Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Meggybor készítésekor keletkez...

Meggybor készítésekor keletkezhet e halálos mennyiségű metil-alkohol? Tehát el lehet e rontani, vagy egyedül az ecetesedés, ami miatt ivásra alkalmatlanná válhat.

Figyelt kérdés
Továbbá lehet-e mérni a gyümölcsbor(esetemben meggybor) etil-alkohol tartalmát valamilyen műszerrel?

2020. jún. 29. 13:26
 1/6 anonim ***** válasza:
Azt hiszem, hogy inkább a magból felszabaduló ciánglikozidok ill. nitrobenzol okozhat mérgezést.
2020. jún. 29. 13:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 Phoney ***** válasza:
100%

Se metanolból, se másból nem tud halálos mennyiség keletkezni a természetes alkoholos italokban. (Illetve alkoholból igen, de egy ültő helyedben halálba inni magad borral elég nehéz mutatvány :)


Az alkoholtartalmát nem lehet merülőfokolóval mérni (a maradékcukor miatt), a legegyszerűbb megoldás a malligand-fokoló, tehát a forráspont alapján meghatározott alkoholtartalom. (Lényegében egy 90 °C fölött is mérő folyadékhőmérő kellene hozzá.)

2020. jún. 29. 14:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
A magból se szabadulhat ki semmi, ha nincs megtörve. Ne aggódj, igyad nyugodtan.
2020. jún. 29. 15:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
Addig igaz, hogy megihatja nyugodtan, nem tudsz meginni annyit, hogy azzal annyi hidrogén-cianidot vigyél be, hogy abba halj bele, nem pedig az alkoholmérgezésbe és ez igaz a metanoltartalomra is, azaz Phoney jól írta ezt le, de az viszont nem igaz, hogy a magból nem szabadulhat ki semmi, ha az nincs megtörve és ezt egyébként már érezned is kellene, nem kell hozzá hat vegyész meg egy labor, megkockáztatom egy kevésbé jó ízlelésű ember is megérzi a különbséget csak tudni kell mivel összehasonlítani, hogy azonosítani tudja mit kellene érzeni. Ha van rá lehetőséged, tedd meg, hogy két adagra szeded (legyen az bor vagy pálinka) külön kezeled a cefrét, az egyiket rajtahagyod a magon, a másikat már cefrézésnél magozod és nyilván pálinkánál külön is főzöd. Cefrében, borban nincs helye magnak! Meglehet inni, nem kell tőle elpatkolni, csak ront rajta (enyhe gyomorbántalom azért lehet állítólag, de hát az mennyiség kérdése, anélkül is lehet :D ). Ront egyébként az almán is, már a magház is, nem csak a mag, csak almapálinkával nem foglalkozik senki sem, mert egy-két fajtát leszámítva egy jellegtelen semmi az eredmény, egy ilyen likőralap a fehérnépnek.
2020. jún. 29. 18:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 mindentudó99 ***** válasza:
Felesleges bonyolítani nem keletkezhet. Ha rendesen kezeled az ecet is elkerül.
2020. júl. 1. 16:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
Egyáltalán nem felesleges meglátásom szerint, mert az ilyen nem kell túlbonyolítani hozzáállás okán hangozhat el TV-ben, lehet papírra vetve vagy éppen hírportálon leírva olyan, hogy bárki is "metiles" és/vagy "ciános" borba vagy pálinkába halt bele. Amíg nem magyarázod el, hogy nem lehet és az nem bor volt avagy nem pálinka volt, addig mindenki el is hiszi. Hisztériakeltés az van, büntetés félretájékoztatás végett az meg nincs, még jelenkorunkban sem, ahol a magyar bor és a magyar pálinka jó hírére annyira nagyon vigyáznak... Másrészt pedig a valamiféle szörnyűség az sosem szorul magyarázatra, az van, naná, elhisszük, hogy létezik, ha pedig arra azt mondja valaki, hogy nem történhet meg, mert képtelenség, az mindig magyarázatra szorul, hogy ugyan má' mé' nem?
2020. júl. 1. 19:29
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!