Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Egyéb kérdések » GYIK » Egyik napról a másikra -látszó...

Egyik napról a másikra -látszólag ok nélkül- rengeteget zuhant mind a pontszámom, mind a %-om az egyik kategóriában. Miért lehetséges?

Figyelt kérdés

Végignéztem a közelmúltbeli válaszaimat a kérdéses kateg-ban.


Emlékeim szerint nem is nagyon értékeltem abban másokat, nem is látogattam különösen gyakran, így máris kiesik a "nem a többség szerint pontoztál" elv.


Semmilyen törölt kérdésem nincs ott, és valszeg törölt válaszom sincs abban, mert, mondom, nem voltam különösebben aktív, ráadásul okot se adtam törlésre.


Mindegyiknél, e kateg-n belüli válaszomért elég erős százalékokat kaptam többnyire, amelyekre meg nem, azoknál is minimum 55%-on áll az adott válaszom.


LEGALÁBB 2-3%-OT (!) esett a kateg%-om!


Ráadásul azt írja a "Toplistás helyezéseid", hogy

"tegnapi pont:42", mára meg 5, azaz öt(!) pont!

A helyezésemre meg, hogy (kerekíteni fogok) a legjobb ötszázban voltam tegnapig, ma meg már csak (kerekítve) az ezerhétszázadik...


Hogy lehet ez? Semmi okot nem látok erre, ráadásul egy nap alatt 37 pontot veszteni... ráadásul ok nélkül... Hacsak nem valami sok-sok hónappal ezelőtti válaszaimra ráállt valami troll lepontozni... Lehet más oka?ápr. 8. 16:55
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Folyamatosan, aktívan használod az oldalt? Ezek a pontszámok az elmúlt 30 napból adódnak. Ha kisebb volt az aktivitásod az elmúlt hónapban, akkor annak a változását látod a helyezésben is. Azaz a mától számított 31. nappal ezelőtt lehetett egy aktívabb időszakod, és az arra kapott pontszám már nem jelenik meg a helyezésekben, hiszen már nem veszi figyelembe a rendszer.
ápr. 8. 17:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:

Tehát az lehet az oka ennek, hogy éppen március 9-én írtam csak válaszokat utoljára azon kateg-ban? Pontosabban azóta, márc 25-n volt egy jelenleg is 100%-ban értékelt válaszom. De ezt leszámítva csupa márc 9-ei válaszom van ott, na meg még régebbiek is.


Ma van ápr8. Ezek szerint az elmúlt 30 nap, mára aktualizálva: márc.10-től számolódik?


De ha ez igaz, akkor sem értem. Az utóbbi 30 napban csak egy válaszom van ott, és az 100%-ra értékelt. Akkor mi a pontos oka?

ápr. 8. 17:35
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Úgy gondolom, hogy a „Toplistás helyezéseid” nézted.

Ott is, akárcsak bármelyik kategória- vagy az összesített 30 napos toplista címében vastagított nagyobb betűkkel szerepel, hogy „…𝐚𝐳 𝐞𝐥𝐦ú𝐥𝐭 𝟑𝟎 𝐧𝐚𝐩 …”.

Ha a kategória toplistát nézted, ott is látnod kellett a címben.

A kérdést 2021. április 8-án írtad.

Az április 7-i lista a 2021. március 8. – 2021. április 6. időszak pontjait tartalmazta.

A tegnapi (amikor a kérdést írtad) a 2021. március 9. – 2021. április 7. időszak pontjait tartalmazta.

Ha március 8-án 37 ponttal többet kaptál, mint április 7-én, akkor az április 8-án beszámított pontjaid összege 37-tel csökkent.

37, vagy több pont egy napra nem elérhetetlen. Egy kérdésért 3 pont jár, egy válaszért (ha magas százalékra értékelik mások) 4, vagy akár 5 pont is kapható. Minden szavazásért jár 1 pont. Más válaszának értékeléséért, értékelésenként, 1 pont is kapható. (Nincs a ’𝘵ö𝘣𝘣𝘴é𝘨 𝘴𝘻𝘦𝘳𝘪𝘯𝘵 𝘱𝘰𝘯𝘵𝘰𝘻𝘵á𝘭 𝘦𝘭𝘷’ [↓*¹].)


Azt is elolvashattad volna a „Toplistás helyzeéseid” alatt, hogy „* 𝐀 𝐤𝐚𝐭𝐞𝐠ó𝐫𝐢á𝐧𝐤é𝐧𝐭𝐢 𝐯á𝐥𝐚𝐬𝐳 𝐬𝐳á𝐳𝐚𝐥é𝐤𝐨𝐤 𝐚𝐳 ö𝐬𝐬𝐳𝐞𝐬 𝐯á𝐥𝐚𝐬𝐳𝐨𝐝𝐫𝐚 𝐯𝐨𝐧𝐚𝐭𝐤𝐨𝐳𝐧𝐚𝐤 (𝐧𝐞𝐦 𝐜𝐬𝐚𝐤 𝐚 𝟑𝟎 𝐧𝐚𝐩𝐛𝐚𝐧 𝐦𝐞𝐠í𝐫𝐭𝐚𝐤𝐫𝐚).” Nem csak az utóbbi 30 napban adott egyetlen válaszod értéke számít.

