Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A pálinkát le kell tisztázni...

A pálinkát le kell tisztázni mégegy főzéssel?

Figyelt kérdés
Valami gond lehetett a cefrével mert 65 fokos az előpárlat és ahogy főzőgetem a végeredmény 60 fok lett a teljes üvegben. Főzzem le mégegyszer vagy be lehet így is fokolni?

2023. szept. 24. 16:59
1 2
 1/12 Phoney ***** válasza:

Ha 60 fokos lett az alszeszed, akkor nagyon (!!) hamar álltál le a főzéssel, ott maradt egy csomó alkohol a cefrében.


Ha neked így is ízlik, akkor nem kell... ha lehetne jobb is, akkor finomítsd le.

2023. szept. 24. 17:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 A kérdező kommentje:
Hát olyan 25 fok körül álltam le, így is odakapott az alja egy kicsit mert elég maszek főzőm van. Nem tudom pontosan mit hogyan meddig érdemes mert igazából ez az első saját főzésem, máskor eddig csak segédkeztem
2023. szept. 24. 17:17
 3/12 anonim ***** válasza:
Takarítsd ki a lepárló belsejét (a csöveket is) teljesen, vegyél pár liter száraz fehérbort (műa. kannás koccintós tökéletes a célra) és párold le azt. Ugyanúgy van előpárlat, utópárlat, csak nem tud leégni, így gyakorlásként nagyszerű választás.
2023. szept. 24. 17:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 A kérdező kommentje:
Mostmár lefőzőm ezt a kis almát igazából ez is ingyen volt mert vannak itthon fák cukrot meg nem nagyon rakok bele
2023. szept. 24. 17:35
 5/12 Phoney ***** válasza:

A cefrefőzésnek az a célja, hogy az összes alkoholt kinyerd. Addig érdemes főzni, amíg nem jön olyan kevés szesz, hogy kár a tüzelőért. Mondjuk ha se keverő nincs benne, se nem duplafalú, akkor veszélyes az odaégés, igen.


Ha 65-ön indult és 25-ön álltál le, akkor milyen feltéttel főzted, hogy 60% lett a végeredmény?


Cefrefőzésnél egyébként nincs elő- és utópárlat, olyat csak finomításkor kell elvenni. Ha kétszer veszel el, az seízűvé teheti a végeredményt. Hallottam olyanokról, akiknek az alszesz jobban ízlett a kész pálinkánál, aztán kiderült, hogy ezért...

2023. szept. 24. 17:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 A kérdező kommentje:
Akkor lehet hogy 50 fokos most, nem emlékeztem rá pontosan. Befokolok egy keveset és megkostolom hogy milyen szerintem az a legegyszerubb
2023. szept. 24. 18:04
 7/12 anonim ***** válasza:

Valószínű 50 fokos de 25 százalékig ne engedd az már nem finom.

Jobb ha megállsz 40.-nél onnan már csak pár deciliter jön.

Amúgy ne főzd mégegyszer.

2023. szept. 25. 07:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a segítséget :) Megkostoltattam a szomszédokkal mert én amugyse vagyok egy nagy ivó aztán nem is szeretem a pálinkát ők is azt mondták jó lesz így
2023. szept. 25. 20:56
 9/12 anonim ***** válasza:

Olyan cefréknél, ahol a gyümölcs cukortartalma alacsony, ott nem lehetetlen, hogy 65-68 alkoholfokkal indul el az előpárlat, de nem ez a jellemző.

A cefre főzésénél (az első főzésnél) az a cél, hogy minden alkoholt kinyerj! Ha nem keverős a főződ, akkor sem feltétlen ég le a cefre. Figyeled a cukorfogyást a cefrében, és törekszel arra, hogy a lehető legtöbb cukor alkohollá alakuljon, ezt lehet segíteni már az édescefréhez hozzáadott élesztőtápanyaggal (és természetesen fajélesztővel), majd lehet később is, az erjedés során adagolni élesztőtápanyagot, főleg ha azt tapasztalod, hogy még sok cukor van a cefrében, de az erjedés már nem túl intenzív. Törekedni kell arra is, hogy az erjedéshez a környezeti hőmérséklet legyen közel azonos nappal és éjszaka. Hidegebb időben érdemes hidegtűrő élesztőt alkalmazni. Azok a cefrék, amikben több a bennmaradt cukor, hajlamosabbak a leégésre. Továbbá lehet a cefrét hígítani vízzel, ez is csökkenti a leégés kockázatát. Lehet vásárolni leégésgátlót is, ami az üst aljában elhelyezett "rács", ez nem engedi, hogy az üst aljára szárazanyag kerüljön, így csökkenti a leégés esélyét.

Az első főzést érdemes addig folytatni, amíg a lefolyó párlat az üst kupolájára öntve meggyullad! A 2. főzés során az alszeszt ki kell higítani 25 alk. fokra vagy az alá! A párlatot pedig már 60-55 alk. fok környékén sűrűn kell vizsgálni és az esetek elsöprő többségében 50 alk. fok közelében már utópárlati frakció jelentkezik. Valaki kedveli, ha egy kicsit utópárlatosak a pálinkák, így nem lehet azt mondani, hogyha valaki nem így csinálja, az hibát követ el, mert neki nem hiba, úgy szereti. Ugyanakkor ki kell tapasztalnod, a te ízlésednek melyik megfelelő. Érdemes legalább egyszer így főzni, és nem kell sajnálni azt, ami még lefolyt volna, mert azt még ellehet venni ugyanúgy csak külön választva a többitől, külön edényben és lehet gyűjtögetni ezt egész évben. Az utolsó főzés után pedig elő lehet szedni, le kell fokolni ugyanúgy 25 alk. fok alá, és lelehet főzni mégegyszer. Ennél is van ugyanúgy elő- és utópárlati frakció. Lesz belőle egy kicsit jellegtelenebb "vegyes" pálinkád.

2023. szept. 28. 08:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 mindentudó99 ***** válasza:
51%
Kisüsti főző és nem egymenetes. Milyen tanácsojat adtok itt? Persze hogy kétszer kell lefőzni nehogy így idd meg. Első főzést addig engeded míg csak van szesz benne. Másodiknál meg ha gyengül ízlelgeted . Ha utóízt érzel lezárod. És vedd le az előpárlatot is. Amíg büdös vedd le
2023. szept. 28. 16:06
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!