Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Miért bérfőzetik a cefréjüket...

Miért bérfőzetik a cefréjüket az emberek mikor a pálinkafőzőben összekeverik a cefrét más emberek cefréjével?

Figyelt kérdés
Valaki hiába csak az egészséges, kimagozott gyümölcsöt adja be, jön egy pistabá aki a földről felszedett tyúkszaros rothadó cefréjét adja be.
2021. ápr. 5. 16:40
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
68%

Cefrézésben azért vannak erős félreértések:

" Aki csak zért csinálja a csefrét, hogy az udvar végén álló barackfa leesett gyümölcseit ne kelljen kidobni, mért venne egy főzőt évente egy hordóért?"

Aki hullott gyümölcsből csinál cefrét, gyak. terménymentés címszó alatt, az a főzdéseket is megkímélhetné... :)


"Ha a kettőből valamelyik hiányzik, akkor a hónapok alatt összehozott cefréből acetonízű, zavaros, ihatatlan lóhúgy lesz és öntheted ki az egészet."

Egy cefre nem hónapok alatt készül el. Az édes cefre, 1 edényre való aznap elkészül, amikor nekiláttál. Az edény/hordó nagyságát kell igazítani ahhoz, amennyit aznap fel tudsz dolgozni! Az ilyen rendszertelen érésből adódó, fél vödörnyi adagokból készült izé, az nem cefre, kár nekiállni! Abban az esetben el kell fogadni, hogy a gyümölcs arra sem elégséges! A cefrének a feldolgozást követően pár órával már erjednie kell, legkésőbb 24 óra múlva zajos erjedésben kell lennie, egy erjedési idő 7-14 nap, nem több! Nem erjed 1-2 hónapig! Ahhoz a továbbiakban gyümölcsöt nem adsz hozzá, nem nyitod fel, nem nézegeted.

Nincs mindenkinek ideje arra, hogy maga főzze, körülmény azonban én úgy gondolom szinte bárhol teremthető, más kérdés, hogy akar-e vele foglalkozni vagy sem, illetőleg akar/tud-e áldozni nem kevés pénzt egy főzőre! Ugyanakkor én úgy látom, hogy sokakat késztetne a cefrézési eljárásuk finomhangolására (egyeseknél ennél többről volna szó), ha otthon főznének. Egy főzdés nem fogja neked elmondani milyen hibákat követhettél el, mert erre nincs ideje, meg olyan helyzetben van, hogy onnan jobb nem magyarázkodni, mutogatni, hogy az ügyfél a hibás.

2021. ápr. 6. 15:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/23 anonim ***** válasza:
63%

"Egy főzdés nem fogja neked elmondani milyen hibákat követhettél el, "

Mért, ha otthon főzöl ki fogja elmondani milyen hibákat követtél el? Azt fogod érezni hogy szar íze van, de hogy miért arra nem fogsz rájönni. Ráadásul azt sem fogod tudni hogy a cefrét vagy a főzést rontottad el, ha főzeted akkor legalább biztos hogy a cefrében kell keresned az esetleges hibákat.


"Aki hullott gyümölcsből csinál cefrét, gyak. terménymentés címszó alatt, az a főzdéseket is megkímélhetné... :)"

Miért, mi is a baj a hullott gyümölccsel? Azt egyből a kukába kéne dobni szerinted?

2021. ápr. 6. 15:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/23 anonim ***** válasza:
100%

Sokan a hullott gyümölcsöt egyenesen dobják a cefrés hordóba, ami rosszabb esetben a napon áll.

Na akkor aztán tényleg dobhatná inkább a kukába.

Azért azt illik megválogatni, és csak az ehetőt beletenni.

2021. ápr. 6. 15:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/23 anonim ***** válasza:
0%
Most jön a magyarázkodás, hogy a napon áll meg minden. A kérdésem az volt, hogy miért kollektíven rossz dolog a hullott gyümölcsöt a cefrébe rakni. Te írtad, hogy aki hullott gyümölcsből cefrézik, az kímélje meg a főzdét. Nem azt írtad, hogy aki válogatás nélkül hullott gyümölcsből csinál cefrét, és a napon hagyja állni, az kímélje meg a főzdét.
2021. ápr. 6. 16:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/23 anonim ***** válasza:

Azt nem Ő írta, hanem én! Magyarázni, pláne magyarázkodni én neked nem fogok.

