Ez milyen betegség? Nem láttam még ilyet.
Figyelt kérdés
Van egy 55 éves férfi ismerős, akinek kb 15 éve kezdődött a remegés. Rögtön kiderült a parkinson kór. Nagyon gyorsan, 5 éven belül olyan állapotba került hogy nem lehetett érteni mit mond. Majd folyamatosan leépült, mára oda jutott hogy szinte a nap 90%-ában nem tud érthetően beszélni, nem lehet vele kommunikálni. A járása is olyan hogy kettőt lép és elesik. Ha kapaszkodik valamibe, még úgy sincs egyensúlyérzéke, borul el mint egy zsák. Már rémálom hogy bárhol vagyok, ő felbukkan. Aztán jön az a rész hogy mivel én ismerem, vigyem haza az utcáról vagy boltból ahol fetreng. Nem érti meg hogy ne menjen sehova, mert csak teher. Családja nem foglalkozik vele. Parkinson kórban max 10 év alatt meghalnak, ő már túlhaladta a 10 évet, valószínű hogy az csillapodott nála és valami nagyon nagy agyi probléma alakult ki. Számtalan parkinson kórost ismerek, egyiknél sincs ennyire félelmetes tünet.ápr. 27. 00:00
1/10 anonim 

válasza:

"Számtalan parkinson kórost ismerek": Mi vagy te, neurológus? Nem ismersz te annyi parkinsonost, hogy messzemenő következtetést vonhatnál le a tüneteikre vonatkozóan! Abban viszont senki nem akadályoz meg, hogy legalább az interneten nyilvános információkat elolvasd róla. Nem kell messzire menni, pont elég a legelső találat! Ha ezt megtetted volna, világos lenne számodra, hogy de, ez bizony parkinson. Tán még az is oda lesz írva, hogy degeneratív megbetegedés. "Parkinson kórban max 10 év alatt meghalnak." Ezt ki mondja: Szabó Pistike a gyakoriról?
2/10 anonim 

válasza:

Nagyapám ebben a betegségben szenvedett, 10 éves voltam, mikor meghalt.
Emlékszem, hogy sosem értettem, hogy mit mond, viszont egy percre sem lehetett egyedül hagyni, mert megpróbált felállni, aztán vágódott is el, törte össze magát. Egy lépést sem tudott megtenni egyedül, csak ha támogatták.
3/10 anonim 

válasza:

"Nem érti meg hogy ne menjen sehova, mert csak teher."
Azért szép csendben szabad meghalni?
4/10 A kérdező kommentje:
#3, megnéznélek hogy milyen képet vágnál családi bevásárlásnál ha ilyen egyet lép egyet esik emberrel kéne foglalkozni, mert téged ismer és a biztonságiőr is tőled követeli hogy takarítsd el onnan az embert. Ahogy egyik kommentelő írta itt, 24 órás felügyelet kell az ilyenre, nem utcára engedni! Ne adj isten az úton vagy járdán elesik, ki a kocsik elé, a vétlen sofőr bűnhödjön érte?
ápr. 27. 13:04
5/10 anonim 

válasza:

És ezt mért a gyakorira írod, mért nem a családjának mondod?
Továbbmegyek: minek szeded össze helyettük az utcáról, ha unod?
6/10 A kérdező kommentje:
Mert mindig pechemre belefutok és ilyen helyzetben akire rá tudják nyomni, már köteleznek is hogy vidd. Máskülönben mentőt kellene hívni és a kórházban legalább 1 napra bent hagyják az ilyen utcai csavargókat. Tehát könnyebb valakire nyomni hogy vigyék haza. A családja már inkább örülne ha meghal, nem gondoskodnak róla. Utcán jön megy ilyen állapotban.
ápr. 27. 13:38
7/10 anonim 

válasza:

Hogyhogy köteleznek? Ki vagy te nekik vagy ők neked, hogy kötelezzenek?
Amúgy jelentsd be az önkormányzat gyámügyi osztályán, hogy senki nem gondoskodik róla, és önellátásra képtelen. Hátha találnak neki egy idősek otthonát.
8/10 A kérdező kommentje:
Konkrétan leb@szott a biztonságiőr hogy én ne engedjem ki az utcára. Nem szóltunk semmit, csak gyorsan fizettem és mentünk a kocsihoz. Én biztos hogy nem fogom intézni, meg nincs is közöm hozzá, én nem intézkedhetek. Max legközelebb elszaladok ja meglátom, nem foglalkozom vele, mert kiteszem otthon, fél óra múlva újra úton van és esik kel.
ápr. 27. 14:50
9/10 anonim 

válasza:

Nem kell neked foglalkoznod vele, senki nem kötelez. Majd beviszi a mentő a kórházba.
10/10 A kérdező kommentje:
Amikor ilyen helyzet van, inkább hazavitetik ismerőssel, tudom, mert nem első hogy én hoztam el boltból vagy utcáról. Néztek mint a tök, mert nem tudják hogy részeg, drogos vagy csak beteg. Én meg állandóan belefutok és vége a bevásárlásnak miatta.
ápr. 27. 16:19
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!