Keresek egy nagyon jó pszichiátert pesten aki tényleg kigyógyítaná a páromat súlyos depressziójából. Tudtok ilyet?
Barátom depresszióban szenved amitől már mindketten nagyon kikészültünk. Szeretnék segíteni, de sajnos nem akar orvoshoz menni, mert egyszer még 18 éves korában elment és azonnal bevágták a zárt osztályra két hétre, majd kapott valami gyógyszert ami nem vált be, de ezután teljesen elvesztette a bizalmát az orvosok iránt és azóta nem hajlandó elmenni. Pedig nagy szüksége lenne rá mert teljesen eltávolodik a valóságtól. Egész nap csak ül a gép előtt. Nem érdekli senki és semmi, azt mondja, gyűlöli ezt a beteg társadalmat és fáj neki létezni ebben a testben és ezen a világon.
Amúgy egy nagyon értelmes, mélyérzésű ember, a szülei szeretik, jó a kapcsolatuk. Nagyon szeretnék segíteni neki, de egyedül már kavés vagyok, kéne egy rendes, jó orvos. Tudtok ilyet?
Állandóan menekül önmaga elől. Hol nálam lakik, hol a szüleinél, mert egy idő után ott ahol éppen van, úgy érzi, megőrül, ha tovább marad. Állandóan szomorú, ha kérdem, mi baj, azt feleli: nem tudom..
Január 1-je óta nincs munkája, azóta még mélyebbre zuhant, mert addig legalább valami lekötötte.
Gyűlöli önmagát... Sajnálom, mert egy nagyon értékes ember amúgy.
Azért fontos tisztázni, hogy a zárt osztályra csak nagyon indokolt esetben tesztnek valakit. Azokat a betegeket, akik ön és közveszélyesek! A párod valószínűleg nem volt beszámítható állapotban akkor!!!
a másik dolog: vannak BETEGSÉGEK, melyek nem lelki eredetűek, de mégis a pszichét érintik. Ilyen pl a mániás depresszió. Ezt csak gyógyszerrel lehet kezelni, mert idegrendszeri okai vannak! A "sima" depresszió is betegség. Nem kizárólag lelki állapot szövődménye.
A párodnál -írásod alapján- fennállhat személyiségzavar is. (pl borderline) Ezt azonban a vizsgálat dönti el. A személyiségzavarnál nagyon fontos a pszichoterápia is, de időszakosan bizony itt is kellhet gyógyszer.
Azzal, hogy a párod nem fordul orvoshoz, csak súlyosbítja a problémát! Megoldani nem fogja, mert nem tudja segítség nélkül. Az a baj, hogy az igazán beteg embereknél sokszor hiányzik a betegségbelátás, a betegségtudat. Ebben az esetben a családtagokra marad a kényszer, hogy orvoshoz vigyék a beteget.
És ezt a kedves 12:43-as honnan tudja? Idéznék egy elismert pszichiátertől:
"A depresszió nem biológiai betegség, oka nem az agy biokémiai egyensúlyzavara. Soha nem sikerült még a kutatások 50 éve alatt igazolni, hogy a szerotonin lecsökkent szintje okozná a depressziót. Ez valójában egy blöff, amit az egész média és a pszichiáterek nagy része terjeszt.
A depresszió diagnózisok száma az ötvenes évektől napjainkig háromezerszeresére nőtt. Ha a depresszió biológiai betegség volna, ez nem volna lehetséges. Valójában diagnózisjárványról és betegségkereskedésről van szó."
11:37-nek: nem hinném, hogy "rossz" lennék, csak mert segíteni szeretnék a barátomnak, és nem erőltetek semmit csak nem tudom mit tegyek, mert sem egyedül sem a családja és az én segítségemmel nem tud kimászni már jó ideje.
Neki nem az a problémája, hogy nem értik meg és nem kap elég odafigyelést, szeretetet, mert ez nem igaz. De ez már egyszerűen kevés. Ezért gondoltam, hogy szükség lenne szakember bevonására, de összesen ha 2-szer megemlítettem neki, tehát nem "erőltetem",de kazegorikusan elutasította. Pedig ez így nem mehet tovább.
12:43 Azért került zárt osztályra, mert, mivel nem szeret élni, fennállt az öngyilkosság veszélye. Ilyen alapon elég sok embert be lehetne zárni legalább egyszer életében.
Azt konkrétan tudom, hogy nem borderline személyiségzavar, mert (mily fura az élet) belefutottam már olyanba is életemben....
Ő soha nem tudna bántani senkit, mert egy nagyon jó szívű srác amúgy, szerintem még magát sem.
Anyám is volt régen ilyen helyzetben, kapott antidepresszánst, meg kedélyjavítót és rendbejött. Már nem szed semmit. Ezért gondoltam, lehet ez a megoldás.
Na na na! Azért ne diagnosztizáljunk, kedves kérdező! A borederline nagyon sok színű, laikus biztosan nem tudja diagnosztizálni:) Persze nem állítottam, hogy az, csak sajnos népbetegség lesz lassan:((
Ismétlem: zárt osztályra csak nagyon akut veszély esetén kerül be bárki! Ha a pszichiáter úgy ítélte meg, hogy fennáll az öngyilkossági veszély és ez valóban KOMOLYAN FENNÁLL!, akkor elrendeli az őrzőben való megfigyelését a betegnek, mert az emberi élet mindenek felett áll!
Ok nélkül senki nem kerül be, ezt elhiheted nekem.
Szendi Gábor nézeteit nem osztom, bár bizonyosan lehet benne igazság, a depresszió sokkal bonyolultabb ennél. Benne van a genetika, a körülmények, a személy érzékenysége stb.
Van olyan típusa, ami inkább biológiai (ilyen a major depresszió és a bipoláris) és van, ami egy adott helyzetre életkörülményre való reakció.
Nem elég csak SZendi könyveket olvasni, érdemes ellátogatni a pszichiátriára és konzultálni, megismerni valódi betegeket, depressziósokat. Átnézni a kórelőzményüket stb. Kicsit változna a vélemény..:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!