Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Szerintetek melyik a jobb út?...

Szerintetek melyik a jobb út? Ha ismerem magam és elfogadom a hibáimmal együtt, vagy ha változtatni akarok a rossz tulajdonságaimon? Gondolom az arany közép, de az hol van?

Figyelt kérdés

Ilyesmikre gondolok, minthogy:

- Valaki felismeri, hogy kapcsolatfüggő. Ezt elfogadja, vagy változtat rajta.

- Valaki felismeri, hogy önző. Elfogadja, vagy változtat?

- Valaki felismeri, hogy konfliktuskerülő. Elfogadja, vagy változtat?

- Valaki felismeri, hogy hisztis, túl heves érzelmű

- Hogy nem elég odaado, nem elég gondoskodó.Mindegy lehetne hozni még ezer példát, remélem értitek a kérdést. Mi az amit el kell fogadni és mi az amin változtatni kell?


2012. ápr. 5. 11:21
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

Értem a kérdést.Ezen én is szoktam gondolkodni!Szerintem azokon változtass,amelyek nagy bosszúságot okoznak neked az életedben és ártasz velük magadnak vagy másoknak.

Olyan is van,hogy nem szüntetsz meg egy rossz tulajdonságot,hanem csak mérsékeled...ez lényegesen egyszerűbb.

2012. ápr. 5. 13:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 A kérdező kommentje:

Dehát épp ez a baj, hogy minden rossz tulajdonságommal ártok másoknak és magamnak is :)

Igazából azért gondolkoztam el ezen, mert épp egy szakítás után vagyok és rengeteg hibámat felismertem, és én nagyon dolgozom, hogy javítsak magamon. És beszéltem ezekről az exszel, meg arról, hogy mostmár azt is értem, hogy ő mit miért csinált, de ő azt mondta, hogy ő tudja, hogy ő milyen és elfogadja magát. Kicsit bosszant ez a kérdés, hogy most akkor melyikünk van jó úton a teljesség felé.

2012. ápr. 5. 13:29
 3/13 anonim ***** válasza:

Előszőris ne az EX- el beszéld meg az önismereti problémáidat, mert van esély rá, hogy nem a legmegfelelőbb fülekbe kerülnek a gondolataid.


A kérdéseden pedig javítanék: nincs " jobb " út, mivel nincs 2 út, ugyanis ahoz, hogy változtass magadon, feltétel az, hogy felismerd a hibáidat. Önismeret nélkül nincs változás, tehát az egyik implikálja a másikat, illetve ebből még az is következik, hogy a változtatás nem létezik önismeret nélkül. Viszont az elfogadás is alapfeltétel, ugyanis ha létezik adott hiba akkor a változásig azt nyilván elkell fogadni, amennyiben felismered azt.

Egy bizonyos hibát illetően ( számtalan példa van, ezek közül bármelyik lehet ) az egyetlen döntés csak az, hogy változtatsz-e rajta vagy sem. A felismerés ugyanis egyenlő az elfogadással, hiszen ha valamit felismersz, mint hibát, akkor azt egyúttal el is fogadod, mint hibát, viszont innen van a szétágazás, hogy változtatsz-e vagy sem.


Relatív az, hogy ilyen esetben melyik a jobb döntés. Szinte minden emberi tulajdonság vonz maga után pozitív, illetve negatív hatást. Jelentős szerepet játszik a környezet és a neveltetés is abban, hogy adott személy mit talál " jobb " -nak. Vegyünk egy példát: kapcsolatfüggőség- akit úgy neveltek, hogy a család és a barátok az egyik legfontosabb tényezőt alkotják az életben, az nyilván a kapcsolatfüggőséget nem fogja negatív tulajdonságként elkönyvelni, ergo kicsi rá a valószínűség, hogy változtatni fog rajta; egy olyan személy viszont, akit úgy neveltek, hogy első helyen az életben a karrier/ hivatás áll, az nagyobb valószínűséggel fog majd változtatni a kapcsolatfüggő tulajdonságán, ugyanis az ő célja és életszemlélete teljesen más, mint az előbbi emberé.


Ami közös a legtöbb személyben az az, hogy különbözőek. Éppen ezért, amikor döntésekről van szó akkor nincs egy adott sablon, hanem mindenki az egyéni hozzáállása és véleménye szerint mérlegel.


Nyilván az is igaz, hogy könnyebb másra bízni a döntést, mert dönteni sokszor nehéz, viszont hosszú távon nagyobb előnye van annak, aki saját maga tudja meghatározni az életét és nem másokra bízza a kormányt. Mindig lesznek olyanok, akik helyeselni fogják a döntéseidet és olyanok is lesznek mindig, akik viszont nem fogják helyeselni. Általában azok véleményére adjál inkább, akik számítanak neked és kevésbé törődj azzal, amit olyasvalaki mond, aki nem áll közel hozzád.


