Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Hogyan lehet eldönteni, hogy...

Törpilla1987 kérdése:

Hogyan lehet eldönteni, hogy egy bizonyos indukciós főzőlap és egy elektromos sütő energiatakarékosabb, mint egy másik fajta? Mi az a különbség, aminél megéri cserélni? Megtérül az ára?

Figyelt kérdés
Új eszközök vásárlása előtt állok és nem tudom, hogy járnék jobban. Az áram keretbe beleférek, de lehet jobb egy új gép, mint egy 10 éves.

2022. aug. 6. 08:18
 1/5 Vortrex ***** válasza:
88%

Alapvetően az áram hővé alakítása egy veszteségmentes folyamat, így az azonos működésielvűek között nincs igazán különbség, sütőnél pláne.


Az indukciós főzőlap a leghatékonyabb, mert közvetlenül az edényt melegíti, de már 10 éve is ~95%-kal működött. A saját elektronikájának a hővesztesége nem valami jelentős, lehet az elmúlt 10 évben még 2-3%-ot javítottak rajta a mérnökök, de az nem indok a cserére.

Ami az új mellett szól, hogy modernebb, halkabb, jobban szabályozható, és nagyobb teljesítményű lehet mint az elődje, de biztosan nem lesz annyival energiatakaréskosabb, hogy azért megérje lecserélni.


A sütő egyetlen vesztesége a hőszigetelése lehet, de ha a te 10 éves sütőd sem egy gagyi, akkor a mai se lesz takarékosabb tőle. Annyival biztos nem, hogy okot adjon a cserére. Többrétegű ajtóüveg, és alumíniummal bevont kőzetgyapot szigetelés van már bennük 30 éve, elég kiforrott berendezés, nagy fejlődés ott se történt.

2022. aug. 6. 09:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:

Egyik sem energiatakarékos.

A főzőlapnál a hagyományos rezsó fajta esetén van veszteség míg átmelegíti az edényt, de az indukciós sem veszteségmentes. Mindegyiknek van előnye és hátránya, de energia terén kb. ugyanaz. Leteszteltük, 10l-es fazék víz melegítés időben ugyan eltér, de elektromos energiában ugyanott volt mindkettő.

A sütőm nekem is újabb fajta, van hozzá szonda, és ha kell, arra szabályoz, ezt nagyon praktikus dolognak tartom. Amibe beledugom, annak a hőjére igazítja a fűtést.

2022. aug. 6. 10:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 Vortrex ***** válasza:
60%

Így igaz. Nem akarok hülyeséget írni, jobban utána olvastam, mert érdekelt a téma, és kiderült, hogy az indukciós főzőlapok hatásfoka 70%-74%, a hagyományos főzőlapé ~72%, és a gázé ~44%.


A lényegen nem változtat, mert ennek leginkább elvi okai vannak, amin olyan sokat érdemben javítani nem lehet, viszont az indukciós főzőlap kényelmesebb.

2022. aug. 6. 11:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:

"Új eszközök vásárlása előtt állok"

Akkor a leghosszabb garanciával rendelkező készüléket vedd. Nekem már gallyra ment 2 indukciós főzőlapom, ami 2 év garos volt, az 2,5 éves korában, ami 3 év garos volt, az 3,5 éves korában ment tönkre. Most egy 5 év garanciás indukciós főzőlapom van. Ha ez is tönkre megy 5,5 éves korában, akkor a legolcsóbb noname elektromos főzőlapot fogom megvenni következőnek!

2022. aug. 8. 14:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
Villanyszerelő vagyok, az ismeretségi körömben nagyon sok elromlott indukciósról hallok, szokatlanul nagy a hiba arány.
2022. aug. 8. 15:54
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!