Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Talán viccesen hangozhat, de...

Talán viccesen hangozhat, de szerintetek miért csinálom ezt?

Figyelt kérdés
Évek óta megfigyelem magamon, de nyilván mások is jegyezték már meg, sőt biztos sokan gondoltak már ez miatt bunkónak. Szinte minden étkezésem után hagyok a tányéromon mindenből 1 falatot, vagy ha iszok akkor az alján csak egy kortyot. Szinte semmilyen ételnek az utolsó falatját nem eszem meg. Valamilyen szinten nevetek rajta, hogy ez egy ilyen rossz szokásom, viszont nem értem az okát, hogy miért teszek így, mert nem igazán tudatos. Ma itthon voltam egész nap, háromszor ettem eddig, nyilván magam is pakoltam el a tányéromat meg a többi dolgot, és minden étkezésnél volt egy kis maradék mindenből. Így most fogalmazódott meg bennem hogy rákérdezek, más is van így? Van erre valami épkézláb magyarázat, vagy egyszerűen csak ilyen "tudatalatti pazarló" vagyok? :)

2019. szept. 11. 17:37
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
És ha kevesebbet szedsz, vagy csak fél pohárral öntesz?
2019. szept. 11. 20:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/18 anonim ***** válasza:
55%
Én csak az italokkal vagyok így, mondjuk erre van valamennyi magyarázat, mert ha sokáig tart meginni, vagy eleve nem keveredett el teljesen a cukor, akkor az alján gyűlnek össze a cuccok. Kávénak, teának, rostos üdótőnek, de a végére a szénsavasak íze is megváltozik, szóval összességében idővel mindennek romlik a kinézete, a hőmérséklete, az íze a frisshez képest. Szerintem van az emberekben egy ilyen tudat alatt működő elképzelés, hogy a nagy mennyiségű étel és ital, tele pohár, tele tányér frissebb, a kicsi a szélén meg az alján, valószínűleg régebbi, romlott. Szóval talán a szemed dönti el helyetted ezt a dolgot. Ránéz és azt mondja, ez maradék, lehet hogy már romlott.
2019. szept. 11. 21:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/18 anonim ***** válasza:

A japanoknal szokas, hogy mindig hagynak valmit a tanyeron, mert ez igy illik. Ha nem, akkor naluk az azt jelenti, hogy meg kernek es nem laktak jol.


En 50+ vagyok es europai. A japan szokasokrol csak ezelött par evvel olvastam. Kicsit furcsaltam is, mert nekem is van egy ilyen tudat alatti szokasom. Jomagam eszre sem vettem, masok hivtak fel a figyelmemet ra. " Te mindig hagysz valamit a tanyeron?" Meg kell, hogy mondjam, nem vagyok pazarlos, az energiaval (viz, villany, üzemanyag) kifejezetten sporolok, penzt sem szorom, holott többet megengedhetnek magamnak. Nem "rakom elere", de amit az egyik oldalon megsporolok a masik oldalon kiadom.


Az evessel viszont ugy van, ha faradt vagyok nem tudok enni vagy nem tudok annyit enni, amennyire a szervezetemnek szüksege lenne. Igy mielött elfogy az adag, mar a ragasaban is kifaradok es a tanyeron hagyom. Stresszes szituaciokban sem tudok enni, meg ugysem, hogy bekapok egy falatot.

2019. szept. 13. 06:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/18 anonim ***** válasza:
Már volt.
2019. szept. 13. 06:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/18 A kérdező kommentje:

Már nem szülőkkel élek jó ideje, szóval szoktam mosogatni, igen :)

Nincs olyan kényszer érzésem, hogy muszáj hagyni egy falatot, csak egyszerűen így jön ki. Persze sokszor megy a viccelődés, hogy kell minta az ÁNTSZ-nek, ha netán valaki beteg lesz kaja után meg hasonlók. De engem is kicsit bosszant a szokásom, ezért érdekelt hatha más is van így ezzel. Vagy esetleg van erre bizonyos magyarázat.

2019. szept. 13. 10:37
 16/18 anonim ***** válasza:
#13 Eszembe jutott arról amit írtál, hogy tényleg hallottam ilyen etikett szabályról itthon is. Nagyanyám mondta, hogy akkor sem illik zabálni ha éhesek vagyunk, meg hogy illik hagyni valamennyit a tányéron. Persze mi rendszerint zabáltunk és körbenyaltuk a tányért gyerekkorunkban. Ha étterembe megyek a díszítést is megeszem most is. De valóban létezhet ilyesmi, lehet kérdező az elődeid tartották magukat ehhez, aztán valamilyen módon benned is rögzült mint szokás.
2019. szept. 13. 11:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/18 anonim ***** válasza:
#16 nagyidnak nem voltak külföldi felmenői akiktől tanulhatta a szokást? vagy valamilyen nagyon magas hazai elit réteg? mert itthon tényleg nem volt jellemző hogy illemből hagyunk a tányérban, sok felnőttbe bele is rögződött az a szokás gyerekkorától hogy "fel nem állsz az asztaltól míg az egészet meg nem eszed"
2019. szept. 13. 13:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/18 A kérdező kommentje:

Nem tudok róla, hogy lennének külföldi felmenőim, 2-3 generációval feljebb tudom csak őket mondjuk. Érdekes felvetés minden esetre. :)

Nálunk nem volt azért ez a nagy szigor, hogy kötelező megenni és addig nem állhat fel az ember. Persze a pazarlás sem.

2019. szept. 13. 17:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!