Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Kezdő borfogyasztó vagyok! Az...

Kezdő borfogyasztó vagyok! Az mitől lehet, hogy pénteken felbontottam egy üveg édes fehérbort, akkor maradt még egy kicsi, most megittam a maradékot, és sokkal de sokkal finomabb volt, mint pénteken?

Figyelt kérdés

Ráadásul a színe is sokkal sárgásabb volt, pénteken majdnem átlátszó volt.

Ez mitől lehet, miért van?



2020. jún. 8. 15:06
 1/8 anonim válasza:

Nem került be valamilyen módon egy másik anyag?

Ha igen, és ez cukor vagy ecet akkor szerintem ez az oka.

2020. jún. 8. 15:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim válasza:
Hogy ha nagyon kevés maradt az üvegben pl:10-15 cl akkor szerintem pedig 3 nap alatt ennyire meg tudott erjedni.
2020. jún. 8. 15:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 A kérdező kommentje:
1 deci maradt benne kb.
2020. jún. 8. 15:58
 4/8 Mojjo ***** válasza:
100%
Nem erjedés, nem cukor, nem ecet. Oxidáció és szellőzés. A borokat néha direkt szokták is hagy felbontás után levegővel érintkezni, sőt, vannak erre direkt edények, amikbe át szokás tölteni, hogy érintkezhessenek vele. Dekantálásnak hívjál a folyamatot. Sok boron segít, főleg a testesebbeken. Te pontosan ugyanezt érted el a pár nap alatt.
2020. jún. 8. 16:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:
Értem, köszi! Általában mennyit kell szellőztetni? Mindig kell 2-3 nap vagy elég 1-2 óra?
2020. jún. 8. 16:21
 6/8 Mojjo ***** válasza:
100%

Az adott bortól függ, van, amelyiket egyáltalán nem is kell, van amelyiknek kifejezetten rosszat tesz, van amelyik egy pár óra vagy esetleg egy nap után lesz jobb, ha felbontva tárolod, de nem dekantálod direktben.

De ha direkt akarod szellőztetni a bort, vegyél inkább egy dekantert, és kísérletezgess vele kicsit :)

2020. jún. 8. 16:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 A kérdező kommentje:

Hát, ha ez ilyen finom szellőztetés után (soha nem ittam még ilyen finomat) akkor csak ilyet veszek innentől kezdve. Kardos Tokaji édes fehérbor. (Sárgamuskotály és hárslevelűből van)

Mivel még kezdő fogyasztó vagyok, lehet, hogy még ettől is fogok finomabbat inni az életemben.

2020. jún. 8. 16:39
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
Annyit tennék hozzá a dekantáláson kívül, hogy a hűtés/nem hűtés is módosítja a borok ízérzetét.
2020. jún. 8. 21:15
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!