Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mièrt van kicsit èdeskès íze,...

Mièrt van kicsit èdeskès íze, a Cseh, Szlovák, Szerb söröknek?

Figyelt kérdés
Sörök

2022. okt. 13. 21:10
 1/8 anonim ***** válasza:
27%
Szerinted a Pilsner Urquel édes? Ügyes...
2022. okt. 13. 21:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem pont kesernyésebb íze van a cseh, szlovák (szerb sört nem ittam) söröknek. Főleg az urpiner sör volt keserű nekem.
2022. okt. 13. 22:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
88%

Ezt így nem lehet mondani... sok mindentől függ, hogy milyen ízű lesz a sör. Milyen alapanyagokból főzték. Vannak sörök amik kesernyések, vannak amik teltek, vannak kávés, de vannak csokoládés aromájú sörök, gyümölcsös aromájúak vagy utóízűek (itt nem a gyümölcsízesítésűekre kell gondolni). Sokban függ a főzési, pörkölési eljárásoktól, vagy esetleg érleléstől. Az, hogy melyik ízvilágú sört kedvelik a legjobban, az tájegységtől, régiótól és országtól éd annak kultúrájától is függ.


De a sör trendek is időszakonként változhatnak, s nem csak a fogyasztásban, hanem a készítésben is.

2022. okt. 13. 23:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Én a lengyel sör utóízét éreztem édeskésnek, de nekem ezek kifejezetten ízlenek. Kocasörös vagyok, ha nagyon keserű, akkor nem szeretem.
2022. okt. 14. 00:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Hobbim a sörfőzés, sajnos kicsit jobban rákockulok, mint amennyit főzök, de szívesen megosztom veletek, mikkel találkoztam sör édesedés témában. Nem nagy tudomány, általában a testesebb sörök édesebbek, mert általában több bennük a nem erjeszthető cukor. Ezek nagymolekulás cukrok, és úgy kerülnek a sörbe, hogy nem 61°C-hoz közel cukrosítják el, ahol a béta-amiláz enzim dolgozik, aki diszacharidokra szeleteli a keményítőláncokat, hanem 72°C felé tolódik az elcukrosítási hőmérséklet, ahol az alfa-amiláz szaggatja a fehérjeláncokat random helyeken kisebb-nagyobb szacharidokra. Emellett alkalmazhatnak néhány százalékban olyan ízmalátákat, amik magasabb melanoidin tartalmukkal hozzájárulnak a testesebb kortyérzethez, ezzel együtt az édességhez is. Léteznek karamell- és kekszmaláták is az ízmaláták közt, amik tulajdonképpen aromával, tehát illattal dobnak az édesség-érzeten, főleg ha egyébként is édesebb a sör. Használhatnak olyan sörélesztőt erjesztéskor, aminek alacsonyabb a flokkulációja. Rendszerint ez annak köszönhető, hogy a triszacharidok lebontására képtelen genetikailag az adott élesztőtörzs. Kimondottan édesebb marad a sör. Ami persze relatív, mert a triszacharidok édessége töredéke a szokásos mono- és diszacharidoknak, amik az édességekben előfordulnak. Ugye tri- három, di- kettő, mono- egy, ha esetleg valaki elől nagyon eltakarta a szatyor ezeket máig. Szintén kortyérzetet tud gazdagítani az olyan élesztőtörzs, aminek magasabb a glicerintermelése, ezzel együtt szintén nő a meglevő édességérzet, és maga a glicerin is édeskés. Előfordul, hogy nagyobb kihozatalra törekedve "szárazabb", vagyis tkp vizesebb, gyengébb kortyérzetű, nem édes sörhöz adnak glicerint, meg nem erjeszthető cukrot, jellemzően laktózt. A laktózérzékenyek nagy-nagy örömére. Alsó polcos édes sörnél borítékolható egy jó perem alá durrantós reggel nekik, már ha megvárja a reggelt.
2022. okt. 14. 17:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
Ja, a kézenfekvőt kihagytam: pasztőrözött sörökben ugye egy darab élesztősejt nincs már, ami bontaná a sima cukrot alkohollá, tehát lehet belehajigálni kristálycukrot a hőkezelést követően.
2022. okt. 14. 17:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Szlovák és Szerb sört nem ismerek, így azokról nem tudok mit mondani, de a cseh sörök pont hogy inkább az egyik legkeserűbbek! A csehek aztán tényleg nem sajnálják a komlót, bőven adnak is hozzá, amitől aztán az átlagnál is keserűbbek! Pilsner Urquell a leginkább, a Staropramen se piskóta, míg a Kozel, Krusovice, Svijany, és Konrad a leglágyabbak, de azok is csak átlagosan keserűek, egyikre se mondanám, hogy édeskés lenne!

Aminek sima natúr sör ellenére is intenzíven édes íze van, az a Leffe, ami viszont belga, illetve a túlzott mennyiségű kukoricadara miatt még a Rocky Cellar (magyar) is érezhetően kissé édeskés! A cseh sörök viszont abszolút nem azok!

2022. okt. 15. 21:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
#7-es vagyok. Most jut eszembe: dehogynem, szlovák sörből egyet ismerek, Zlatý Bažant, a Sparban kapható eredeti, egyszer ittam, de az sem tűnt édeskésnek!
2022. nov. 17. 23:38
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!