Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Túl sok a nyálam?

Túl sok a nyálam?

Figyelt kérdés

Ma műtötték ki a bölcsességfogamat alul jobb oldalt. És azóta rengeteg nyállal szenvedek, ennyit nyelni is rossz meg fáj is.

Valami praktika van a nyál termelés csökkentésére?

Köszönöm a válaszokat



2019. aug. 8. 21:24
 1/4 anonim ***** válasza:
21%
Ha van otthon mogyoró az tökéletes lenne vagy dió. Illetve fogj egy törölközőt azt ne nyeld le hanem köpd ki. A mogyorót vagy diót pedig rágcsálni kell folyamatosan nem lenyelni az nagyon jo ra. Persze ha nem vagy rá allergiás.
2019. aug. 8. 21:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Felejtsd el a mogyorót meg az összes magvas, kemény ételt. Egyrészt a rágás pont hogy fokozza a nyáltermelést, másrészt beleakadhat a sebbe (a varrat alá is) és gyulladást okoz, felszakíthatja a nyálkahártyát... Nem véletlenül termelődik most sok nyál. A nyál egyes enzimjei (lizozim, immunoglobulin) antibakteriális hatásúak, ezzel védik a sebet az elfertőződéstől és segítik a gyógyulását. Szájvizeknek is hasonló szerepe van, de mivel sokukban van alkohol és egyéb erősebb anyag, ezért friss sebnél nem szabad őket használni (lemossa a vérrögöt, újra elkezd vérezni, baktériumok kerülhetnek a sebbe...). Öblögetni ugyan ezért szintúgy nem szabad.

Szóval sajnos a nyáltermelődést ki kell bírni, ez van. Maximum két-három napon belül elmúlik, de azért van, mert jót tesz a sebnek.

2019. aug. 8. 23:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
17%
Nem mind1 mit rág a kismamáknal van egy ilyen problema a hormonvaltozas miatt hogy a 40 heten rengeteg nyálat termelnek. Nekik szoktak az orvosok ezt ajánlani. Szepen összegyűjti majd kevesebb lesz. Szóval a módszer hatásos. Nyugi nem lesz semmi bajod ha eszel valamit. Minden étel belemehet a sebbe illetve a szájban eleve sok a baktérium. Nem jobb oldalt kell rágni hanem a másikon a mogyoró ha úgy rágsz összeáll majd szepen berakhatod a nyelved alá. Az étkezést meg nem hagyhatja ki igy is ugy is ennie kell.
2019. aug. 9. 08:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

" Minden étel belemehet a sebbe illetve a szájban eleve sok a baktérium." Ez így van, viszont pont ezért van nagy szükség a nyáltermelésre. A szájban lévő sebek sokkal nehezebben gyógyulnak. Egy foghúzás vagy feltárásban végzett fogeltávolítás (mint amilyen a bölcsességfog műtétek többsége) után bár kívülről kicsinek tűnik a seb, valójában jóval nagyobb, hiszen a teljes foggyökér (vagy fog) teljes felületét érinti. Ráadásul a fogakat csont veszi körül, nem pedig vérerekben (amik szállítanák a fehérvérsejteket) gazdag izom - magyarul egy foghúzás utáni seb alatt egy steril csont van (minimális hajszálerekkel). A csont pedig extra érzékeny minden nemű mikroorganizmusra, mondanom sem kell hogy elég pár baktérium és azonnal egy ronda, fájdalmas elfertőződés keletkezik a seben. Szerencsére a nyálkahártya képes nagyon gyorsan szétburjánzani a seben, hogy megvédje, de ehhez kell legalább 2-3 nap. Ez idő alatt egy baktérium bomba (tej, tejtermékek), egy erősebb lemosás (alkohol, öblögetés), szennyeződés (dohányzás) egy pillanat alatt képes romba dönteni a seb gyógyulását. A magvakkal, megrágott mogyoródarabkákkal pedig az a probléma, hogy karcolnak és úgy be tudnak akadni a fog helyére (a csont közé), hogy még a fogorvosnak is gondot jelent kioperálni onnan (tegyük hozzá, hogy mindeközben a nyálkahártya ezerrel próbálná benőni a területet). Attól meg hogy most orvosi utasításra ki kell iktatni az étrendből a tejféléket és a magvas ételeket, még nem fog senki se éhen halni. A másik oldalon szépen meg lehet rágni a húsokat, krumplit, riszt, zöldséget, tésztát, gyümölcsöket...

Továbbá: A kérdező nem említette hogy kismama lenne. Bár tekintve hogy bölcsességfog műtétje volt, szinte kizárt hogy az lenne. Nagyon nem kéne ezt a témát ide keverni, mert a kismama és a foghúzás ideális esetben köszönőviszonyban sincs egymással (minden komolyabb fogászati kezelést a terhesség előtt vagy után kell megcsinálni, mert az alkalmazott szerek, röntgensugárzás kihatással vannak a magzatra).

Egyébként terhességben a sok nyál sokszor csak annak érződik. Főleg az első trimeszterben hányinger idején, mivel a hányás elkerülése miatt a kismama nem nyel. A fokozódó gyomorsav miatt valóban megindulhat a nyáltermelés, azzal a céllal, hogy a nyelőcsövet lúgosítsa a szervezet. Ebben az esetben (!) valóban jó ötlet lehet valamit ropogtatni. Azonban a magdarabkák csak összegyűjtik a nyálat és segítik a nyelést (főleg hányinger idején), a nyáltermelést viszont abszolút nem csökkentik. A rágással ugyanis átvered a gyomrodat. A rágómozgások azt az információt adják az idegrendszeren keresztül az egész emésztőrendszernek (köztük a gyomornak is), hogy termeljen több savat a gyomor, nyálat a nyálmirigyek, epesavat a máj, a vastagbél kezdje meg a perisztaltikát... Összességében a szervezet működése nagyon bonyolult, mégis van benne logika és minden összefügg mindennel.

2019. aug. 10. 15:14
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!