Ha otthon főzöl, akkor rájössz! Azért, mert addig keresed a hibát magadban, amíg meg nem találod! Ha főzeted, akkor nem keresed a hibát, akkor megvan! A főzdés volt! "Mást adott, nem az enyémet", "összeöntötte", "meglopta", "ez az Ő összehányt sz-rja volt, az enyémet meg eltette", "rosszat adott ki, nem is az enyémet" mert az olyan jó lett bizonyosan - hisz, én csináltam - hogy vinné az aranyérmet stb.

2021. ápr. 6. 16:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/23 anonim ***** válasza:

"Azért, mert addig keresed a hibát magadban, amíg meg nem találod!"

Ja, főleg aki "hobbiból" évente egyszer főz, majd 30 éven át fog kísérletezni.

2021. ápr. 6. 16:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/23 anonim ***** válasza:
Igen! Mint mindenki, aki hobbiból főz, azért hobbi!
2021. ápr. 6. 17:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/23 anonim ***** válasza:

Továbbra is kitartok azon álláspontom mellett, hogy a cefre készítéséhez több hónap kell. Csak ennek nagy részét a fán tölti a gyümölcs.

Ha rosszul metszik a fát vagy bokrot, ezért rengeteg félérett, csenevész termés lesz amit nem is bír beérlelni, abból nem lesz jó cefre. A tápanyaghiányos növényen sem lesz jó termés. A pondrós, beteg termésből sem lesz jó a cefre. Hiába jönnek ilyenkor a nagypapa, a sógor vagy a mindenhez értő Tibi báttya tanácsai, hogy a takarmánynak is gyenge gyümölcsöt mivel kell keverni, "beótani", "lefujtani", abból jó cefre sosem lesz, főleg, ha földdel, kutyaszarral, levéllel és egyebekkel is sikerül szennyezi, mert apa gereblyével szüretel.

2021. ápr. 6. 18:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/23 mindentudó99 ***** válasza:
100%
#8 Csak az a baj hogy az ilyen hozzáállású emberek jó része nem csak a főzőre sajnálja a pénzt hanem a főzetésre is. Aztán jönnek azokhoz pl mint én is hogy főzzem már ki ezt a 2-3 hordóval. Már elhajtok mindenkit. Jobb dolgom is van ennél. Ráadásul a 3 hordóból már max egy ha jó. Ősszel összeszedi aztán mérciusban jut eszébe hogy csinálni kellene vele valamit. Aztán főzzek az ecetes sz@rjából 20-30 -liter kiváló pálinkát. Egyébként jobb helyeken ott lehetsz míg főzik
2021. ápr. 8. 15:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/23 anonim ***** válasza:
100%

Ja, aztán az ecetes sz-rja felmarja a főződet meg a páracsövet, ismerős...

S mondd meg neki, hogy amit csinált, az úgy sz-r, ahogy van, ki kellett önteni. - "DE miért volna sz-r?" Ha meg elmondod, hogy mi volt a hiba, akkor meg úgy néz rád, mintha ufo-t látna. Én a magyarázkodásba fáradtam bele leginkább, mert ezt a sztorit lezártam annyival, amennyivel Te, nem főzök senkinek sem, slussz, de magyarázkodni kell akkor is, mikor xy ismerős kóstoltatja velem a sz-r pálinkáját, hogy 1. mi a véleményem, mert az övé nyilvánvalóan az, hogy az év pálinkája (rólam meg leordít, hogy nem értek egyet ezzel), vagy esetleg ami ritkább, de előfordul, 2. hogy megkérdezi hol ronthatta el. Persze ha elmondom a hiba okait, akkor tagadja mindegyiket. S akkor állsz ott előtte hülyén, mint Hadházi Laci a szomszédai előtt, mikor megpróbálta elmagyarázni mit jelent a "Krisztus után"...

Jellemzően kajszival elégedetlenek s lezárják annyival, hogy "a barack nem olyan", azé' mert "nem gönci". Mikor mondom neki, hogy vagy a főzője alkalmatlan a feladatra vagy rosszul főzi a barackot, nagy a deflegmáció, (nem tud vagy nem mer megfelelő intenzitással fűteni avagy nem meri kellően megtölteni az üstöt, mert fél a kihabzástól, holott erre van habzásgátló, csak hát az olyan izé... azt a pálinkájába, "vegyszert"?) akkor áááá, neeem, hát neki így mondták az "öregek"!

2021. ápr. 9. 08:11
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!