Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Elektronikus eszközök » Háztartási gépek

A kérdés
Csurmi nevű felhasználó kérdése:

Hogyan lehet bojlert házilag vízkőteleníteni?

Nincs a tetején egy szelep esetleg ahova fémre nem veszélyes vízkőoldót tudnék beönteni, majd állni hagyni egy napra és másnap kiengedni?
Régi Hajdú bojler, nagyon jól bírja már 27 éves, fűtőszál már cserélve lett 1x, és az elektromos vezetékek is, csak nagyon kemény a víz és a vízkő miatt mindig kicsapja a biztosítékot.

 2011-03-21 17:52  Privát üzenet  Tetszik 

A válaszok
1 2
Úgy tudom, házilag nem lehet... mármint ahhoz víz-gáz-kp. fűtés szerelő kell. Apa legalábbis eléggé macerásan szokta vízkőtleníteni. De ha bejött, megkérdem, lehet-e, és ha igen, hogyan.

A válaszíró 69%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/13Időpont 2011-03-21 17:57 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Nos, de lehet. Tehát először is elzárod a vizet. Aztán a bojlerből leengeded a vizet (ha először zárod el a vizet, akkor a leengedésnél nem lesz forró a víz).
Utána leszeded a bojler "alját" - előbb a műanyag zárósapkát, majd lecsavarozod az alaplapot (a lényeg, h be tudj nyúlni a bojlertestbe). Utána ki tudod szedni belőle a vízkövet - így, alulról, de elég koszos munka, szóval pakolj ki mindent a fürdőből.

A válaszíró 69%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/13Időpont 2011-03-21 19:44 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Ha elősző nap zárod el a "fő vizet", úgy nem lesz forró a bojler leengedésénél a víz.

A válaszíró 69%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/13Időpont 2011-03-21 19:45 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Szuper! De jók a válaszok, köszönöm! A héten megcsinálom és megírom hogy sikerült!

# 4/13Időpont 2011-03-21 20:06 Privát üzenet
Ha decsapja az automatát, az nem a vízkő miatt van, hanem valószínüleg a fűtőszálad ment tönkre, és egy jótanács, hogy vegyél új szigetelést az alaplapba, ne a régivel tzedd vissza, mert az eredmény kétséges lesz.(kb.200Ft.)
Ha széthajlott a fűtőszál, akkor cseréld ki, mert akkor a belseje széttöredezett.Valószínüleg ezért csapja le a megszakítót is.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 72%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/13Időpont 2011-03-21 20:57 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Készülj föl, nem lesz két perc, míg kiüríted a bojlert, mert nagyon lassan folyik ki a víz. Mikor mindenki megfürdött este, kapcsold le a megszakítóját, vagy tekerd 0-ra a hőfokszabályozóját. Másnap nyissál ki minden melegvízcsapot, hogy ne legyen vacuum a csövekben, vedd le a bemenőcsövet, és a csepegtetőszelep csőrére tegyél gumicsövet, amit beleengedsz a vödörbe, vagy ha elér a kádig, mosdóig, vagy a wcig, akkor oda lógasd be, de jó a padló összefolyóhoz is tenned, és nyisd ki a szelepet, és mehet a leengedési tortúra. Ha leengedted, szedd szét a bojler alját, hogy hozzáférhess a csavarokhoz. Jegyezz meg minden kábelt, hogy honnan húztad le, és kösd le a betáp kábelt is! Készíts egy méretesebb csavarhúzót, vagy más feszítő alkalmatosságot. Csavarj ki minden csavart, és feszítsd le az alaplapot, de vigyázz, mert tiszta szmötyi leszel, ha lejött az alaplap, ezért vegyél elő egy olyan ruhát, amit nem sajnálsz. Ha sikerült lefeszítened, húzd ki a belsejéből az alaplapot mindenestül. Ha szét van terpesztve a fűtőszál, akkor kuka, még ha működik is, mert nem sokáig fog, ha visszaegyengetted. Kézzel jól nyúljál be, és túrd ki a vízkövet, utánna slaggal mosd ki teljesen.Ne maradjon benne.Nézd meg, hogy az alaplapon megvan-e az alumínium anódrud, ami kb.30cm hosszú, és 2cm vastag. Ha nincs, vegyél bele, mert különben a bojlered egyéb részeit támadja meg a vízkő. Kb.kétezer forint. Nem tudom pesti vagy-e? Itt egy alkatrészboltcím:[link] itt mindent találsz hozzá. Ha összeraktad, és kész vagy, a vizet lassan nyisd rá, ne hirtelen! Akkor jó, amikor már nem levegősek a csapok. Akkor már elzárhatod őket. Utánna nézd meg, nem ereszt-e. Előfordulhat, hogy kicsit "könnyezni" fog. Ennek el kell múlnia, amikor már meleg a bolyler. Ja! vigyázz az alaplap csavaroknál a meghúzási sorrendre! Mindig az egymással szembelevőt húzd meg, ne körbe! Különben kitolhatja maga alól a tömítést!

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 72%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/13Időpont 2011-03-21 21:36 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Az utolsó valóban elég részletesen írta le a módszert, hozzávetőlegessen jó is.Csak 1 nagyon fontos dolgot felejtett el minden kedves válaszoló mégpedig: a bojler áramkörét FESZÜLTSÉG MENTESÍTENI!!!! Ennek hiányában pedig lehetnek megrázó élmények.
Villszer.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 56%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/13Időpont 2011-03-22 00:13 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Sorry az utolsónak!!
Ő írta hogy kapcsolja la a megszakítót.

A válaszíró 56%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/13Időpont 2011-03-22 02:13 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
ha nem boldogulsz kereshetsz egy villanyszerelőt Ők is értenek hozzá, nem fontos vizszerelő.. /vill szer/

A válaszíró 72%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/13Időpont 2011-03-22 15:54 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
21-36os vagyok. Én villanyszerelő vagyok, és szoktam bevállalni bojlereket is.

A válaszíró 72%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/13Időpont 2011-03-22 17:35 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Hogyan tudnék Senseo kávégépbe való párnát készíteni házilag?
Szeretnék házilag mogyoróvajat (peanut butter) készíteni (extra olaj hozzáadása nélkül), de kellene hozzá egy minőségi és megfizethető elektromos daráló. Valakinek ötlete, hogy..
Hogyan tudnám házilag kitakarítani (éves tisztítás) a légkondimat (normál nagy, nem ablak klíma stb. ), úgy, hogy ne okozzon egészségkárosodást ha működtetni szeretném (gombák,..
Valaki le tudná írni nekem, hogy hogyan tudnék vattacukorgépet készíteni házilag otthoni használatra?
Porszívómotorból mit lehet házilag csinálni?
Hogy lehet házilag kitisztitani?

Kérdések az Elektronikus eszközök rovatbólKérdések a Háztartási gépek rovatból
Minden jog fenntartva © 2017, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Sitemap | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelmi szabályok | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu