Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » A középkorban/újkorban a...

A középkorban/újkorban a jobbágyok napi szinten ittak alkoholt?

Figyelt kérdés
Ugye a jobbágyok meg úgy alapból az emberek főleg a középkorban inkább alkoholos italokat ittak, a víz szennyezettsége miatt. Ez kb milyen erős alkohol volt, mennyit ittak? Tehát egy átlagos paraszt az idő nagy részében kótyagos volt a sok bortól vagy sem? A májuk hogyan bírta? (Az utolsó kérdés a matrózokra is vonatkozik, hogy a tömérdek mennyiségű rumot hogy bírta a szervezetük)

2023. okt. 4. 17:24
 1/5 anonim ***** válasza:
41%
Igen; sört és bort. Csak azt nem tudom, a gyerekek a tej és a bor közötti éveikben hogyan vészelték át a vízivást...
2023. okt. 4. 17:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
75%
Azokban az időkben alapvető élelmiszer volt a cibere, ami egy gabonafélékből, gyümölcsökből vagy zöldségekből erjesztett jelentéktelen alkoholtartalmú savanykás lé. Ivóvíz helyettesítésére és ételalapnak is használták, az erjesztés során a felhasznált vízben lévő betegséget okozó kórokozók többsége elpusztult, a zavaró üledéktartalom kicsapódott.
2023. okt. 4. 17:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
Mitől volt szennyezett a víz?, hiszen műtrágyát, vegyszereket nem használt a mezőgazdaság. A hagyományos ásott kutak vízminősége legtöbb helyen jó minőségű volt. Példaként említem, hogy egy alföldi tanyán élő nagyszüleim csak a saját ásott kútjuk vizét fogyasztották és mindkét nagyszülő közel 90 évet éltek meg. Persze kivétel mindig akad pl. szikes talajon lévő kutaknak a vízminősége kifogásolható!
2023. okt. 5. 06:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
26%

3

Beledöglik egy állat a kútba, a szennyvíz megoldatlan volt, stb.

2023. okt. 5. 10:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 Phoney ***** válasza:
100%

"Ugye a jobbágyok meg úgy alapból az emberek főleg a középkorban inkább alkoholos italokat ittak, a víz szennyezettsége miatt. "


Ez ilyen formában mese, a modern vízművek kora előtt ember lehetőleg nem telepedett meg olyan helyen, ahol nem volt természetes ivóvíz. A vadászó-gyűjtögető kőkorszaki ember mit ivott Európában, amikor alkoholt csak erjedt erdei bogyókból tudott nyerni? Ugyanaz volt a genetikája, mint a középkori jobbágynak, és ugyanolyan folyók, patakok folytak.


Amúgy elég sok alkoholt ittak (ha volt!), de hogy víz helyett csak piáltak, az elég képtelen ötlet, ugyanis


1. a bort gyakran vizezve itták, és 5-10% alkohol finoman szólva nem elég a fertőtlenítéshez.

2. sörfőzésnél nem mindig forraltak, ugyanis ahhoz kellett egy jó nagy, drága fémedény, anélkül is főztek sört, mert azt forralás nélkül is lehet, kb. 60-70 fok szükséges a maláta elcukrosításához. Maga az erjedés nem fogja csak úgy mágikusan fertőtleníteni a vizet.

3. A mézbort/mézsört is gyakran forralták, de annál mégúgyse volt szükséges.

4. középkori mércével elég nagy luxus volt, hogy az év 365 napján mást se igyál, csak alkoholt... csak a mi világunkban van olyan, hogy tele a bolt végtelen filléres alkohollal.


A matrózoknál meg képzelheted, hogy nem tömény rummal hidratáltak ;) Amikor rumfejadagokat kaptak a tengerészetnél, akkor igen hamar szabály lett az is, hogy csak egészen felvizezve kaphatják meg. Ebből lett a grog.

2023. okt. 6. 19:12
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!