Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A Szekszárdi bornak miért...

A Szekszárdi bornak miért nincs akkor kultusza, mint az Egri bikavernek? Valóban egy kicsit rosszabb? Ha igen Miért? Mélyebbre leasva lehetséges, h pl. a Tolna megyei dombság más klímát biztosít, más napsütéses órák számában stb.?

Figyelt kérdés

2022. szept. 2. 17:17
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

A bikavér kultusz valahogy észrevétlenül belopódzik a magyar tudatba, és összefonódik az az egri vár hős védőinek szellemiségével.

Az egri bikavér valóban ott van a köztudatban, de furcsa módon szinte csak az.. no meg talán az egri leányka.

A többi, Eger környéki bor már nem ennyire közismert, de a többi bortermelő vidékről is elmondható ez.

A tokaji aszúról mindenki hallott, de ott sem csak azt készítenek.

A bikavér egy több szőlőféléből kevert bor, amit nem csak Eger környékén készítenek, létezik szekszárdi bikavér is, csak annak nincs legendája, noha az nem igaz:

"Egri hagyományok szerint a Bikavér elnevezése az 1552-es egri ostrom és a török hódoltság idejére vezethető vissza.


Úgy tartják, hogy a harcban elcsüggedt katonák bátorítására a vár kapitánya, Dobó István, vörösbort hozatott fel a vár pincéiből. A bortól a katonák újult erőre kaptak, és nagyobb lendülettel folytatták a harcot. Az asszonyok vitték a bort a falon harcolóknak, de a törökök, akik csak a bor jótékony hatását és a várvédők szakállán végigcsorgó vörös folyadékot látták, nagyon megrémültek. Az törökök seregében hamar elterjedt a hír, hogy az egriek vért isznak, mégpedig bikavért. A vértől a bika erejét magukba szívó védők ellen pedig már nem mert harcolni egy török katona sem."

Valójában a 16. században még nem létezett ez a bor Egerben sem, de a 21. században is szinte ösztönösen összakapcsoljuk az egykori várvédő hősökkel.

2022. szept. 2. 17:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Ennél sokkal prózaibb oka van.

Az egri borvidék nagyrészt vulkanikus eredetű talajon van, sokkal több ásvány van benne, a szekszárdi meg egy homoki bor, jóval szegényebb talajon termesztik.

A szőlőben ez koncentráltan jelenik meg, nem véletlen, hogy annyi sokféle íz lehet egy borban.

Ezek az ízek nem a semmitől varázsolódnak oda.

Pl. az Etna körüli borvidék olyan gazdag ásványi anyagokban, hogy sok ott termelt bor, majdhogynem sós ízű!

A badacsonyi borok is ezért jók.

Löszös talajon is lehet jó bort készíteni, attól még lehet harmonikus, kiegyensúlyozott, alkohol tartalomban pedig jellemzően felülmúl más borokat. De mégis másabb.

2022. szept. 2. 20:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:

2-es vagyok, egyébként meg nem mondanám, hogy kultuszban a szekszárdi rosszul teljesítene.

Egerrel, Tokajjal, Villánnyal, nem nagyon versenyezhet ismertségben, és kultuszban nagyon semelyik más borvidék, de ha mondjuk ezt a 3-mat kivesszük a listából, szerintem Szekszárd, Badacsony, (Csopak, Somló...) abszolút a legismertebbek közt van!

2022. szept. 2. 20:43
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!