Mekkora transzformátor kell egy 100 wattos erősítőhöz?
Készítettem egy 100 wattos erősítőt. Mekkora a legkisebb teljesítményű trafó, amire lehet azt mondani hogy elbírja.
Van egy 25 watt os trafóm. Ez mennyire lenne elég neki?
Attól függ...
...hogy hány csatornás? Pl. ha sztereó, akkor az rögtön 200W
...hogy hogyan méred a wattokat. Ha az RMS teljesítménye 100W (és nem a zenei) akkor evidens, hogy 100W nem jön ki belőle ha 25W-ot tolsz bele. 200 meg pláne nem. Alapvetően nem jöhet ki nagyobb teljesítmény annál mint ami bemegy.
...hogy A, AB, vagy D osztályú erősítő-e (esetleg valami egyéb). Az "AB" osztályú hatásfoka cca 60%. A "D" lehet 80-90% is. Az "A" nagyon rossz.
A Hangteljesítményből nem lehet egzakt módon visszaszámolni egy erősítő tápegységének a teljesítményét! Más a hang, és más az elektromos teljesítmény! :-)
A "készített" 100 Wattos erősítőnek van egy adott feszültségen egy adott áramfelvétele, az határozza meg a trafó teljesítményét!
Egy 25 Wattos trafó kb. egy táskarádióhoz elég!
"Más a hang, és más az elektromos teljesítmény! :-) "
A hangfrekvenciás erősítők kimenőteljesítménye villamos teljesítmény!
2x50 watt teljesítményű. Ez a zenei teljesítmény, ahogy én állapítottam meg. Azért gondoltam a 25wattos trafóra, mert (gondolom én) ha nem folyamatos áramot veszünk fel a trafóból, hanem ""zenei"" áramot. Egy pillanatig felvesz 40wattot, utánna meg 10-et pl... Ez ugyan az, mint az erősítőben a zenei és a max teljesítmény...
Elismerem, ezt a 25 wattosat tényleg hagyni kéne :D
Műszakilag nem lehet kiindulni a "zenei" teljesítményből, mert nem egzakt. Laza blöfföt lehet rá adni.
Milyen zene? Techno, metal, komoly zene? Igen eltérő csúcsok vannak ezekben, nem érdemes belemenni.
Főleg hogy a bóvli piac marketingje szerint egy 2x5W-os integrált végfok IC-vel szerelt PC-s aktív hangszóró 250W P.M.P.O. teljesítményű...
Igaz...
Köszi mindenkinek aki segített :)
Láthatóan itt senkinek sincs tapasztalata benne, úgyhogy segítek, mert nekem ez a hobbim.
Jó kiindulni egy IC adatlapjából. Az LM3875 40W ra tervezve a következő:
40W/8Ω Vopeak = 25.3V Iopeak = 3.16A
Therefore the supply required is: ±30.3V @3.16A
+-30 volt kell neki minimum. Azt úgy tudod kiszámolni, hogy ha 24V os a trafó akkor meg kell szorozni 1,414-el, és akkor azt kapod, meg, hogy egyenirányítva mekkora feszültséget fogsz kapni a kondenzátoron. Ebben az esetben ez olyan 2x33V körüli.
Felejtsd el a 25VA es trafót ilyen célra. Én 160VA est rendeltem. Legalább 1,5 szer akkora kell mint amekkora a teljesítménye az erősítődnek. Vagyis egy 2*40W*1,5 minimum 120VA, de inkább nagyobb. A 160 as olcsóbb is volt amúgy.
Valahogy így tervezz, és utána egy jó kis AC/DC koncertnél nem lesz gond, főleg ha jó minőségű hangfalakon szólal meg. Na arra is csillagászati összeget lehet költeni.
De ez így a minimum kb amivel érdemes számolni.
Ha ez a hobbid, mert különben egy használt erősítővel jobban jársz anyagilag.
Egy B vagy AB osztályú erősítő leadott teljesítménye: Pki=(Ut−2Um)²/8Zh
Um: a tranzisztorok maradékfeszültsége, ami 2−4 V
A szükséges tápfeszültség: Ut=√(8·Pki·Zh)+2Um
7-es példája szerint: Ut=√(8·40·8)+2·4=58,6 V≈60 V
Kettős tápfeszültség esetén ez ±30 V
A maximális áram: Im=√(2Pki/Zh)=√(2·40/8)=3,16 A
A tápegységből felvett átlag egyenáram Io=Im/π=3,16/π≈1 A
A tápegységből felvett teljesítmény: Pt=Ut·Io=60·1=60 W
Ez η=Pki/Pt=40/60=0,67 hatásfokot jelent.
Ez csak a végtranzisztorokra vonatkozik, a meghajtó fokozatokkal együtt nagyjából 0,6 lehet. A minimálisan szükséges betáplált egyenáramú teljesítmény: P=Pki/η=40/0,6=67 W. Ha az erősítő sztereó, akkor ennek kétszerese, 134 W. Az egyenirányítón is keletkezik némi veszteség, így 150−160 VA-es transzformátor szükséges.
Egy 100 W-os erősítő tápegységből felvett teljesítménye kb. 100/0,6=167 W, ide legalább 200 VA-es transzformátor kell, ha csak egy csatornáról van szó. 25 VA-es transzformátorral nagyjából 15 W kimeneti teljesítmény érhető el, sztereó erősítőnél ennek csak a fele, csatornánként 7,5 W.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!