Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mi a különbség a szőlész-borás...

Mi a különbség a szőlész-borász és a borász között? (ha van)

Figyelt kérdés

2020. okt. 17. 21:33
 1/8 anonim ***** válasza:
64%

Szolesz-borasz az aki a sajat szolojebol csinalja a bort.


A borasz meg abbol csinal amibol akar.

2020. okt. 17. 21:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
78%
almabor, meggybor, szederbor,..., bíbor
2020. okt. 17. 22:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
91%
A szőlész megtanul szőlőt termeszteni, és bort készíteni. A borász a szőlőtermesztést nem tanulja.
2020. okt. 17. 22:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
76%

Az elnevezés magáért beszél:

a szőlész- borász a szőlő telepítésétől a bor értékesítéséig minden munkaműveletet szakértelemmel el tud végezni. Általában kis és közepes méretű vállalkozások alkalmazzák.

Borász az érett, leszüretelt szőlőt kapja meg, melyből meghatározott technológiai rend szerint bort készít. Nagy pincészetek alkalmazzák.

2020. okt. 18. 13:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2020. okt. 21. 16:29
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

A borász csak feldolgozza a gyümölcsöt. A szőlész-borász ahogyan a nevében is benne van, rendelkezik szőlészeti és borászati ismeretekkel is, tehát ő konkrétan már a szőlőt is tudja termeszteni.


Az első butaságot írt, mert a borász nem csak a szőlőhöz ért.

2020. okt. 22. 22:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
75%

Az én BSc-s diplomámban a Szőlész-borász mérnöki kifejezés szerepel. A 3 év alatt egyaránt tanultunk a szőlészetről és a borászatról. Azért válik külön a kettő, mert az egyik egy kertészettudományi ágazat, a másik pedig élelmiszeripari. Alapból, ha kertészmérnök a szak, amire jelentkezel, akkor szakosodhatsz a szőlő területére. Viszont akkor a borászatról nem lesz akkora tudásod, már ha lesz egyáltalán. Ez fordítva is igaz: ha élelmiszermérnöknek tanulsz, akkor a borászati irányba is szakosodhatsz.

A mi végzettségünk lefedi a kettőt. Egyaránt kellett hallgatnom olyan órákat, amik csak a szőlőtermesztéshez kötődtek (talajtan, éghajlattan, szőlőtermesztés, termőhelyismeret stb...) és olyanokat, amik a borászathoz (mikrobiológia, élelmiszeri alapműveletek, többféle kémia stb...).


Ha mind a két irányban van ismeretséged, akkor könnyebb a borászati szakma. A saját szőlődet úgy tervezed, hogy lesz fogalmad a buktatókról és a követelményekről, szabályzatokról. Olyan védőszereket alkalmazol, művelésmódokat, ami mondjuk a területhez megfelelő. Ebben az esetben tudod, hogy az alapanyag, amit fel kell dolgoznod honnan származik és min ment keresztül. Akkor, ha szimplán "borász vagy" (- amit ma már szerintem nem is oktatnak így) kevesebbet tudsz a szőlőről. Általában egy nagyobb cég külön alkalmaz szőlészt és borászt. Ez azért van így, mert a borász a termék készítésével van elfoglalva, még a szőlész a műveléssel. Mind a kettő kemény munka.


Remélem tudtam segíteni, de ha többet szeretnél, írj nyugodtan! :)

2020. nov. 12. 17:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:
#7 Köszönöm a válaszod, nagyon informatív volt!Csak azért kérdeztem, hogy mi a különbség a kettő között mert most vagyok 8. osztályos és ezzel szeretnék majd foglalkozni a jövőben.
2020. nov. 13. 15:34

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!