Villanyszerelők! Fi-relé helyes bekötése! Mintörténne ha a földelést felcserélnénk a nullával?
Általában a védővezetőn folyó áram az csak a vízcsap/kád/zuhanytálca környékén érezhető kiválóan, a többi helyen nem annyira.
De persze e kijelentésre a bíróságon nem szabad hivatkozni. :)
"Ha már egyből a fi relébe nem a nullát hanem a földet kötnénk be. Igy érted?"
Igen.
Ebben az esetben a válasz a kérdésre az, hogy nem kapcsolna le a FI relé ilyen csere esetén.
A bejövő PE és N lényegében azonos potenciál.
Fizikai szempontból a Fi relé akkor kapcsol le, ha a rajta átfolyó áramok összege (oda-vissza) jobban eltér mint amennyi a leoldási határérték (pl. 30mA). Ilyen csere miatt önmagában ez a különbség nem alakul ki. Teljesen más a helyzet ha utána van keveredés.
Ennek a cserének azonban egyéb (életvédelmi szempontból) lényeges következménye lehet, amit az előttem szólók már feszegettek.
Biztos. De azért írtam hogy nagyon nem mindegy hol történik a csere.
Nyilván ha a Fi relé betáp N kapcsára az a PE vezető kerül ami a Fi előtti PE sínről jön és párhuzamosan arról megy el az összes csatlakozó aljzat PE kapcsára is, akkor persze hogy leold ha lesz egy kis terhelés a hálózaton.
De ha a bejövőt cseréled fel (PE sín előtt) mindenestől, akkor nem fog leoldani.
Én kizárólag az fi relénél gondoltam a felcserélést, hogy a védőt bekötik, a nulla meg egyenesen megy a fogyasztókhoz. Anyósoméknál utólagos házi beszerelésnél láttam ilyet, és folyton lekapcsolt. A "villanyszerelő?" meg nem értette mi a gond. Utána én hívtam egy normális szerelőt, aki átnézte a hálózatot. Én is megcserélhettem volna, de nincs képesítésem (Én gyengeárammal foglalkozom), és egy ilyen szaki után a villszerelő barátom is csak úgy vállalta el, hogy az egész házat átnézte.
Kérdező, a legbiztosabb megoldás keresni egy normális szerelőt, aki ilyen alapvető és egyszerű feladatot gond nélkül el tud végezni.
Nem győzöm hangsúlyozni ,hogy ezt elméletből feszegetem. A probléma nem áll fenn!!
Viszont látható ,hogy megéri róla beszélni
Aki ért hozzá, azt tudni fogja mit miért és hova kell kötni.
A többinek meg mindegy, falra hányt borsó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!