Miért nem marja szét a gyomorsav a gyomorfalat?
Figyelt kérdés
Kérlek nagyon sürgős lenne bioszra kéne! :D2009. nov. 15. 18:49
1/9 anonim válasza:
Dehogy! Nem marja szét! Gondolkodj! Ha egy mondjuk 70 éves ember, akkor szét fog marni egész évben, akkor már nincs gyomor??? :D
2/9 anonim válasza:
előző válaszadó sztem nem értetted a kérdést...
4/9 anonim válasza:
Nem olyan erős savra kell gondolni.Akkor okoz csak kárt,ha az összetétele valaminél fogva megváltozik.Ennek az oka sokminden lehet,pl.rendszertelen és rossz táplálkozás, idegesség,dohányzás stb.
5/9 A kérdező kommentje:
Rendben köszi! De bővebben?
2009. nov. 15. 19:13
6/9 anonim válasza:
A savat a parietális sejtek termelik, de a gyomor mucosájában vannak nyáktermelő sejtek is. Ez a sűrű, mucinosus váladék egy "réteget" képez a gyomor falán belülről. A mucin réteg még bikarbonát-ionokat is csapdába ejt (melyek bázisként viselkednek), így lokálisan neutrálisabb pH alakul ki ebben a "védőrétegben", így megvédi az itteni sejteket a gyomortartalom 1-2 pH-jától.
7/9 anonim válasza:
Az a mondat kimaradt, hogy a mucin a nyáktermelő sejtek terméke.
8/9 A kérdező kommentje:
KIrály köszi ennyi elég aki 19:45-kor írt meg aki 19:46 kor azoknak nagyon köszi remélem megkapom az 5öst. De persze mindenkinek köszi!
2009. nov. 15. 20:02
9/9 anonim válasza:
Ha érteni is akarod azt amit leírtál, akkor egyszerűbben megfogalmazva egy nyálka védi a gyomrodat a sósavat (hígítva) tartalmazó gyomorsav ellen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!