Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Ha beviszek bort egy pálinkafő...

David82 kérdése:

Ha beviszek bort egy pálinkafőzdébe, akkor lepárolják nekem?

Figyelt kérdés

Szerintetek van rá mód rá, ha házilag készítek viszonylag rosszabb minőségű fehérbort, mondjuk sárfehérből, csabagyöngyéből, kövidinkából, majd az így elkészült bort kifőzetem pálinkának? Vagy ezt is otthon kellene megoldani valahogy, venni egy komplett lepárló készletet?

Tudom, hogy Franciaországban készítenek konyakot, Cognak tartomány a székhelye, és borpárlatból készül, amit tölgyfa hordókban érlelnek. Így készül például a brandy is.

Idehaza lehet kapni Tokaji borpárlatot, láttam a boltban, tehát ezek szerint mások is foglalkoznak ilyen szeszesital készítésével.



2019. szept. 14. 21:54
 1/10 anonim ***** válasza:
38%

És az miért lesz jó, ha rengeteg munkával, idővel, energiával és pénzzel szar borból szar töményet főzetsz?

Miért nem mész be egy italboltba és veszel egy üveg finom italt?

2019. szept. 14. 22:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 A kérdező kommentje:

Sz.r borból nem biztos, hogy sz.r tömény készül. Vannak olyan helyek, ahol kifejezetten rossz évjáratú borokból, tehát alacsony cukorfokú szőlőből készült borból rendkívül jó minőségi brandyt főznek.

Lepárlásra pontosan a rosszabb minőségű borok alkalmasak, hiszen ki fog egy több ezer forintos juhfarkból, vagy leánykából pálinkát főzetni?

2019. szept. 14. 22:16
 3/10 anonim ***** válasza:
30%
Mekkora mennyiségről beszélünk? Ha van értelme ráállítani a gyártósort, akkor simán lefőzik neked, mondjuk nem lesz olcsó, az biztos. Ha teheted, akkor érdeklődj kisüzemekben, ott nagyobb valószínűséggel állnak szóba veled (és nagyobb az esély rá, hogy kis mennyiséghez is van soruk).
2019. szept. 14. 22:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
40%
Egu rosszabb minőségű párlat is fogyaszthatóbb mint egy rossz bor de csodát ne várj. A jó minőségű ízletes párlatok általában fahordós és jó borokből készülnek. Attól is függ milyen ízhibáji vannak a borodnak.
2019. szept. 15. 07:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
74%
attól függ milyen üstjük van és neked mennyi borod
2019. szept. 15. 08:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 Phoney ***** válasza:
86%

Nem derül ki a kérdésedből, hogy miért akarsz mindenképpen borpárlatot, de azt is ki lehet főzetni bérfőzdében, igen. (Persze aláíráskor nyilatkozol majd róla, hogy semennyi cukrot nem adtál a musthoz.) Ha a lebogyózott szőlőt becefrézed és azt főzeted ki, jó eséllyel finomabb eredményt kapsz.


S. Nikolas Nick:

Milyen gyártósort? Magyarországon legalább 50-60 éve elterjedt a bérfőzés intézménye. Elviszed, lefőzik, aránylag olcsón. A legtöbb magyar pálinkafőzde ma is ebből él.

2019. szept. 15. 08:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
57%
Régebben a bort nem főzethetted ki, erre emlékszem, ezért hozzáöntötték a törkölyhöz. Lehet, hogy változott azóta.
2019. szept. 15. 09:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Ment a lájk mindenkinek.


Azért akartam mindenképpen borpárlatot készíteni, mert arra gondoltam, hogy egy gyenge minőségű, rosszabb évjáratú borból lehet egy viszonylag jobb minőségű brandyt főzetni.

A borpárlatot ezután tölgyfa hordóban szokták tárolni, amitől kialakul a jellegzetes barnás színe, ami a brandy-re, whisky-re, konyakra is jellemző.


Ittam Hennessy konyakot, és nekem nagyon tetszett az íze. Azt írják róla, hogy 17 fajta borpárlat keveréke. És nyilván nem a legjobb évjáratú és minőségű borokat párolják le, hanem értelemszerűen a gyengéket, alacsony alkoholtartalmúakat.

Az ilyen borokat eladni nem érdemes, hanem lefőzik, a sok víz meg egyéb meg egyszerűen megy a csatornába. Így 50 liter rossz borból lehet 7-8 liter jó minőségű borpárlat, brandy.

2019. szept. 20. 23:25
 9/10 anonim ***** válasza:

Engedd már el ezt a dolgot.

Szarból nem lehet várat építeni.

A minőségi italokat minőségi alapanyagokból készítik.

2019. szept. 21. 08:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:

Lehet. Bár a borpárlatot ki nem állhatom, de én is csináltam már többször is, itt áll, otthon. Van olyan ismerősöm, aki nagyon kedveli, gyak. Ők fogyasztják, ha vendégül látom őket. Csinálj belőle, mi történhet? Egyrészt a kérdésedre megadja egy főzde a választ, ha odatelefonálsz, szóval ne haragudj meg a megjegyzésért, de 1 hete vacillálsz ezen, holott még csak oda sem kell menni, egy telefon! Másrészt amit veszíthetsz rajta, az a főzési díj, ha vállalod... ihatatlan nem lesz, szóval azon nem kell aggódni, én magam sem gyártok prémium minőségű bort, mert már az alapanyag sem az, mégis megtalálja a fogyasztóját (ugyan nem bennem, de azt is bizton állíthatom, hogy nem igénytelen alakokban, mert olyanok nincsenek az ismerőseim között). S ha más nem, adsz neki egy hordós érlelést, bár ugyan árulnak pici érlelő hordókat is (5-10 literesek), azzal számolj, hogy az egy hatalmas kamu! Ilyen kis mennyiséget nemcsak nem érdemes, nem is lehet valójában érlelni, nem éred el vele a kívánt eredményt.

Ugyan még nem próbáltam, de kisebb mennyiségnél lehet közelebb visz a célhoz az, ha a kívánt fafajtából vásárolsz érleléshez szánt kockákat és azzal kvázi "beágyazod" pár hónapig.

2019. szept. 21. 14:51
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!