A saját tulajdonságaiddal kapcsolatos döntések az önismereteden alapulnak. Ha nehéznek találod jelenleg a tulajdonságaid megvizsgálását akkor az azt jelenti, hogy az önismereted nincs kifejlesztve és ezen dolgoznod kell, ahoz, hogy eldöntsd, hogy adott tulajdonságod számodra pozitív vagy negatív jelleggel bír.

2012. ápr. 5. 16:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:

Változtass mindenképpen.

Először azon, amin a legkönnyebb, és így tovább.

A végén még jó ember lesz belőled. És persze szegény.

2012. ápr. 5. 16:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 A kérdező kommentje:
Csak közben azon gondolkodom, hogy az önfejlesztésnek sosincs vége, sosincs olyan, hogy kész vagyok, tökéletes vagyok, így tehát örök elégedettlenség lesz az életem, nem?
2012. ápr. 5. 17:22
 6/13 anonim ***** válasza:
Nem muszáj úgy felfogni, hogy örök elégedetlenség lesz az életed, inkább úgy, hogy ez egy úton járás, és nem az a lényeg, hogy hipp-hopp te legyél a legtökéletesebb lény, hanem hogy megteszed azt, amit tenned kell ahhoz, hogy ne térj le az útról, ne állj egy helyben, és ezzel legyél elégedett. A legtöbb ember ugyanis el sem indul, stb..
2012. ápr. 5. 17:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 A kérdező kommentje:

De nem boldogabb aki el sem indul szerintetek? Aki fel sem ismeri, hogy vele van gond?

Attól tartok, hogy az az út amin elindultam egyre nagyobb elvárásokkal is fog járni, egyre magasabban lesz a léc, hogy kivel kötöm össze az életem, és egyre többet fogok csalódni olyan emberekben, akik el sem indulnak?

(Amúgy ez az egyik, amin változtatni akarok, hogy örök kételkedő pesszimista vagyok)

2012. ápr. 5. 18:44
 8/13 anonim ***** válasza:

Okos kérdések, szeretem, ha valakinek nem káposztalé lötyög a fejében.

Tény, hogy én azt az utat választottam, amit javasoltam.

És az is tény, hogy minden vagyok, csak boldog nem. Az a helyzet, hogy ha valakinek egy szinttől magasabb az intelligenciája, akkor bizony sokkal nehezebb boldogulni. Főleg, ha kicsit más is a többségnél. Szóval annak ellenére, hogy nem vagyok boldog, de egyre jobb és bölcsebb vagyok. Persze, hogy szeretnék boldogabb lenni, de ha ennek az az ára, hogy én is legyek olyan ostoba és gonosz, mint a többiek, hogy maguk közé fogadjanak, akkor azt inkább mégse... Inkább egyedül, vagy kevés baráttal.

2012. ápr. 5. 21:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 A kérdező kommentje:
Végre valaki aki érti, miről beszélek :) Nem tudsz olyan netes fórumot, ahol a gyk-nál okosabb emberek vannak és lehet ilyen témákról (pszichológia, önismeret, önfejlesztés) beszélgetni? Még valami aggaszt. Nekem pl. hatalmas hibám, hogy folyton magammal foglalkozom, nem figyelek eléggé oda a környezetemre. Ezen is most próbálok változtatni, de most megint az aggaszt, hogy miközben önismerettel, önfejlesztéssel foglalkozom, megint magamra fókuszálok és nem a többiekre.
2012. ápr. 6. 10:14
 10/13 anonim ***** válasza:

Semmilyen fórumot nem tudok sajnos. :(

Amúgy nem hiszek a pszichológia tudományában (még ha vannak is benne jó dolgok, és előfordulhat olyan, amikor muszáj elmenni egy pszichológushoz), sem az önismereti és az Így leszel a legjobb a ...-ban könyvekben.

Amúgy rengeteget olvasok, filmeket nézek, beszélgetek azzal a két emberrel, akik megértenek, segíteni próbálok, gondolkodok és amire jutok, azt próbálom átültetni a gyakorlatba. A segítéssel egyszerre hatsz kifelé és befelé is. próbáld ki. Amúgy senkin sem lehet segíteni, aki maga ezt nem akarja igazán.

A barátom azt mondta, hogy csak egyetlen feladatunk van ebben a világban, fényleni. No de hogy tud fényleni egy koszos lámpa? Először magunkat kell megtisztítani. Hogy ez önzés lenne? Ha azért foglalkoznál magaddal, hogy csak magadnak legyen jó, az önzés. Ha azért, hogy másoknak segíts, világíts, az nem önzés.

2012. ápr. 6. 17:17
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!