Azt írtad, hogy keveset tevékenykedtél abban a kategóriában. Ha kevés válaszod van, akkor csak kevés értékelt lehet. Alapvető dolog, hogy kisszámú elem átlaga egyetlen elem változása esetén is nagyot változhat, míg sok elem esetén alig [↓*²]. 2-3 százalékpontos csökkenés nem egy abszurd dolog.


Kategóriától függ, hogy adott pontszámváltozás esetén hány hely változik.

Például, az Ünnepek főkategóriában a 288. helyezettől a 364. helyezettig mindenkinek 5 az összpontszáma. Ha mondjuk a 290. helyezett holnapra veszít 1 pontot, és a mögötte levők közül senkinek sem nő 1-gyel sem a pontszáma, akkor is a 365. – 411. hely valamelyikén találja magát. Egyetlen pont elvesztése miatt, úgy, hogy senki sem kerül előrébb, aki mögötte volt, akár 121 helyet csúszhat hátra.

Ha ott a 41 pontos 50. helyezett 37 pontot veszít holnapra, akkor a 411. helyre is csúszhat; de ha a bőséges mögötte levők közül jónéhányan előbbre kerülnek, akkor sokkal hátrébb is.

És ez kategória toplista eleje. Ki tudja, hogy az 500. után nem láthatók közül hány százan, ezren vannak akárcsak 1 ponttal lemaradva a listán látható utolsó helyezettől. Sőt, még vele azonos pontszámúak is lehetnek akár jó sokan is. A lista vége tájáról szabadesésben lehet helyet változtatni, akár jó mély bugyorba kerülve; nem 37 pont csökkenés esetén, hanem 4-5 pont csökkenéssel is.

Persze, ez a 30 napos toplistákon van; a rendre kieső napok miatt úgy is csökkenhet a pontszám, hogy valaki be sem lép napokig, és közben semmilyen változás nincs a válaszai értékelésében sem. Az all-time toplista az, ahol nem így van. Attól, hogy a 30 napos toplistán 37 pont csökkenésed lett tegnapelőttről tegnapra, lehet, hogy az all-time toplistán nőtt a pontjaid száma. Pl. ha március 8-án 45 pontot szereztél, és április 7-én csak 8-at, akkor tegnapelőttről tegnapra 37 pont csökkenés lett a 30 napos toplistán. De az all-time toplistán ugyanakkor (tegnapelőttről tegnapra) 8 pont növekedés lett. Ha szerepeltél az 500-as listán, akkor a változás oszlopban megnézhetted (volna). Ha nem, akkor csak az aktuális pontszámod látható a lista tetején; a változás mértékét csak akkor tudtad volna tegnap kiszámolni, ha tegnapelőtt feljegyezted volna a pontszámot.


┌─ *¹ Ha valaki hasznosnak értékel egy összességében hasznosnak értékelt választ, vagy nem hasznosnak értékel egy összességében nem hasznosnak értékelt választ, akkor 1 pontot kap értékelésért, és javul az értékelési százaléka.

Pl. itt bár azonos számú a hasznos és nem hasznos értékelés, a válasz nem hasznos lett: [link] Nincs többség, a hasznosnak értékelők „buktak”, a nem hasznosnak értékelők „nyertek”.

Ezt pedig kevesebben (4-en) értékelték nem hasznosnak, a többség (5-en) hasznosnak értékelte, mégis nem hasznos lett: [link] A többségben levő hasznosnak értékelők „buktak”, a kisebbségben levő nem hasznosnak értékelők „nyertek”. ─┘


┌─ *² Ha valakinek 10 értékelt válasza van, és abból 8-at hasznosnak értékeltek, akkor a válaszadási százaléka 8/10*100=80%. Ha eggyel csökken a hasznosnak értékelt válaszainak a száma, akkor 7/10*100=70% lesz a válaszadási százaléka. A csökkenés 10 százalékpont.

Ha valakinek 2000 értékelt válasza van, és abból 1600-at hasznosnak értékeltek, akkor a válaszadási százaléka 1600/2000*100=80%. Ha eggyel csökken a hasznosnak értékelt válaszinak a száma, akkor 1599/2000*100=79,95% lesz a válaszadási százaléka. Mivel egész számra kerekített értéket jelenítenek meg, 80% lesz látható. Nem látszik változás.

Mindkét esetben 80% volt a válaszadási százalék, mindkét esetben egy kérdés hasznosnak értékelése vált nem hasznossá; egyik esetben 10 százalékpontos csökkenés válik láthatóvá, a másik esetben nem történt látható változás.


Egy válasz hasznossági értékelése (hasznos: 50%-100%, zöld körben; vagy nem hasznos: 0%-49%, piros körben) változhat akármelyik válasznál is, úgy is, hogy nem történik új értékelés.

A válasz hasznosságát súlyozott átlagolással számolják, a súlytényezők az értékelők figyelembe vett értékelési százalékai. Ha pl. 54% (hasznos) volt a válasz értékelése, kevesen értékelték, és egyetlen hasznosnak értékelő jogosultsági szintje csökken, vagy egyetlen nem hasznosnak értékelő jogosultsági szintje nő, akkor több tíz százalékpontot változhat a figyelembe vett értékelési százaléka, és emiatt az 54% lecsökkenhet 50% alá, ami már nem hasznosnak értékelést jelent. ─┘

ápr. 9. 21:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 A kérdező kommentje:
köszönöm a részletes választ!
ápr. 9. 21:58

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!