Mitől büdös az új klíma?

Amikor kikapcsolod felmelegszik a hőcserélő, a rajta lévő párával együtt. Ahogy "leolvad" a hőcserélő annak tud kellemetlen szaga lenni. Autóban is van ilyen illat.
Nincs benne olyan funkció, hogy kikapcsolás után járatja még a ventilátort, ezzel leszárítva az elpárologtatót?

Nem kapcsolod ki, csak feljebb veszed ugye a kívánt hőfokot. Ezzel a kompresszor megáll, nem hűt tovább.
Próbáld ki, hogy csak 25-re teszed fel, akkor is meg fogja állítani a fűtést.
Próbálj reklamálni, ha most szerelték fel.
Esetleg átteheted fűtő üzemmódba, hátha a meleg fertőtleníti a lamellán lévő rossz szagot okozó gombát.

A büdös ilyenkor természetes még egy új klímánál is. Hűtéskor a hideg felületen (beltéri) lecsapódik a nedvesség. Amíg megy a klíma, szagtalan a dolog (illetve kifolyik kondenzvízként), ahogy viszont a megmaradó nedvesség felmelegszik és elpárolog, elkezdődik a probléma. De hát mitől melegedne fel, kezdene párologni és szagot árasztani, ha nem kapcsolod ki?
A magas hőfokra állítással pont lekapcsol a klíma (kültéri), így megszűnik a hűtés, viszont a beltéri megy tovább, keringeti a levegőt. Olyan, mint ha ventilátor módban menne. Szóval a magas hőfokra állítással megszűnik az aktív hűtés, a megmaradó ventilátorműködés miatt elkezd felmelegedni a nedves beltéri, ennek van büdös szaga.
Sokan minden használat után kiszáritják a klímát ventilátor módban járatva és rendszeresen "büdösítenek". Én csak hosszabb, több napos leállítás előtt, ha nem kell a hűtés, egyszerűen kikapcsolom a klímát, nem magasabb hőfokra veszem.

Folyamatosan bekapcsolt állapotban kis fogyasztásból tartja a hőfokot, ki-be kapcsolgatva pedig nagy teljesítményen, magas fogyasztásból kell folyton visszahűtenie a felmelegedett helyiséget.
Jól méretezett klíma esetén ritkán fázik az ember, ritkán szoktam kikapcsolni, 24 órában megy. Hiába van éjszaka kint hűvösebb, a meleg falak kikapcsolt klíma mellett gyorsan felmelegítik a szobát. Természetesen szoktam szellőztetni. Igen, egyébként, ha nem kell, simán kikapcsolom. Ha egy napnál tovább nem használom, csak akkor járatom ventilátor módban és szárítom ki, sőt olykor még a fűtésre állítom, úgy gyorsabban kiszárad és kevesebb ideig van kellemetlen szag.

4 éve van 2 klíma a lakásban.
Úgy használom mit a lámpát.
Ha kell bekapcsolom, ha nem kell kikapcsolom.
Nem szárítok, nem bűvészkedek. És sosem büdös.
A kondenz be van kötve a csatornába, egy-egy szifonon át.
Szezon végén egy csővel átmosatom a kondenz elvezetést, és ennyi.
Ma azt vettem eszre, hogy alig csopog a kulso egysegbol vmi.
Amugy 27 fokra raktam. Tok jol hutott reggel 6 ota, most bementem a szobaba es bamm leallt es jott az edeskes szag es mar nem is csopogott. Lehet velem van a baja xD esku nem ertem mi van. A szomszed kulso egysegebol sokkal tobb viz csopog, ebbol meg alig jott vmi, aztan megallt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!