatok volna meg, hogy neki haszonélvezeti joga fog keletkezni az ingatlan felett, akkor innentől fogva már nehezített lett volna a dolog (ha csak nem bántalmaz fizikailag súlyosan) a jogi szempontokat tekintve is, mert akkor már onnantól kezdve mindent hivatalos dokumentumokkal kell igazolni az ügyvédnél, hogy kinek milyen jogosultsága van az ingatlan felett.


(ff)A válaszíró 20%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/10Időpont 2019. jan. 28. 15:52 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Most tudtam meg, hogy a barátomnak van egy eltitkolt lánya.3 éve élünk együtt, a fiával és a családjával nagyon jó a kapcsolatom. Mindenki tudott a gyerekről, csak nekem nem...
Milyen hatósághoz lehet segítségért fordulni, ha kis mértékben szellemi fogyatékos rokon el akarja adni minden vagyonát, hogy lehet őt megvédeni önmagától?
Szerintetek ez így normális?
Költözzek a városba vagy maradjak otthon faluban a szüleimmel? Kövessem a "trendet"és menjek városba? Komoly kapcsolatom nincs.
Az emberek pénzért mindenre képesek családon belül is? 19/F
Nem jó a kapcsolatom az anyámmal. Kell nekem egy papír, amk nála van. Ha megtudja, félek, hogy megsemmisíti. (? )

Kérdések a Családi kapcsolatok rovatbólKérdések az Egyéb kérdések rovatból
Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!