Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Létezik egyáltalán félszáraz...

Létezik egyáltalán félszáraz vörösbor?

Figyelt kérdés
A boltok polcain nem találtam még.

2023. júl. 13. 20:14
 1/5 anonim ***** válasza:
61%

Elvileg igen..

[link]

De boltban én sem láttam még.

2023. júl. 13. 20:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
61%
nyílván létezik
2023. júl. 13. 20:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
0%
Vagy száraz vagy édes. Nincs olyan íz, hogy félig száraz. Az csak egy marketingszöveg, hogy el tudják adni a gyengén sikerült borokat is.
2023. júl. 13. 22:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 koliv válasza:
96%

Nem teljesen marketing szöveg. A literenkénti maradékcukor tartalom a bortörvény szerint meghatározza a besorolást:


Száraz: <4 g/l - A bor cukortartalma kevesebb mint 4 g/l vagy legfeljebb 2 g/l-rel haladja meg a borkősav g/l-ben kifejezett, titrálható savtartalmat, de legfeljebb 9 g/l lehet.


Félszáraz: 4-12 g/l - A bor cukortatalma 4-12 g/l között van vagy legfeljebb 4 g/l-rel haladja meg a borkősav g/l-ben kifejezett titrálható savtartalom kétszeresét, de legfeljebb 18 g/l.


Félédes: 12-45 g/l


Édes: >45 g/l

2023. júl. 14. 07:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:

Pont ahogy Koliv is írja, törvényileg van előírva, hogy milyen megnevezéssel lehet eladni és még az is, hogy mi számít bornak és mi nem.

Itthon relatív kevés a félszáraz bor. Miért? A borászati kúltúrának köszönhető. Inkább száraz borokat készítenek, illetve félédes és édes borokat. A félszáraz bor bizonyos fröccsökhöz passzolna, de itton a fogyasztói társadalom vagy a száraz, vagy az édes felé húz, a félédes is azért népszerű, mivel olcsóbb az előállítási költsége és alacsonyabb cukortartalmú must is jó hozzá, ami a szőlészeti ágnak hozza a profitot, ugyanis nagyon magas cukortartalmú borszőlőknek specifikus környezet kell (Kellő napfény, ideális csapadék, megfelelő talajtípus a megfelelő tápanyagforrásigények kielégítésére, ökológiai megfelelősség és a kártevők hiánya.), ami drágább termesztést igényel sajnos.

Amúgy ízre érzékelhető a különbség a félszárat és a száraz bor között. Illatra lehet azonos, de ízre, főleg utóízként jellegzetes a félszáraz és a száraz közti különbség.

febr. 3. 19:23
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!