Mi a kén hatása a szervezetre?





milyen jelentőséggel bír a kén a szervezet számára?.
A kén esszenciális aminosavak alkotórésze ennek eredményeként a kén mindenhol jelen van ahol a fehérjékben komplett az aminosav összetétel. Más szóval az egész testben megtalálható. Fontos összetevője kollagénnek amely például az izmokban, ízületekben, porcokban, inakban, szalagokban fordul elő. Összetart, erőt és rugalmasságot kölcsönöz a keratinnak, amely a szaruképleteket (bőr haj köröm)felépítő fehérje, és az elasztinnak amely a rostok inak és szalagok proteinjének fontos alkotórésze. Részt vesz a sejtfalak rugalmasságának és áteresztő képességének helyreállításában evvel növeli a toxinok ki-, és a tápanyagok beáramlását a sejtekbe. Ennek következtében az ízületekben és az izmokban felgyülemlő salakanyagok mennyiségét csökkentve enyhíti a gyulladásos folyamatokat.A kollagén és a keratin megfelelő mennyisége esetén a haj erős csillogó, a bőr megjelenése élénk ragyogó és rugalmas , a körmök erősek és egészségese lesznek.Ezeken kívűl még néhány kénfüggő vegyület a szervezetünkben az inzulin, a glükozamin és végül a glutation, amely egy létfontosságú antioxidáns és szabad gyök semlegesítő.A kén évszázados történetében éppúgy szerepel az a felismerés hogy a kén-tartalmú fürdők javítják az arthritiszes panaszokat, és az is ,hogy a “szépség ásványának” nevezik A természetes hatású kénfürdőt széles körben alkalmazzák, ugyanúgy a gyulladásos-reumás elváltozásokban, mint a mozgásrendszer működési és degeneratív megbetegedéseiben is. Tanulmányok szerint a sorozatos, gyakori természetes vízösszetételű kénfürdők alkalmazásakor a gyulladásos és degenerativ ízületi megbetegedéseknél kimutatható a kedvező, gyógyító hatás. (Brückle 1995, Schick és munkatársai 1995).
A testünkben levő kén kb. fele koncentrálódik az izomban a bőrben és a csontokban.A súlyos kénhiány néhány jellegzetes tünete:lassú sebgyógyulás, hegesedés, töredező haj és körmök, gasztro-intesztinális problémák, allergiák, izületi gyulladás, pattanások, alacsony fájdalomküszöb, memóriazavarok
Alapvetően a helyesen táplálkozó embernek nem lehetne kénhiánya. A kén szerves formában mint MSM (metil-szulfonil-metán) fordul elő a növényekben illetve az állati eredetű élelmiszerekben mint a fehérjék alkotórésze. A friss zöldségek, főleg a brokkoli, káposzta, hagyma, fokhagyma (a jellegzetesen kellemetlen szagú zöldségek )gazdagok MSM-ben.MSM forrás még a búzafű, a tengeri moszatok, algák, tojás, tej.Az élelmiszerek tartósítása ,feldolgozása ,sütése -főzése azonban nagymértékben csökkenti azok szerves kéntartalmát.
És végül néhány jellegzetes tünet ,amelyek esetén érdemes kipróbálni a szerves kénnek a szervezetre gyakorolt jótékony hatását:kopásos és megerőltetéses jellegű ízületi fájdalmak, sportsérülések, izomláz, töredező haj, körmök ,gyomorsavtúltengés, a nyálkahártyák gyulladása, aknés gyulladt bőr, ekcéma, napégés, nehezen hegesedéssel gyógyuló sebek, vagy ha csak jobban terhelhető ízületeket szeretnénk, illetve puhább, élettel teli bőrt hajat ,és szép egészséges körmöket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!