Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Hogyan tud az ember a tudásáná...

Bulcsando kérdése:

Hogyan tud az ember a tudásánál bonyolultabb dolgot megérteni ? Mi a tanulás?

Figyelt kérdés
Mostanában értettem meg hogy problémákat könnyebb megoldani mint megoldásokat találni problémákra. Hogy a megoldás jobban keresi a problémát mint fordítva hasonlóan ahogy az áram is jobban áramlik az egyik irányba mint a másikba. Az könnyen érthető számomra hogy ha az embernek vannak megoldásai meg tapasztalatai tudja hol találhatja meg a problémát amit megtud oldani vele. Ilyen szempontból hasonlíthat az agyunk egy svájci bicskára ami elbánik nála egyszerűbb dolgokkal vagy akár az emésztéshez is. Viszont az homályos nekem hogy amikor tanítanak minket (mert egyedül kicsi rá az esély hogy az ember pont azt a megoldást találja meg amire szűksége van) hogyan érthetünk meg a tudásunknál bonyolultabb dolgokat ? Vagy hasonlítana ahhoz mint amikor egy kirakóshoz keresnénk a hiányzó elemeket ? Vagy a nyomozáshoz ?

jún. 15. 20:27
 1/5 anonim ***** válasza:
56%
Én meg azt nem értem, hogy az IQ hogyan lehet különböző mondjuk közeli rokonoknál vagy testvéreknél? Másra ütött valószínűleg, a gének máshogyan keveredtek. Na de miért? Higy mernek ilyen bonyolultak lenni, nemde?
jún. 15. 21:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
39%

ChatGPT:


A kérdésed nagyon érdekes és mélyreható. Ahhoz, hogy megértsük, hogyan tudjuk feldolgozni és megérteni a tudásunknál bonyolultabb dolgokat, több tényezőt is figyelembe kell venni:


Analógiák és összehasonlítások: Az emberi agy gyakran használ analógiákat és összehasonlításokat, hogy megértse az új információkat. Ahogy említetted, olyan ez, mint egy kirakós játék, ahol az agyunk keresi a hiányzó darabokat, hogy a teljes képet összeállítsa. Az analógiák segítségével ismerős koncepciókat használunk, hogy megértsünk valami újat.


Tanulás és oktatás: Amikor tanulunk, gyakran kapunk olyan eszközöket és módszereket, amelyek segítenek összekapcsolni az új információkat a meglévő tudásunkkal. A tanárok és oktatók különböző stratégiákat alkalmaznak, hogy a bonyolultabb koncepciókat egyszerűbb részekre bontsák, így könnyebben megérthetővé válnak.


Kritikai gondolkodás és problémamegoldás: Az emberi agy képes különböző nézőpontokból megközelíteni egy problémát, és különböző megoldási módszereket kipróbálni. Ez a kritikai gondolkodás segít abban, hogy a bonyolult problémákat többféleképpen is megközelítsük, és megtaláljuk a legjobb megoldást.


Tapasztalat és gyakorlat: A gyakorlati tapasztalat nagyon fontos szerepet játszik a tanulási folyamatban. Minél többet gyakorolunk egy adott területen, annál könnyebben tudjuk felismerni a problémákat és alkalmazni a megfelelő megoldásokat. A korábbi tapasztalatok alapján az agyunk hatékonyabban tud új információkat feldolgozni és összekapcsolni.


Kollaboráció és közös gondolkodás: Az együttműködés másokkal is segíthet abban, hogy a bonyolult problémákat jobban megértsük. Mások nézőpontja és tapasztalatai gazdagítják a saját tudásunkat, és új megvilágításba helyezhetik a problémákat.


Összefoglalva, az emberi agy különböző módszereket és stratégiákat alkalmaz, hogy megértse és feldolgozza a bonyolultabb információkat. Az analógiák, a kritikai gondolkodás, a tapasztalat és az együttműködés mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanulási folyamat sikeres legyen, és képesek legyünk új és komplex tudást elsajátítani.

jún. 15. 21:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 CspCsj válasza:
76%

A fentieken kívül egy bonyolult probléma "feldarabolása" kisebb feladatokra is sokat segíthet a megoldásban.


Illetve szerintem mindenki eltérő mértékben tud összpontosítani, az adott probléma részleteit felidézni, - aki több részletet tud összekapcsolni (pláne a tapasztalata alapján korábbi problémák hasonló elemeivel összevetni), annak nagyobb eséllyel jut eszébe valami használható ötlet.

Persze egy ötletből eljutni a megvalósításig, az sem mindig egyszerű.

jún. 15. 22:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 A kérdező kommentje:
Igen de durva hogy nagyban úgy látom hogy amikor gondolkozunk akkor a fejünkben lévő megoldásokhoz keressünk problémákat mint sem fordítva vagy is hogy igazából a megoldásokat azokat tanuljuk a környezet megfigyelése által.
jún. 15. 22:40
 5/5 anonim ***** válasza:

A TANULÁS is tanult dolog, mint a látás, vs a mélytanulással felkészített openAI és társai is!

Egyre több, és lassan hasznos válaszokra is képesek, képi világgal a Lumiere-galaxis világával.

Kb. egyszerűen a hálózatos gondolkodás az emberit modellezi, hasznosítja.

Nem az összekötött pontokkal, idegsejtekkel tanulsz, gondolkodol, hanem

az ÉLEKKEL (összekottetésekkel) A FOLYTON LÜKTETŐ KAPCSOLATVÁLTOZÁSOKKAL ILLETVE MINDEZEK DINAMIKÁJÁVAL HOZOL LÉTRE ÚJ gondolatot, eredményt, tanulmányt azaz

GONDOLKODOL tehát vagy.

Jó, ez így nagyon (primitív) egyszerűsített, de én is csak most fogom tanulni... indít ez valahová?

Remélem.

jún. 17. 17:53
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!