Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Lett kb 28 liter háztályi...

Lett kb 28 liter háztályi szőlőmustunk az üvegballonban, kb. mennyi idő alatt forr ki ez a mennyiség fogyasztható borrá?

Figyelt kérdés

2021. okt. 18. 16:57
 1/5 anonim ***** válasza:
57%
Ahogy emlékszem faternál kB másfél hónap mire iható 2-3 fejtés után.
2021. okt. 18. 18:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Attól függ, hogy mit értesz fogyasztható bor fogalmán! Sokan szeretik a félig - meddig kiforrt mustot (murci), melynek az alkoholtartartalma már jelentős, de még cukrot is tartalmaz. Ez az állapot szüret (préselés) után 7 - 10 nap után van. Zajos erjedés után fokozatos tisztulás veszi kezdetét. Ha igazán tiszta, fényesen átlátszó bort akarsz inni, akkor legalább kétszer fejtesz, és kb. húsvétig vársz! Nagy borászatoknál ez a folyamat gyorsabb, mert különböző derítő anyagokat is használnak.

[link]

[link]

2021. okt. 19. 04:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 A kérdező kommentje:

Értem. Természetes, spontán erjesztéssel érleljük a mustot. Már kicsivel több mint két hete van a ballonban kb. 18-19 napja. Úgy nézem, hogy már jóval a habzás után vagyunk, de még jócskán van habja a mustnak a felszínén. Mostmár úgy hallom, hogy csak szépen csendesen pezseg nem olyan intenzíven mint az elején. Ritka és pici apró gáz buborékok láthatók a ballon falán a mustban.

Kb. mikor lesz esedékes elősször fejtenem?

2021. okt. 19. 10:24
 4/5 anonim ***** válasza:
Milyen hőmérsékleten?
2021. okt. 19. 20:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 A kérdező kommentje:
A pince hőfok olyan 8-15 fok között mozog.
2021. okt. 21. 12:25

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!