Jöttetek már el haraggal egy munkahelyről?

válasza:

válasza:

válasza:Igen, volt. Igazából kétszer is.
"Természetesen" mindkét esetben kaptam hideget-meleget, milyen dolog, hogy csak így otthagyom őket, ennél jobbat úgysem fogok találni, blablabla.
Nos...
Kezdjük azzal: de, találtam jobbat. Méghozzá sokkal jobbat. És azóta már tudom, hogy azoknál jobbat azért nem volt nehéz találni.
Ahogy #1 is írta, a munkahely az munkahely, nem egy család. A munkatársad pedig nem a kisfiad, akiért felelősséggel tartozol. Mindössze annyi köt össze, hogy ugyanazon a helyen dolgoztok/dolgoztatok. Semmiféle erkölcsi kötelességed nincs a maradásra, vagy ha úgy tetszik, az életed egy részének a feláldozására.
A munka világa egyfajta piac. (Nem véletlenül hívják munkaerőpiacnak.) Te eladod az időd egy részét és a szaktudásodat, amiért meghatározott pénzösszeget kapsz. Ennyi. Nem az életedet adtad el, nem arra szerződtél, hogy mások lelki, vagy szakmai életútját egyengesd nyugdíjas korodig, hanem arra, hogy a munkaerődet eladd, ameddig te azt jónak látod.
Jogilag sem lehet nyilván belekötni, mindenkit megillet a szabadsághoz, és a munkahely szabad megválasztásához való jog. Szóval cserbenhagyásról sem jogi, sem morális értelemben nem lehet beszélni.
Az emberek között pedig sok a nárcisztikus és manipulatív alak. Ők azok, akik egy teljesen legális, jogilag és erkölcsileg is helyes döntést is megpróbálnak megfúrni, ha az egyéni, személyes érdekük úgy kívánja (beleértve azt is, ha belőled akarnak közvetlenül vagy közvetetten hasznot húzni).
Meg aztán: lojalitásból nem lehet megélni. Amikor a boltban hónap végén morfondírozol, hogy megengedheted-e magadnak, hogy a drágább párizsiból vegyél 10 dekát, nem fogja a boltos azt mondani, hogy "vedd csak meg, tudom, hogy már X éve ugyanazon a munkahelyen dolgozol, ezért olcsóbban odaadom neked". Az elektromos művek sem fogja elengedni a villanyszámla 30%-át, mivel te kitartasz évek óta ugyanannál a cégnél.
És amúgy ne legyenek illúzióid: ha valami történne veled, a másodperc törtrésze alatt hátat fordítana neked az a vállalat, amelyikért te adott esetben beáldoztad az életminőségedet. Nekik te addig vagy fontos, ameddig ki tudnak használni. Ők nem fogják a te érdekedet nézni. Ők a saját érdeküket nézik.
A vezetők meg pocskondiázás helyett meg inkább biztosítsanak olyan munkakörülményeket (beleértve a bérezést is), ami mellett az embernek esze ágában nem lenne más munka után nézni.
És hogy én hogy kezeltem? A legfontosabb: nem vettem magamra a beszólogatásokat, és nem csináltam belőle lelkiismereti kérdést. Mondjuk az értelmesebbek nem is próbáltak visszatartani, a többieknek meg egyszerűen megmondtam, hogy ez az én szuverén döntésem. Értelmes ember nem fog kötözködni, hülyékkel meg nem érdemes vitába szállni.
Kapcsolódó kérdések:
Én most mentem dolgozni 2 hete egy boltba, de nem bírom elviselni, állandóan parancsolgat, mindig azt nézi, mit csinálok.
Az utóbbi 1-2 hónapban brutálisan sok munka volt össze-vissza műszakokban 1 nap pihenőkkel 4-5 nap között, és kezdek kiégni úgy igazán meg stresszes lenni ezért azon morfondírozok hogy lehet egy hét táppénzt kéne kivennem hogy valamelyest regenerálódjak csak félek hogy...
Miért jöttetek el, és miért bántátok meg?
Voltak gátlásaitok, hogy nem lenne jó ötlet a kapcsolat a kollegaság miatt? Próbáltátok eleinte elnyomni az érzéseiteket a másik iránt? Működik a kapcsolat?
Hogy tudtátok kezelni? Számomra ez most sajnos nagoyn fájdalmas, ert a főnököm is több volt mint egy főnök, nagoyn fontos volt nekem ez a munka, de mennem kellett, most egyfolytában bőgök, visszaút nincs és rossz döntés is lenne megfutamodni, de fáj az emberek...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!